12/12/14

3. Τι είναι η Δρομική Οικονομία;


Μετά την ανάλυση της Μέγιστης Πρόσληψης Οξυγόνου και του Αναερόβιου Κατωφλιού, προχωράμε στο τρίτο άρθρο της σειράς που ολοκληρώνει την παρουσίαση των τριών σημαντικότερων δρομικών παραμέτρων. Μάθετε και εσείς σε τι ακριβώς αναφέρεται αλλά και πως βελτιώνεται η Δρομική Οικονομία!
Τι είναι
Με τον όρο Δρομική Οικονομία (Δ.Ο.) εννοείται η ποσότητα του O2 που «καίγεται» στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας, σε μία συγκεκριμένη, σταθερή δρομική ταχύτητα. Όπως γίνεται αντιληπτό η τιμή της διαφέρει ανάλογα με την ταχύτητα καθώς κάθε φορά απαιτείται και διαφορετική ποσότητα ενέργειας και συνήθως υπολογίζεται σε διάφορες υπομέγιστες τιμές ταχύτητας ώστε να μπορεί να γίνει η γραφική της παράσταση.


Τι σημαίνει στην πράξη 
Πρακτικά, η Δρομική Οικονομία υποδεικνύει το ποσό ενέργειας που καταναλώνει κάθε οργανισμός σε μία συγκεκριμένη ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι όταν γνωρίζει κανείς την τιμή της στον επιδιωκόμενο ρυθμό του αγωνίσματός του π.χ. μαραθώνιος, μπορεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να προβλέψει την επίδοσή του. Για το λόγο αυτό είναι προφανές ότι η Δ.Ο. αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τον προσδιορισμό της επίδοσης.

Από τι επηρεάζεται
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την Δρομική Οικονομία είναι η καρδιακή συχνότητα, ο όγκος της αναπνοής, το καρδιαγγειακό σύστημα, το δρομικό στιλ, η ηλικία, το βάρος, η αναλογία λίπους - μυϊκής μάζας, το φύλο κ.ά. Επίσης η γενικότερη φυσική κατάσταση αλλά και η κόπωση φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις τιμές της Δ.Ο. σε κάθε μέτρηση.

Πώς βελτιώνεται
Μετά από έρευνες ετών έχει παρατηρηθεί ότι η διαλειμματική προπόνηση, η οποία εκτελείται σε ένταση 80-100% της VO2max, είναι αυτή που βελτιώνει σημαντικά τη δρομική οικονομία και κατ’ επέκταση την απόδοση. Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα όταν η συχνότητα εκτέλεσής της φτάνει τις 2-3 φορές την εβδομάδα (για έμπειρους αθλητές που προπονούνται καθημερινά) και σε τουλάχιστον μία από αυτές ακολουθείται ο αγωνιστικός ρυθμός. Επιπλέον, η τεχνική στο τρέξιμο, η ελαστικότητα και ο καλός συντονισμός των μυών είναι παράγοντες που αν βελτιωθούν μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης οξυγόνου (λόγω μικρότερων ενεργειακών απαιτήσεων) άρα και σε βελτίωση της Δ.Ο. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί έρευνες που υποστηρίζουν πως η συστηματική προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη βοηθά και αυτή στη βελτίωση της δρομικής οικονομίας.

πηγή: www.runnermagazine.gr