16/4/21

Έλλειψη βιταμίνης D: Αυτά είναι τα 8 συμπτώματα που πολλοί δεν συνειδητοποιούν

 Η βιταμίνη D είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη που έχει ισχυρή επίδραση σε πολλά συστήματα του οργανισμού.

Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στον οργανισμό έχει έναν υποδοχέα για αυτήν. Το σώμα την παράγει από την χοληστερόλη, όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι πολύ δύσκολο να πάρετε όση χρειάζεστε μόνο μέσω της διατροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης (RDI) είναι συνήθως περίπου 400-800 IU, αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να παίρνετε ακόμη περισσότερη.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Εκτιμάται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα τους.

Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν έλλειψη βιταμίνης D, καθώς τα συμπτώματα είναι γενικά ανεπαίσθητα. Μπορεί να μην τα αναγνωρίσετε εύκολα, ακόμα κι αν έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής σας.

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα 8 συμπτώματα

1. Αρρωσταίνετε συχνά

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας είναι ο αυξημένος κίνδυνος ασθένειας ή λοιμώξεων.

2. Αυξημένη κόπωση

Η υπερβολική κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

3. Πόνος στα οστά και στην πλάτη

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να είναι αιτία ή παράγοντας επιδείνωσης για τον πόνο των οστών και της μέσης.

4. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη διάθεση.

5. Ανεπαρκής επούλωση πληγών

Τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επούλωση πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό ή λοίμωξη.

6. Απώλεια οστικής μάζας

Η διάγνωση χαμηλής οστικής πυκνότητας μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι σημαντική για τη διατήρηση της οστικής μάζας καθώς γερνάτε.

7. Απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D στην τριχόπτωση γυναικείας μορφής ή στην αυτοάνοση κατάσταση αλωπεκίας areata.

8. Μυϊκός πόνος

Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του χρόνιου πόνου και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, ο οποίος μπορεί να οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της βιταμίνης και των νευρικών κυττάρων που ανιχνεύουν τον πόνο.

Πηγή: iatropedia.gr