26/1/15

2ος Μαραθωνίος Ορεινού Τρεξίματος Υψάριον Μονοπάτι 44χλμ – 31 Μαΐου | Θάσος


Η περιβαλλοντική κίνηση Θάσου και η οργανωτική επιτροπή του ΜΤΒ THASSOS σας προσκαλούν στον 2ον ΟΡΕΙΝΟ ΜΑΡΑΘΏΝΙΟ ΘΑΣΟΥ 42χλμ που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαίου 2015 στον Ποτό της Θάσου.O αγώνας ορεινού τρεξίματος θα έχει εκκίνηση στο ορεινό χωριό Θεολόγος και τερματισμό στο BEACH BAR SAN ANTONIO στην παραλία του Ποτού.
Η διαδρομή του αγώνα αποτελει μια ολοκληρωμένη διάσχιση του σημαντικότερου ορεινού όγκου του νησιού,διερχόμενη από τις 2 ψηλότερες κορυφές του νησιού (Υψάριον 1204μ,Καζαβιτιανός Προφ.Ηλίας 1152μ).


Κύρια χαρακτηριστικά της διαδρομής οι εντυπωσιακοί βραχώδη σχηματισμοί στο Υψάριον όρος, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους με, αποκλειστική δασοκάλυψη Άρκευθου (άγεθρου, Αγριοκυπάρισου ), η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής και προστατευόμενη περιοχή ‘Natura’.
Τα τελευταία 10 χλμ της διαδρομής θα είναι κοινά με την κλασική διαδρομή του ποδηλατικού αγώνα mtb ώστε οι αθλητές να μπορούν να απολάυσουν ένα βατό και γρήγορο μονοπάτι ως τον εντυπωσιακό τερματισμό σε μία από τις ποιό όμορφες παραλίες του νησιού!
Τα υψομετρικά του αγώνα θα έιναι γύρω στα 2000μ.Το τεραίν του αγώνα αποτελείται από πέτρα,βράχο και χώμα.Το 90% είναι ορειβατικό μονοπάτι 9% χωματόδρομος και 1% άσφαλτος.
Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική με μεγάλο βαθμό δυσκολίας με τον χρόνο του πρώτου αθλητή να υπολογίζεται στις 5 ώρες.Το όριο τερματισμού είναι οι 10 ώρες.Η εκκίνηση θα δωθεί το πρωί της Κυριακής 31 Μαίου στις 8 η ώρα από το πνευματικό κέντρο Θεολόγου.
Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι και όλες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, και έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Προτείνουμε να μην συμμετάσχουν δρομείς που δεν έχουν πείρα σε αγώνες βουνού, καθώς σε ορισμένα σημεία η διαδρομή έχει αυξημένες δυσκολίες και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξημένες ικανότητες σε δύσβατο περιβάλον.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
ΑΝΔΡΩΝ:19-39
ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ Α 39-49
ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ Β 50+
ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Το κόστος συμμετοχής του αγώνα θα είναι 20 ευρώ κα θα περιλαμβάνει:
-Αναμνηστικό μπλουζάκι
-Τροφοδοσία κατά την διάρκεια του αγώνα
-Αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής
-Αναμνηστικό δώρο
-Mετάλλιο σε όλους τους τερματίσαντες.
Οι εγραφές θα ξεκινήσουν στις 1 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική φόρμα της ιστοσελίδας των αγώνων της Θάσου:www.mtb-thassos.com
Η πληρωμή της συμμετοχής γίνεται με τραπεζική κατάθεση στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον αριθμό GR29 0171 0620 0060 6212 7779 616 με δικαιούχους ΡΕΙΖΗ ΙΩΑΝΝΗ και ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΙΤΡΙΝΟ. Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μόνο μετά την κατάθεση του αντίστοιχου τιμήματος συμμετοχής και μέχρι τις 13/5/2015. ΣΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΗ.
ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΤΟ.
Συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα προσφέρουν 1ή 2 διανυκτερεύσεις με κόστος 10 ή 20 ευρώ το άτομο αντίστοιχα. Σχετικά με την διαμονή πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας ανάλογα τις ανάγκες σας.
Παραπάνω λεπτομέρειες και αναλυτική περιγραφή διαδρομής,καθώς και ο αριθμός των σημείων τροφοδοσίας θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του αγώνα www.mtb-thassos.com αλλά και στη σελίδα στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/MTB-Thassos/218968811504745?fref=ts
Video του αγώνα:
https://www.youtube.com/watch?v=qgXzwTEjLmw
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα ΡΕΙΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 6946955704 & 6970015966 ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ καθώς και στο e-mail
info@mtb-thassos.com
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΓΩΝΩΝ ΘΑΣΟΥ 2015

Λίγα Λόγια για τον αγώνα
Η ιδέα της δημιουργιάς ενός αγώνα Μαραθωνίου ορεινού τρεξίματος στο νησί της Θάσου, που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσε σαν φήμη στη δρομική κοινότητα της περιοχής μας, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την ολοκλήρωση και καθαρισμό όλων των μονοπατιών της ιδιαίτερης αυτής διαδρομής που θα αποτελέσει τον 1ον Ορειβατικό Ορεινό Μαραθώνιο Θάσου.
Αφετερία του δρομικού μας”ταξιδιού” είναι το ορεινό χωριό του Θεολόγου και παλιά πρωτέυουσα του νησιού. Μπροστά από την είσοδο του Πνευματικού κέντρου του χώριού και σε 244μ υψόμετρο, ανάμεσα σε παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά θα δώθεί η εκκίνηση του αγώνα μας στις 8 η ώρα το πρωινό του Σαββάτου 3 Μαίου.
Όπως διαπιστώσαμε και στην πρώτη μας προσπάθεια η ανάβαση ξεκινάει απότομα με την πρώτη στροφή μέσα σε καλντερίμι που μας βγάζει στη βόρεια πλέυρά του χωριού όπου διασχίζουμε τον περιφεριακό ασφάλτινο δρόμο που μας οδηγεί στην είσοδο του μονοπατιού για την κορυφή του Υψάριου. Αλλη μια μεγάλη ιδιαιτερότητα του αγώνα,στην οποία θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι αθλητές, είναι ότι η διαδρομή καλύπτει το 75% των θετικών υψωμετρικών της στα πρώτα 12,5 χλμ!
Αμέσως μετά την εκκίνηση, λοιπόν,έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανάβαση σε ορεινό πεδίο με μεγάλες κλίσεις όπου το τρέξιμο απαιτεί αρκετή προσπάθεια!
Για να σχεδιάσουμε καλύτερα την διαδρομή μες στο μυαλό μας ωστε να έχουμε μια συνολική εικόνα που θα μας βοηθήσει στην στρατηγική που θα ακολουθήσουμε, θα προσπαθήσω να την χωρήσουμε σε επιμέρους τμήματα.
Το πρώτο μέρος,λοιπόν, της διαδρομής είναι η ανάβαση και η διέλευση από το απομονωμένο δάσος Αρκευθου. 5,5χλμ φυτευτής πέτρας με κλίσεις 15-20 % μας “καλοσορίζουν” στην καρδιά του ορεινού όγκου της Θάσου. Αφού διασχίσουμε το αρχαίο και πανέμορφο δάσους Άρκευθου το μονοπάτι χάνει το λόγο ύπαρξης μιας και η κίνησή μας γίνεται πλέων πάνω σε μία λωρίδα αρχέγονων βράχων. Η κλίση των παράξενων αυτών πετρωμάτων κορυφώνεται στα τελευταία μέτρα όπου φτάνουμε στην αρχή της κορυφογραμμής του Καμμένου Βράχου. Σε αυτό το σημείο θα υπάρχει σημείο ελέγχου (5.5χλμ.). Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι πρώτοι αθλητές θα προσεγγίσουν το σημείο αυτό σε μία περίπου ώρα!
Το δεύτερο σκέλος της διαδρομής μας θα το ορίσουμε ως την κρυφή του Καζαβητιανού Προφήτη Ηλία (12.7χλμ 1080μ υψόμετρο,1480μ+). Κύριο χαρακτηριστικό του τμήματος αυτού είναι η κίνηση στη βραχώδη κορυφογραμμή και η εκπληκτική θέα στην βορειο-ανατολική πλευρά του νησιού (Σαμοθράκη-Τουρκικά παράλια). Σε αυτό το σημείο χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους αθλητές λόγο της επικινδυνότητας της διαδρομής αφού κινείται παράλληλα με έναν γρεμό 200 περίπου μέτρων στα δεξιά μας όπου δεν συγχωρούνται λάθη! Η σήμανση του αγώνα αποκλειστικά σε αυτό είναι η κόκκινη μπογιά στο βράχο ανά 4-5 μέτρων περίπου, μιας και υπάρχει παντελής έλλειψη μονοπατιού. Στο 7χλμ περίπου φτάνουμε στις παρυφές της υψηλότερης κορυφής της Θάσου (1204μ). Ένα υποτυπώδης μονοπάτι μας οδηγεί στην κορυφή μέσο μιας σάρας από πεσμένες πλάκες και λίγο σκαρφάλωμα μιας και η κλήση έδω μας επιτρέπει ισα ισα να κρατάμε την ισσοροπία μας! Στο 8.5χλμ της διαδρομής προσεγγίζουμε το υψηλότερο σημείο του νησιού όπου υπάρχει και σημείο ελέγχου. Η θέα από την κορυφή μας αποζημιώνει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Κατηφορίζουμε τον χωματόδρομο για 550μ περίπου όπου τον αφήνουμε στα αριστερά μας για να μπούμε στο κλασσικό ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγειο του Ορειβατικού συλλόγου Θάσου. Εδώ και μετά από 9.370χλμ αγώνα φτάνουμε στο πρώτο Σημείο Ανεφοδιασμού C.P.1μπροστά από το ορεινό καταφύγειο και σε 955μ υψόμετρο. Τα θετικά υψομετρικά που έχουμε μέχρι αυτό το σημείο είναι 1080μ περίπου σε κάτι παραπάνω από 9 χλμ αγώνα! Ο ανεφοδιασμός των αθλητών σε αυτό το σημείο θα περιλαμβάνει gels, αλμυρα-γλυκά,παραδοσιακά γλυκίσματα και νερό. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε ελαφρώς τον χωματόδρομο και ετοιμαζόμαστε “ψυχολογικά” για την δεύτερη μεγάλη ανάβαση στην κορυφή του Καζαβητιανού Προφήτη Ηλία στα 1070μ Υψόμετρο. Η απόστασή από το C.P.1 είναι μόνο 3 χλμ αλλά υπολογίζεται οι πρώτοι αθλητές να χρειαστούν γύρω στα 50 λεπτά για να φτάσουν στη κορυφή. Μια άκρως τεχνική διαδρομή ξεκινά, αφού εγκαταλείψουμε το χωματόδρομο μετά το καταφύγειο, με δύσκολα περάσματα από βράχους και μία εντυπωσιακή ανάβαση “τοίχος” στα τελευταία 200μ που κόβει την ανάσα! Στην κορυφή θα υπάρχει σημείο ελέγχου. Σε αυτό το σημείο τελειώνει και το δεύτερο και ποιό δύσκολο τεχνικά σκέλος της διαδρομής έχοντας διανύσει 12.5χλμ και 1350μ θετικά υψομετρικά από τα συνολικά 1950 του αγώνα!
Το 3ο σκέλος εώς το C.P.3 (Αηλιάς 24.5χλμ,+1890μ,710μ υψ.) θεωρείται σχετικά εύκολο κομμάτι με μία ανάβαση στο τέλος μέσα από το γνωστό μονοπάτι “κακγέλια” και τις 32 συνεχόμενες στροφές του! Αφήνοντας, λοιπόν την κορυφή του Καζαβητιανού Πρ.Ηλία κατηφορίζουμε πάνω σε πέτρες χωρίς μονοπάτι μέχρι να μπούμε σε ένα παλιό κακής βατότητας μονοπάτι που θα μας οδηγήσει περιφεριακά κάτω από την κορυφή στην βόρεια πλευρά Υψάριου. Σε αυτό το σημείο το μονοπάτι χάνεται για λίγο λόγο της βλάστησης αλλά σύντομα βρίσκει παλιό εγκαταλειμένο χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στην ξύλινη ταμπέλα του δασαρχείου που καταλήγει το κλασσικό ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί στη κορυφή από τη πλευρά της Ποταμιας. Από το σημείο αυτό συνεχίζουμε την κατάβασή μας σε χωματόδρομο (κοινή διαδρομή με τον μικρό αγώνα του Σεπτεμβρίου), εώς ότου φτάσουμε στο 2ο σημείο ανεφοδιασμού C.P.2.Η απόσταση είναι 17.5χλμ αγώνα με 1380μ. θετικής. Μετά τον απαραίτητο ανεφοδιασμό με νερό και τροφή ακολουθούμε τον δασικό δρόμο για 4 περίπου χλμ. απολαμβάνοντας το ποιό δρομικό ίσως κομμάτι της διαδρομής μας. Τα εύκολα περνούν δυστυχώς γρήγορα και μετά το δρομικό “διάλειμα” στρίβουμε δεξιά αλλάζοντας τελείως το σκηνικό του αγώνα για τα επόμενα 4χλμ ανάβασης.Το πυκνό σκοτεινό δάσος με τα τεράστια πλατάνια του, μας αγκαλιάζει απότομα καθώς ακολουθούμε ένα από τα παλαιότερα μονοπάτια του νησιού. Υγρασία και νερά υπάρχουν παντού γύρω μας ενώ εκλπηξη προκαλούν οι τεράστιοι κορμοί δέντρων με τα μακριά κλαδιά τους που φτάνουν σχεδόν ως το έδαφος! Σταδιακά το μονοπάτι ανηφορίζει και μια παλιά ταμπέλα σε κάποιο δέντρο μας υπενθυμίζει ότι έχουμε να περάσουμε από 32 καγκέλια! Σιγά σιγά αποκτάμε ύψος αφήνοντας πίσω το δάσος ενώ το μάτι μας πέφτει και πάλι στη Θάλασσα προς την παραλία της Χρυσής Αμουδιάς η οποία , όμως,φαινεται τόσο απίστευτα μακρινή από το σημείο.
Τα πόδια κινούνται βαριά πλέον και η κούραση είναι εμφανής σε αυτήν την τελευταία “σοβαρή” ανάβαση του αγώνα. Ασυναίσθητα το βλέμμα μας πάει ψηλά ψάχνοντας για ένα “τέλος”σε αυτήν την επίπονη ανηφόρα. Έπειτα από μερικά καγκέλια μπορούμε να δούμε στην κορυφή ψηλά το μικρό λευκό “ξωκλήση του Αηλιά όπου είναι και ο προορισμός μας. Φτάνουμε στο C.P.3 μετά από 24.5χλμ αγώνα και 1890μ θετικής υψομετρικής. Από τους ποιό όμορφους σταθμούς του αγώνα αποτελεί ιδανικό σημείο για ολιγόλεπτη ξεκούραση.
Από αυτό το σημείο και μετά θα μπορούσαμε να ορίσουμε και το τελευταίο 4ο σκέλος της διαδρομής δίνονοντας έτσι και έναν ελάχιστο αέρα τερματισμού,παρ’όλου το ότι απέχουμε 20 χλμ από την γραμμή του τερματισμού. Κυριο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι ο μεγάλος κατήφορος. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι να μην αρχίσει ο δικός μας κατήφορος! Οσοι έχουν τρέξει τον αγώνα του Σεπτεμβρίου θα θυμούνται ίσως το δύκολο κατηφορικό κομμάτι μετά τον Αηλιά. Μια κορυφογραμμή γεμμάτη φυτευτή πέτρα και σχιστόλιθους μας περιμένει για μια ακόμη γερή δοκιμασία στα κουρασμένα μας πόδια. Ευτυχώς μέτά από 2.5 περίπου χλμ.προσεγγίζουμε το εκλησάκη της Αγ.Κυριακής και στρίβοντας κοφτά δεξιά ακολουθούμε για 1.5χλμ κατηφορικό βατό χωματόδρομο μέχρι την είσοδό μας στα Θεολογίτικα μονοπάτια. Προσοχή στη σήμανση σε αυτό το σημείο διότι διασχίζουμε ένα επίπεδο έδαφος με πολλά διαφορετικά μεταξύ τους μονοπάτια που οδηγούν προς όλες τις κατευθύνσεις! Η δική μας κατέυθυνση είναι το χωριό Θεολόγος από όπου και ξεκινήσαμε. Η διαδρομή μας οδηγεί στην είσοδο του χωριού από την πίσω πλευρά των νεκροταφείων του Αγ.Ιωάννη όπου τρέχουμε στον κεντρικό δρόμο ως το σημείο της πρωινής μας εκκίνησης,το πνευμάτικό κέντρο του Θεολόγου και 4ο C.P του αγώνα!
Επιστροφή στο σημείο εκκίησης μετά από 32.48χλμ και 1890μ θετικής. Εδώ θα υπάρχει πλήρες ανεφοδιασμός με νερό και τροφή. Ιδανικό σήμείο επίσης και για τους συνοδούς για την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη των τελευταίων χλμ.
Από αυτό το σήμείο και μετά ο αγώνας αποκτά ποιό δρομικό χαρακτήρα και τα τελευταία 12 χλμ είναι σχεδόν όλα κατηφορικά σε βατό μονοπάτι. Βασική προυπόθεση βέβαια να μας έχουν μείνει δυνάμεις να τρέξουμε ώς το τέλος!
Αφήνοντας,λοιπόν, το σταθμό κατηφορίζουμε τον κεντρικό δρόμο, όπου μετά την κεντρική πλατεία στρίβουμε αριστερά μπαίνοντας σε ένα πετρόκτιστο καλντερίμι που μας οδηγεί χαμηλά σε ρεματιά. Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό, πλινθόκτιστο γεφύρι του νησιού το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα άθικτο και ένωνε τους δύο οικισμούς του Θεολόγου των Χριστιανών και του τούρκικου Μαχαλά. Το παλιό κεντρικό μονοπάτι του μαχαλά μας φέρνει στην Καρτσιλιώτινα περιοχή στις παρυφές του Θεολόγου η οποία είναι γνωστή για το Βακχικό καρναβάλι που λάμβανε χώρα μέχρι τις αρχές του 70’ και για το νερό της που αποτελούσε το «πλυντήριο» των παλιών νοικοκυράδων. Παλιά και νέα μονοπάτια διαδέχονται το ένα το άλλο με μεγάλη ποικιλία στη μορφολογία τους με μια ελαφριά κατηφορική κλίση. Από ένα σημείο και μετά η διαδρομή γίνεται κοινή με τον κλασικό ποδηλατικό αγώνα της επόμενης ημέρας. 5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό υπάρχει ένα σταυροδρόμι με εύκολη πρόσβαση όπου θα στηθεί το τελευταίο σημείο ανεφοδιασμού του αγώνα C.P.5 . Έχουμε διανύσει 39χλμ και 1950 θετικής υψομετρικής και τα τελευταία 5 χλμ αποτελούνται από βατά μονοπάτια και χωματόδρομους. Σε αυτό το σημείο μπορούμε κάλιστα να πούμε ότι το τέλος της προσπάθειάς μας είναι κοντά!
Ο τερματισμός μας φέρνει κάτω από την κεντρική μεγάλη αψίδα των ποδηλατικών αγώνων του διημέρου στην παραλία του Αγ.Αντωνίου!
Σαν επίλογο θα ήθελα να αναφερθώ στη μεγάλη προετοιμασία που χρειάζεται ένας αθλητής για να ολοκληρώσει έναν αγώνα τέτοιου μεγέθους. Σιγουρα η φυσική ομορφιά του τοπίου σε ανταμοίβει άμεσα άλλα η όλη προσπάθεια και κούραση απαιτούν υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης. Προσωπικά θεωρώ τον αγώνα, με βάση την εμπειρία μου, σαν έναν από τους δυσκολότερους μαραθώνιους που έχω τρέξει στο επίπεδο δυσκολίας των αγώνων του Ολύμπου και του Ζαγορίου. Η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινίσει, οι προετοιμασίες κορυφώνονται ενώ οι εγραφές έχουν ήδη αρχίσει στην ιστοσελίδα των αγώνων:
http://www.mtb-thassos.com/el/submision-ultra.html