11/10/16

Χρήσιμοι Κανόνες Τρεξίματος


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που ασχολούνται με το τρέξιμο, είτε για να λάβουν μέρος σε κάποιον αγώνα δρόμου, είτε απλά για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και της υγείας τους.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους περισσότερους προπονητές μεγάλων αποστάσεων, υπάρχουν κάποιοι κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν όλοι και ουσιαστικά πρέπει να μάθουν να ζούνε με αυτούς.

1ος Κανόνας Επιμονή
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι η επιμονή. Πρέπει ο αθλητής να μάθει να είναι επίμονος αλλά και συνεπής με το προπονητικό πρόγραμμα που ακολουθεί έτσι ώστε να μη χάνει κάποιες από τις προπονήσεις του.
Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετούς προπονητές, πολλές και μικρές σε διάρκεια προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα είναι πιο αποτελεσματικές από μια μόνο ή δύο προπονήσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κάνεις μόνο μια ή δυο προπονήσεις τρεξίματος μέσα στην εβδομάδα, το σώμα ουσιαστικά ξεκινάει από την αρχή κάθε φορά μέχρι την επόμενη προπόνηση.

2ος Κανόνας Ξεκούραση
Η ξεκούραση είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την καλύτερη προετοιμασία ενός αθλητή, ερασιτέχνη ή επαγγελματία. Μάλιστα, είναι τόσο σημαντική όσο και η σωστή προπόνηση. Χωρίς ξεκούραση, το σώμα δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο προπονητικό πρόγραμμα και οι πιθανότητες τραυματισμού μεγαλώνουν.

3ος Κανόνας Άκου το σώμα σου
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι αθλούνται είναι το ότι δε δίνουν την απαραίτητη προσοχή στα μηνύματα που στέλνει το σώμα τους. Είναι γνωστό σε όλους, πως ο πόνος είναι ένας τρόπος που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός για να μας προειδοποιεί πως κάτι δε πάει καλά. Συνήθως, μικροί πόνοι στους οποίους αρχικά δε δίνουμε σημασία, σύντομα μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι πιο σημαντικό. Λίγο περισσότερος χρόνος ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ανάμεσα από τις προπονήσεις σίγουρα θα βοηθήσει το σώμα να αποκατασταθεί. Παρόλα αυτά, η επίσκεψη από τον  κατάλληλο γιατρό κρίνεται απαραίτητη σε κάθε ενόχληση.


Επιμέλεια Γούλας Απόστολος 
Πηγή Runner's World