9/1/16

Ψυχολογικές συμβουλές για να ξεπεράσεις έναν κακό αγώνα


Η απογοήτευση μετά από ένα κακό αποτέλεσμα σε αγώνα, δεν θα έπρεπε να επικρατεί σε ενήλικες, σωστά; Εξάλλου, έχουμε άλλα πράγματα για να ανησυχούμε ως ερασιτέχνες δρομείς. Όμως, σύμφωνα με τον αθλητικό ψυχολόγο Michael Sachs, είναι φυσικό μετά από μια άσχημη απόδοση να επέλθει αναστάτωση. Το τρέξιμο είναι σημαντικό για εμάς. Αισθανόμαστε σαν να έχουμε τον έλεγχο του αποτελέσματος, έτσι ώστε όταν οι αγώνες που επιλέγουμε να συμμετάσχουμε δεν πάνε καλά, είναι μια απογοήτευση με έντονο το αίσθημα της αποτυχίας. Άλλωστε, τα αποτελέσματα είναι πολύ συγκεκριμένα.


Ακόμα κι αν οι ενήλικες συνήθως κατανοούν πιο εύκολα από ότι οι έφηβοι, ότι ένας αγώνας δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση, σε σχέση με άλλα θέματα, παρόλα αυτά συχνά και οι ενήλικες ερασιτέχνες αθλητές δυσκολεύονται να το αντιληφθούν και χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Ο αθλητικός ψυχολόγος Sachs προσφέρει αυτές τις στρατηγικές
  • Στάσου στη γραμμή εκκίνησης και πάλι, ειδικά εάν αισθάνεσαι ότι ήσουν σε άσχημη μέρα. Δώσε στον εαυτό σου ακόμη μια ευκαιρία για μια επιπλέον προσπάθεια.
  •  Ή, κάνε ένα διάλειμμα και επέστρεψε στην προπόνηση. Προγραμμάτισε μια προπόνηση στην οποία είχες δυσκολευτεί στο παρελθόν. Αν πάει καλά συνέχισε την προπόνηση μέχρι να νιώσεις έτοιμος να αγωνιστείς ξανά.
  • Οραματίσου - Ξαπλώστε πίσω και αναλύστε τον κακό αγώνα στο μυαλό σας. Αφού σκεφτείτε τι πήγε στραβά, πατήστε το κουμπί επανεκκίνησης και σκεφτείτε έναν καλό αγώνα που κάνατε. Τέλος, σκεφτείτε τον επόμενο αγώνα σας και σχεδιάστε πως σκοπεύετε να πάτε.
  • Ο Sachs λέει ότι ένας συμβολικός καθαρισμός μπορεί να βοηθήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τους έφηβους. Ξεχάστε, προσπεράστε εντελώς ένα κακό αποτέλεσμα και βάλτε νέους στόχους.
Μετάφραση: Απόστολος Γούλας
Πηγή: Runner's World