Ο Σύλλογος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου απαρτίζεται από τους εξής:

Πρόεδρος: Γούλας Απόστολος
ΑντιπρόεδροςΘωμάς Φώτιος
Γενική Γραμματέας: Παππά Μελίνα
Ταμίας: Γκέτσιος Κων/νος
Έφορος Δημοσίων ΣχέσεωνΓεροδήμου Όλγα
Μέλη: Γούλας Νικόλαος και Μπίκης Ευθύμιος
Αναπληρωματικά μέλη: Κατσάνη Νικολέτα, Χτενά Βασιλική και Χασιώτης Γεώργιος.

Εξελεκτική Επιτροπή
Καραμανώλη Ουρανία
Βασιλός Ιωάννης
Γκουτζουρέλας Νικόλαος
Μαγαλιός Κωνσταντίνος (αναπληρωματικός).

Η Ιστορία του Συλλόγου


Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας ιδρύθηκε το 2007 με αρχικό αριθμό μελών τα 24 άτομα. Σήμερα, στις αρχές του 2020 έχει φτάσει να αριθμεί περίπου 470 αθλητές – μέλη. Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ο μοναδικός Σύλλογος στην Ελλάδα, που βάσει καταστατικού, έχει αυστηρό κριτήριο εγγραφής στο Σύλλογο - πρέπει για να γίνει κανείς μέλος να έχει τερματίσει σε έναν αγώνα 20 χλμ. Οπότε και οι 470 αθλητές του Συλλόγου μας είναι ενεργοί αθλητές με τερματισμό σε ημιμαραθώνιο αγώνα, ενώ το 80% των αθλητών μας έχουν τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους αγώνες (Μαραθώνιος Αθηνών, Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, Μαραθώνιος Ρώμης, Μαραθώνιος Βαρκελώνης, Μαραθώνιος Φλωρεντίας κ.α.) στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάνοντας γνωστή την πόλη μας και το νομό μας. 

Η δραστηριότητα του Συλλόγου μας περιλαμβάνει τη συμμετοχή ετησίως σε πολλούς αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων και υπεραποστάσεων ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, αγώνες απόστασης από 5 χλμ μέχρι 160 χλμ. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μόνο για το έτος 2016 οι αθλητές του Συλλόγου μας έλαβαν μέρος και τερμάτισαν επιτυχώς σε 144 αγώνες δρόμου συνολικά, ενώ οι τερματισμοί των αθλητών μας για το 2016 ήτα 1576, κάτι το οποίο είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Στους περισσότερους από τους αγώνες που λαβαίνει μέρος ο Σύλλογος γίνεται ομαδική αθλητική αποστολή με λεωφορείο. Κάτι το οποίο βοηθάει και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών μας, αφού όλες οι αποστολές γίνονται σε εγκάρδιο κλίμα.

Είναι άξιο αναφοράς ότι ο Σύλλογός μας σε αρκετούς αγώνες βραβεύτηκε τιμητικά ως ο Σύλλογος με την πολυπληθέστερη συμμετοχή, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του Συλλόγου μας σε πανελλήνιο επίπεδο, κατατάσσοντας τον μεταξύ των μεγαλύτερων συλλόγων δρομέων της χώρας μας. Ενώ σύμφωνα με την ομαδική κατάταξη των Συλλόγων δρομέων της Ελλάδος στον 31ο Διεθνή Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών, με βάση την επίδοση των συμμετεχόντων αθλητών και όχι τον αριθμό αυτών, στο αγώνισμα του Μαραθωνίου κατακτήσαμε την 11η θέση σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ στο παράλληλο αγώνισμα των 10 χλμ κατακτήσαμε την 7η θέση. Επίσης, στον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, ο Σύλλογος κατετάγη 7ος. Θέσεις πολύ τιμητικές και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές μας για αυτά που πετύχαμε όλο αυτό το διάστημα.

Ακόμη, ο Σύλλογος οργανώνει ομιλίες και διαλέξεις αθλητικού περιεχομένου, όχι μόνο για τα μέλη αλλά και τους φίλους του Συλλόγου και συμπολίτες μας, με εισηγητές αναγνωρισμένους επιστήμονες και διακεκριμένους αθλητές. Εξάλλου στόχος του Συλλόγου μας είναι η καλλιέργεια, ανάπτυξη, οργάνωση του Μαραθωνίου δρόμου και γενικότερα των δρόμων και μεσαίων αποστάσεων στο νομό Λάρισας.

Ο νεότερος αθλητής του Συλλόγου μας είναι 22 ετών ενώ ο γηραιότερος είναι 68 ετών. Οι αθλητές μας είναι άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Αναλυτικά το ποσοστό των αθλητών μας ανά ηλικία έως 29 ετών 8%, από 30 έως 39 ετών 26%, 40 έως 59 ετών 60% και 60 ετών και άνω 6%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανοδική τάση ανθρώπων που λαβαίνουν μέρος σε λαϊκούς αγώνες δρόμου. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν αγκαλιάσει το τρέξιμο και το έχουν εντάξει στις καθημερινές τους συνήθειες.

Ενώ κάθε Μάιο ο Σύλλογος οργανώνει και διεξάγει τον Ιπποκράτειο αγώνα δρόμου 10 χλμ. Ο αγώνας γίνεται στην κοίτη του ποταμού Πηνειού, με σκοπό εκτός από τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και διακεκριμένων αθλητών αποστάσεων από όλη την Ελλάδα, και για όλους όσους θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το άθλημα. Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης και προβάλει την πόλη και το Νομό μας σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές του Πηνειού ποταμού κατά κύριο λόγο.

Με την εγγραφή κάποιου στο Σύλλογο μας, εκτός από τα προφανή οφέλη της άθλησης εντάσσεται σε ένα μεγάλο κοινωνικό σύνολο δρομέων με κοινό ενδιαφέρον το τρέξιμο, ενώ έχει και οικονομικά οφέλη (συμμετοχή σε αγώνα, μετακίνησης, διανυκτέρευσης κτλ) καθώς όλα αυτά γίνονται ομαδικά. Ο Σύλλογός μας είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη μας να χαίρουν ορισμένων προνομίων. Παραδείγματος χάρη, να πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό εγγραφής στους αγώνες το οποίο δίδεται κάθε χρόνο και σε διαφορετικά φιλανθρωπικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα (Μαραθώνιος – Ημιμαραθώνιος Αθηνών, Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος κ.α.). Επιτελεί δηλαδή με τη συμμετοχή του στον αγώνα και φιλανθρωπικό έργο.


734491_10202757322079340_2038904412_n