23/12/14

Ο Δρόμος του Ταχυδρόμου – Τζουμέρκα

"Ο Δρόμος του Ταχυδρόμου: Στη μνήμη όλων αυτών των ταχυδρόμων που έδρασαν στη δύσβατη αυτή περιοχή τον προηγούμενο αγώνα"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Στην Ήπειρο στα πανέμορφα Τζουμέρκα, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς της περιοχής του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στην μνήμη όλων αυτών των ταχυδρόμων που έδρασαν στην δύσβατη αυτή περιοχή τον προηγούμενο αιώνα και ιδιαίτερα του παππού μας Κώστα Κώστα θα διοργανωθούν, υπό την αιγίδα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, αγώνες δρόμου σε άσφαλτο.
Συγκεκριμένα την Κυριακή στις 18/01/2015,θα γίνουν λαϊκός μαραθώνιος αγώνας 42 χιλιομέτρων με την ονομασία «ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ 2015», ημιμαραθώνιος αγώνας 21 χιλιομέτρων καθώς επίσης και μικρός αγώνας (fun race) 7 χιλιομέτρων, με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Άγναντα Άρτας.

Για να δηλώσετε συμμετοχή διαβάστε τους ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΓΩΝΑ και κατόπιν κάντε κλικ στο ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Η παραλαβή του αριθμού σας θα γίνεται στην γραμματεία του αγώνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας, της απόδειξης τραπέζης από την πληρωμή της συμμετοχής σας και εφόσον έχετε υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής σας.
Κατεβάστε την υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής σας στο έντυπο:
υπευθυνη δήλωση ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ 2015

Τις τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα δεν θα γίνει καμία εγγραφή.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα κλείσουν στις 15/01/2015 στις 22:00
Έγκυρα δηλωμένοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει πλήρως την δήλωση συμμετοχής και έχουν πληρώσει το αντίστοιχο ποσό.
Το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ.
Τυχόν έξοδα τραπέζης βαρύνουν τον καταθέτη και η συμμετοχή δεν θεωρείται έγκυρη αν το ποσό της κατάθεσης είναι μικρότερο του κόστους συμμετοχής.
Εμείς διασταυρώνουμε την σωστή πληρωμή και ενεργοποιούμε την συμμετοχή σας εντός 24 ωρών.
Επιστροφές χρημάτων λόγω ακύρωσης της συμμετοχής είναι δυνατές εφόσον γίνει ενημέρωση έως και 5 ημέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα.
Σε περίπτωση ματαίωσης του αγώνα, θα επιστραφεί ακέραιο το αντίτιμο συμμετοχής εντός 30 ημερών.
Σε περίπτωση αναβολής του αγώνα, δεν επιστρέφεται το κόστος συμμετοχής.


ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΓΩΝΑ


Μαραθώνιος 42 ΚΜΔιαδρομή του Αγώνα : Άγναντα – Σγάρα – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Γουριανά – Κάτω Γραικικό – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Καταρράκτης – Άγναντα.
Απόσταση : 42,2 χιλιόμετρα.
Συνολική υψομετρική διαφορά: 1353 μέτρα.
Περιγραφή Διαδρομής : Με αφετηρία τα Άγναντα οι δρομείς διασχίζουν τη μαγευτική δυτική πλευρά των Τζουμέρκων με νότια κατεύθυνση. Ακολουθούν ασφάλτινη οδική διαδρομή, με ελάχιστη κίνηση, μέσα στα δάση.
Περνούν από τα χωριά και τους οικισμούς Σγάρα, Άνω Γραικικό, Κουκούλια, Γουριανά, Κάτω Γραικικό, Λεπιανά, Μικροσπηλιά, Καταρράκτη, για να τερματίσουν στα Άγναντα.
Σημείο εκκίνησης : Χωριό Άγναντα (Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων)
Σημείο τερματισμού : Χωριό Άγναντα (Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων)
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015
Ώρα εκκίνησης : 11.00 π.μ.
Σημειώνουμε ότι στη διαδρομή θα υπάρχουν χιλιομετρικοί δείκτες, όπως επίσης θα υπάρχουν σημεία ελέγχου με κριτές.dromos-toy-tahydromoy-2014-505
Σταθμοί υδροδοσίας:στο 4ο χλμ, στο 7ο χλμ,στο 10ο χλμ, στο 13ο χλμ, στο 16ο χλμ, στο 19ο χλμ, στο 23ο χλμ, στο 26ο χλμ, στο 30ο χλμ, στο 34ο χλμ, στο 37ο χλμ, στο 39ο χλμ, και στον τερματισμό.
Ακόμη θα υπάρχουν από την διοργάνωση 3 σταθμοί ανεφοδιασμού με αλμυρά και γλυκά στα χωριά, Άνω Γραικικό ( στο 13οχλμ), Γουριανά (στο 19ο χλμ ), Καταρράκτη ( στο 34ο χλμ ).
Επίσης θα υπάρχουν 2 σταθμοί ιατρικής φροντίδας στα χωριά Άγναντα και Γουριανά.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΓΩΝΑ


Ημιμαραθώνιος 21 ΚΜ
Παράλληλα θα διεξαχθεί αγώνας 21 χιλιομέτρων με αφετηρία το χωριό Άγναντα και τερματισμό τα Άγναντα.
Απόσταση : 21,5 χιλιόμετρα.
Συνολική υψομετρική διαφορά: 740 μέτρα.
Περιγραφή Διαδρομής : Με αφετηρία τα Άγναντα οι δρομείς ακολουθούν ασφάλτινη οδική διαδρομή, με ελάχιστη κίνηση, μέσα στα δάση.
Περνούν από τα χωριά και τους οικισμούς, Σγάρα, Καταρράκτη, για να τερματίσουν στα Άγναντα.
Σημείο εκκίνησης : Άγναντα (Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων)
Σημείο τερματισμού : Χωριό Άγναντα (Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων)
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015
Ώρα εκκίνησης : 11.00 π.μ.
Σημειώνουμε ότι στη διαδρομή θα υπάρχουν χιλιομετρικοί δείκτες, όπως επίσης θα υπάρχουν σημεία ελέγχου με κριτές.
Σταθμοί υδροδοσίας:στο 4ο χλμ, στο 8ο χλμ, στο 11ο χλμ, στο 13ο χλμ, στο 16ο χλμ, στο 19ο χλμ, και στον τερματισμό και 1 σταθμός ανεφοδιασμού με αλμυρά και γλυκά στο χωριό, Καταρράκτης ( στο 13ο χλμ ).


ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΩΝΑ(fun race) 7ΚΜ


Αγώνας 7 ΚΜ (fun race)
Παράλληλα θα διεξαχθεί μικρός αγώνας (fun race) 7 χιλιομέτρων με αφετηρία και τερματισμό τα Άγναντα.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015
Ώρα εκκίνησης : 11.00 π.μ.
Σημειώνουμε ότι στη διαδρομή θα υπάρχουν χιλιομετρικοί δείκτες, όπως επίσης θα υπάρχουν σημεία ελέγχου με κριτές.
Σταθμός υδροδοσίας:στο 4ο χλμ.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Κυριακή 18/01/2015
09:00-10:30 ΑΓΝΑΝΤΑ Άνοιγμα γραμματείας – παραλαβή αριθμών
10:30-10:59 ΑΓΝΑΝΤΑ Παρουσίες αθλητών
11:00 ΑΓΝΑΝΤΑ Εκκίνηση αγώνα ΜΑΡΑΘΩΝΊΟΥ 42 KM
Εκκίνηση αγώνα ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΊΟΥ 21 KM
Εκκίνηση αγώνα (fun race) 7 ΚΜ
Παραλαβή αριθμών θα γίνεται και την προηγούμενη ημέρα Σάββατο, τις ώρες 18:00-20:00 στο χωριό Άγναντα.

Οι κατηγορίες που θα βραβευτούν στον μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο αγώνα, θα είναι ανδρών και γυναικών: Α1, Γ1 (18 – 29 ετών), Α2, Γ2 (30-39ετών), Α3, Γ3 (40 – 49ετών), Α4, Γ4 (50 ετών & άνω).
Στον μικρό αγώνα (fun race) θα είναι ανδρών και γυναικών χωρίς ηλικιακά κριτήρια.
Για να συμπληρωθεί κάθε κατηγορία χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 6 συμμετοχές.
Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνονται οι απαιτούμενες συμμετοχές, οι αθλητές της κατηγορίας αυτής μεταφέρονται στην πλησιέστερη αντίστοιχη κατηγορία.
Εάν αθλητής που ανήκει σε μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία επιθυμεί να συμμετάσχει σε μικρότερη, επιτρέπεται. Οι μικρότερες κατηγορίες θεωρούνται δυσκολότερες καθώς έχουν εντονότερο ανταγωνισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπεται το αντίθετο.
Για παράδειγμα, ένας αθλητής που κανονικά ανήκει στην κατηγορία Α2 μπορεί αν επιθυμεί να τρέξει στην κατηγορία Α1. Όμως, ένας αθλητής της Α1 κατηγορίας δεν επιτρέπεται να τρέξει στην Α2 μέχρι να φτάσει στην απαιτούμενη ηλικία.

Μετά το τέλος του αγώνα θα γίνουν οι απονομές.
Θα βραβευθούν οι έξι καλύτεροι/ες αθλητές/τριες ανά κατηγορία, με κύπελλο ο πρώτος/η και μετάλλια οι υπόλοιποι/ες.
Αναμνηστικό μετάλλιο δίνεται σε όλους που θα συμμετέχουν στην διοργάνωση.

Πενήντα χιλιόμετρα από την Άρτα και τα Γιάννενα, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο ταξιδιώτης μπορεί να φιλοξενηθεί σε υπέροχους παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία, στα δεκάδες χωριουδάκια του, τα οποία εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις για μια πολυτελή και φιλική διαμονή όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες καθώς και cafe-bar.
Ο λάτρης της φύσης, μπορεί να περιηγηθεί στα υπέροχα ελατοδάση, να περπατήσει σε δασικά μονοπάτια και να κάνει ποδήλατο βουνού σε εύκολες αλλά και δύσκολες διαδρομές μέσα στο δάσος.
Να ανακαλύψει τη μαγεία της τέχνης των παλαιών πέτρινων μονοπατιών και γεφυριών.
Να επισκεφθεί το ποτάμι, τον μοναδικό Άραχθο με τα πεντακάθαρα νερά, να δεί τη μοναδική εικόνα των καταρρακτών και των τρεχούμενων νερών του, να ψαρέψει πέστροφα, να κάνει rafting.dromos-toy-tahydromoy-2014-827
Τα Τζουμέρκα είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς της Ελλάδας κατάλληλος για χειμερινές αλλά και για καλοκαιρινές αποδράσεις.
Ένας τόπος με σεβασμό στην παράδοση, φιλόξενος με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, που αξίζει να γνωρίσετε.
Φροντίστε εγκαίρως για την διαμονή σας, γιατί οι ξενώνες και τα ξενοδοχεία είναι λιγοστά στα παραδοσιακά χωριά των Τζουμέρκων.

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στον αγώνα, να επικοινωνήσουν με την διοργάνωση.
Στον ευρύτερο χώρο που θα λειτουργήσει η γραμματεία θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος (για καταστήματα, εταιρίες και ομάδες).
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους αγώνες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα: 6934309787, 6947634197, 6945296747,6945247715.


Ιστορία του Αγώνα από την Μ. Αναστασίου
«Πενήντα χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, ατελείωτες στροφές μες τα βουνά. Ανάμεσα σε γκρεμούς, χαράδρες, πουρνάρια ο Άραχθος. Από πάνω τα έλατα, ο ουρανός. Το χειμώνα η άσφαλτος κόβεται σε πολλά σημεία από τα πολλά νερά.Η βλάστηση οργιάζει. Μπροστά κόβεις και από πίσω μεγαλώνει.Καλώς ήρθες στα Τζουμέρκα, σε έναν άλλο κόσμο, που βλέπεις ακόμη γυναίκες με μαντίλια στα κεφάλια, άνδρες με σκαμμένα βλέμματα και ρόζους στα χέρια.
Σε αυτό τον τόπο έζησε ο παππούς ο Κώστας Κώστας ο Ταχυδρόμος. Τον γνώριζαν όλοι τριγύρω ακόμα και οι πέτρες. Τότε που δεν υπήρχαν δρόμοι ανάμεσα στα χωριά, αλλά μονοπάτια. Τότε που δεν υπήρχε κινητό τηλέφωνο, ούτε καν σταθερό. Τότε που δεν υπήρχε internet, περίμεναν όλοι από αυτόν το μήνυμα το καλό, το νέο, την είδηση ενώ έβρεχε, χιόνιζε είχε ζέστη.Δεν πρόφταινε να γυρίσει κοιμόταν στα χωριά. Αμέτρητα τα χιλιόμετρα που είχε κάνει. Παντού είχε φίλους. Παντού κεράσματα για να ‘χει δυνάμεις, λουκούμι, καφέ, μεζέ και τσίπουρο. Πάντα ακούραστος, πάντα με το τσιπουράκι μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πάντα θα τον θυμόμαστε.»
Με αυτές τις γραμμές ξεκινάει η παρουσίαση του αγώνα και πράγματι μας γεμίζει νοσταλγία αλλά και συναισθήματα… Ο αγώνας μπορεί να συγκαταλέγεται στους μαραθωνίους δρόμου αφού η διαδρομή στο σύνολό της είναι πάνω σε άσφαλτο, εντούτοις, τα 1230μ. θετικής υψομετρικής αλλά και η απίστευτης ομορφιάς διαδρομή του που περνάει από πολλά γραφικά χωριά της περιοχής αν μη τι άλλο μας κινεί το ενδιαφέρον. Με την ευκαιρία της πρώτης διοργάνωσης του αγώνα, συνομιλούμε με την Μαρίνα Αναστασίου η οποία μας δίνει κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες και πληροφορίες για τον «Δρόμο του Ταχυδρόμου» και όχι μόνο…