21/2/14

Οι δρομείς της Κυριακής

ΤΟ «ΡΕΥΜΑ» ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ 
ΜΕ «ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ» ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ

Του Κ. Γκιάστα
Φωτ. Β. Ντάμπλη
(Ελευθερία)

Ομαδική προπόνηση 09.02.2014
Ο ένας είναι εκπαιδευτικός. Ο άλλος ιδιωτικός υπάλληλος. Ο τρίτος είναι μόλις 20 ετών αλλά έχει δίπλα του έναν κύριο 45 χρόνια μεγαλύτερό του και τον συμβουλεύεται για μυστικά αντο-χής. Ο επόμενος έφερε και τα παιδιά μαζί του δείχνοντάς τους την πορεία που θα ακολουθήσουν. Κάποιος είναι με τη σύντροφό του που δείχνει ενθουσιασμένη, ενώ μια ηλικιωμένη κυρία κλείνει σχολαστικά το φερμουάρ από το αντιανεμικό της μπουφάν δίνοντας το σύνθημα στους υπόλοιπους να αρχίσουν το ζέσταμα.

Τι είναι όλοι αυτοί; Είναι οι άνθρωποι που αντικατέστησαν τον κυριακάτικο καφέ τους με... τρέξιμο. Είναι οι Λαρισαίοι που κάθε Κυριακή πρωί, χειμώνα - καλοκαίρι, κατεβαίνουν στην παραποτάμια περιοχή και προπονούνται. Μόνο που δεν τρέχει ο καθένας μόνος του αλλά τρέχουν συντονισμένα. Τρέχουν ομαδικά. Οι δεκάδες αυτοί πολίτες της Λάρισας αποτελούν το νέο «ρεύμα» του Πηνειου ποταμού και τραβούν τα βλέμματα των περαστικών από τον αριθμό τους και μόνο.

Θυσιάζοντας και εμείς ένα κυριακάτικο πρωί (όχι απαγορευτική η ώρα καθώς στις 10 ο ήλιος ήταν σε πολύ καλή θέση) αποφασίσαμε να πάμε για να δούμε τη νέα μόδα. Κοιταχτήκαμε με τον φωτογράφο πριν κατέβουμε από τη γέφυρα των Ναϊάδων Νυμφών αναρωτώμενοι αν όντως αξίζει να θυσιάσει κάποιος έναν κυριακάτικο καφέ με φίλους και τις εφημερίδες παραμάσχαλα και μια ατάκα από τους παρευρισκόμενους μας ταράζει, βλέποντας μας να κοιτάμε πάνω από τους ώμους μας. «Στο τρέξιμο πρέπει να βάζεις και έναν στόχο» και αφού σιγουρεύεται πως μαγνήτισε το ενδιαφέρον μας, συνεχίζει «αν θέλεις να συνδυάσεις το τρέξιμο με έναν καφέ για παράδειγμα θα πρέπει να πεις από μέσα σου πως θα τρέξω τόσα χιλιόμετρα μέχρι το καφέ που θέλω να πάω και θα το απολαύσω περισσότερο όταν το κάνω» βάζοντάς μας ιδέες.

Και ποιος το οργανώνει όλο αυτό βρε παιδιά ρωτάμε; «Εμείς» μου λέει χαμογελαστά και περήφανα ένας νεαρός. Είναι ο Αποστολής Γούλας που συστήνεται ως μαραθωνοδρόμος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας. «Α, εδώ αλλάζει το πράγμα του λέω. Πώς μπορώ εγώ να σας ακολουθήσω που δεν είμαι μαραθωνοδρόμος» και παίρνει αμέσως τον λόγο εξηγώντας μου: «Έχουμε καθιερώσει εδώ και έναν χρόνο περίπου τον θεσμό της ομαδικής προπόνησης για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου. Το νόημα και ο στόχος των ομαδικών προπονήσεων είναι ακριβώς αυτό: για τα μέλη του συλλόγου μας να βρισκόμαστε, να τα λέμε και να γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας, να δημιουργούμε σχέσεις, εικόνες και κοινά σημεία αναφοράς, ενώ να βγάζουμε και τα χιλιόμετρα καλύτερα αφού με την παρέα ξεχνιέσαι κατά τη διάρκεια της προπόνησης».

«Και για τους υπόλοιπους;» τον διακόπτω την ώρα που σκύβει για να δέσει τα κορδόνια του από τα παπούτσια: «Για τους συμπολίτες μας που θέλουν να το τολμήσουν αλλά δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν, μπορούν να έρθουν μαζί μας και να προσπαθήσουν το επόμενο βήμα το οποίο μπορεί να είναι να τρέξουν λίγο περισσότερο ή να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους σε ένα λαϊκό αγώνα δρόμου. Η διαδρομή που ακολουθούμε συνήθως είναι μέσα στην κοίτη του Πηνειού αλλά ακολουθούμε και διαφορετικές κατευθύνσεις πάντα εκεί κοντά, αφού στο σύνολό της η διαδρομή παρέχει ασφάλεια από αυτοκίνητα».

Τη στιγμή που το ζέσταμα ανεβάζει ρυθμούς και η παρουσία μας αισθανόμαστε να γίνεται περιττή είπαμε να κλέψουμε μερικές ακόμα πληροφορίες πριν φύγουμε, αρχίζοντας από τα βασικά. Όπως για παράδειγμα, γιατί κάποιος να επιλέξει το τρέξιμο «Το τρέξιμο είναι το πιο φθηνό άθλημα, καθώς το μόνο που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και ένα ζευγάρι φόρμες/σορτς. Για τις διαδρομές που ακολουθούμε δεν χρειάζεται κάποιο εξειδικευμένο αθλητικό παπούτσι καθώς τρέχουμε είτε σε άσφαλτο, είτε σε χώμα. Για όσους θέλουν να τρέξουν σε διαδρομές στο βουνό, ή σε δρόμο με αρκετά δύσκολο έδαφος τότε χρειάζεται ειδικό παπούτσι» τονίζει ένας κύριος γύρω στα 45 και τότε αυτόματα μας γεννήθηκε το ερώτημα περί ηλικιών με τον Αποστόλη Γούλα να βγάζει ένα χαρτάκι από το τσεπάκι του αποδεικνύοντας πως ήρθε διαβασμένος στη συνάντηση και μας διαβάζει: «Ο νεότερος αθλητής του συλλόγου μας είναι 22 ετών, ενώ ο γηραιότερος είναι 68 ετών. Οι αθλητές μας είναι άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Αναλυτικά το ποσοστό των αθλητών μας ανά ηλικία έως 29 ετών 8%, από 30 έως 39 ετών 26%, 40 έως 59 ετών 60% και 60 ετών και άνω 6%» και πριν συνεχίσει να μας «βομβαρδίζει» με αριθμούς ζητάμε να μάθουμε το πιο απλό.

Ακολουθούν οι Λαρισαίοι τα βήματά σας: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανοδική τάση ανθρώπων που λαβαίνουν μέρος σε λαϊκούς αγώνες δρόμου. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν αγκαλιάσει το τρέξιμο και το έχουν εντάξει στις καθημερινές τους συνήθειες. Είναι μια νέα τάση και δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε. Οι άνθρωποι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους από το να βλέπουν απλά ποδόσφαιρο στην τηλεόραση...» καταλήγει και δίνει το σύνθημα της εκκίνησης στους υπόλοιπους για μια πορεία αρκετών χιλιομέτρων.


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ
599 τερματισμοί σε έναν χρόνο

Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας ιδρύθηκε το 2007 με αρχικό αριθμό μελών τα 24 άτομα. Σήμερα, στις αρχές του 2014 έχει φτάσει να αριθμεί περίπου 130 αθλητές – μέλη. Όλοι τους είναι ενεργοί αθλητές με τερματισμό σε ημιμαραθώνιο αγώνα, ενώ το 80% έχουν τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους αγώνες (Μαραθώνιος Αθηνών, Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, Μαραθώνιος Ρώμης, Μαραθώνιος Βαρκελώνης, Μαραθώνιος Φλωρεντίας κ.α.) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2013 οι αθλητές του συλλόγου έλαβαν μέρος και τερμάτισαν επιτυχώς σε 52 αγώνες δρόμου συνολικά, ενώ οι τερματισμοί για το 2013 άγγιξαν τους 600 (599 για την ακρίβεια).