6/12/18

Ενημέρωση για Σχολική Βία - Γραφείο Τύπου ΕΟΛΣΜΑ-Υ

Το πρόβλημα της σχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα στο δήμο μας. Έχει τις ρίζες του στα σοβαρά προβλήματα συνολικά της κοινωνίας (φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, άνοδος ακροδεξιών και φασιστικών αντιλήψεων) στο περιεχόμενο και την υπο-λειτουργία του σχολείου, αλλά επηρεάζεται και από την τοπική συγκυρία.

Όσοι οφείλουμε, θέλουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε, πρέπει να το κάνουμε με έναν σωστό τρόπο, δηλαδή πέρα από τις μεμονωμένες ενέργειες, στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας και πάντοτε με σεβασμό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Δεν αξίζει να στοχοποιούμε τους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς, αντίθετα πρέπει με θετικό τρόπο να προσπαθήσουμε να κινητοποιηθούμε μαζί τους.
Δεν ταιριάζει "να μπουκάρουμε" στο σχολείο και να λέμε στα παιδιά ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι, προβάλλοντας το δικό μας successstory.
Δεν είναι δυνατόν να καλλιεργούμε μέσα στη κοινωνία, μέσα στην πόλη, ξενοφοβικές, εθνικιστικές αντιλήψεις, να κάνουμε επίθεση σε όποιον δεν μας λέει μπράβο ή μας κάνει κριτική, να συμπεριφερόμαστε αλαζονικά και μετά να απορούμε που τα παιδιά μας δεν δέχονται τη διαφορετικότητα.
Δεν αντιμετωπίζεται η ουσία του προβλήματος - όπως και κάθε άλλου μέσα στο σχολείο - με τη λογική που προβάλλει την αστυνόμευση, την καταστολή, την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης.

Πιστεύουμε ότι όλη η προσπάθεια θα πρέπει να κατατείνει στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα και που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του σχολείου. Ταυτόχρονα - και μέσα από αυτό - πώς θα κάνουμε τη ζωή στο σχολείο πιο θετική, πιο δημιουργική, πιο συμμετοχική, πιο χαρούμενη!
Από το πιο όμορφο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, μέχρι το περιεχόμενο των σπουδών και το αναλυτικό πρόγραμμα, τα μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα των εκπαιδευτικών, τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μέσα στο σχολείο.
Από τα "μικρά" και "εύκολα" μέχρι τα "μεγάλα" και "δύσκολα". Έτσι θα δώσουμε "χώρο" στα παιδιά μας, αρχές και αξίες και είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να σταθούν γερά στα πόδια τους, μέσα στο σχολείο και στην κοινωνία.

Τα απανωτά περιστατικά βίας, καθώς και η αυξανόμενη αίσθηση του αδιεξόδου ανάμεσα στη νεολαία δίνουν τον χαρακτήρα του επείγοντος αυτή τη στιγμή.
Οι αρμόδιοι σε όλα τα επίπεδα, από την τοπική αυτοδιοίκηση έως την κεντρική διοίκηση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αξιοποιηθούν οι – έστω αποδυναμωμένες σε πολλές περιπτώσεις - δομές, υπηρεσίες και φορείς που υπάρχουν και ασχολούνται με το πρόβλημα της σχολικής βίας και εκφοβισμού, στα πλαίσια ενός συνολικού και με διάρκεια προγράμματος δράσεων, χωρίς «τουφεκιές στον αέρα» για να πούμε ότι κάτι κάναμε.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, πολίτες, νέοι ας είμαστε σε επαγρύπνηση για να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά.