23/2/16

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ Fartlek, τέμπο και διαλειμματικής προπόνησης;


Fartlek
Ο όρος Fartlek είναι σουηδικός και σημαίνει "παιχνίδι ταχύτητας," και αυτό ακριβώς είναι. Σε αντίθεση με το τέμπο και τη διαλειμματική, το fartlek είναι αδόμητη προπόνηση. Μετά από μια προθέρμανση, μπορείτε να παίξετε με την ταχύτητα με τρέξιμο σε ταχύτερο ρυθμό για σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. μέχρι αυτό το δέντρο, μέχρι την επιγραφή) ακολουθούμενη από μια πιο εύκολη προσπάθεια τρεξίματος. Ο στόχος είναι να κρατήσει κανείς μια ελεύθερη ροή ώστε να είστε να μην είστε προσδεδεμένοι στο ρολόι ή σε ένα σχέδιο, και να τρέξετε σε πιο δύσκολες προσπάθειες, αλλά χωρίς ένα συγκεκριμένο ρυθμό.

Οφέλη: χωρίς άγχος προπόνηση που βελτιώνει την ευαισθητοποίηση νου-σώματος, ψυχική δύναμη και την αντοχή.


Tempo Workouts
​Οι τέμπο προπονήσεις είναι σαν ένα μπισκότο Oreo, με την προθέρμανση και ​την κυρίως προπόνηση,​ με​ ένα τρέξιμο σε μια προσπάθεια​ ​λίγο πάνω από το αναερόβιο κατώφλι σας (το μέρος όπου το σώμα σας αλλάζει με τη χρήση περισσότερο γλυκογόνο για την ενέργεια) ως γέμιση​ (όπως το μπισκότο)​. Αυτό είναι το επίπεδο προσπάθειας λίγο έξω από τη ζώνη​ άνεσης ​-​ ​μπορείτε να ακούσετε την αναπνοή σας, αλλά δε ​'διψάτε'​ για τον αέρα. Εάν μπορείτε να μιλήσετε εύκολα, δεν είστε στη ζώνη ρυθμ​ού​, και αν δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου, είστε πάνω από τη ζώνη. Θα πρέπει να είναι σε μια προσπάθεια κάπου στη μέση, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε σε σπασμένα λόγια.​ Το ρυθμό τον επηρεάζουν πολλές όπως η θερμότητα, ​ο αέρας​, η κούραση, και το έδαφος. Μάθετε πώς μπορείτε να βρείτε το όριο σας και να εκτελέσετε μια προπόνηση τέμπο που είναι σημείο σε κάθε χρόνο εδώ.

Οφέλη: Αυ​ξάνει το​ κατώφλι γαλακτικού ​οξέος, ​ώστε να τρέ​χ​ει​ κανείς​ γρηγορότερα σε ευκολότερη επίπεδα. Βελτιώνει την εστίαση, την προσομοίωση αγώνα και ​τη ​ψυχική δύναμη.



​Διαλλειματική
​Οι διαλλειματικές προπονήσεις​ είναι σύντομες, έντονες προσπάθειες που ακολουθ​ούνται​ από ίσο ή ελαφρώς μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Για παράδειγμα, μετά από μια προθέρμανση, τρέ​χετε​ δύο λεπτά σε μια σκληρή προσπάθεια, που ακολουθείται από δύο έως τρία λεπτά από εύκολ​ο​ τρέξιμο ή περπάτημα για να​ επανέλθει​ ​η​ αναπνοή σας. Σε αντίθεση με ​τις ​τέμπο προπονήσεις, τρέχετε πάνω ​στην ​κόκκινη γραμμή σας -​ είναι ​μια ελεγχόμενη γρήγορη προσπάθεια που ακολουθείται από μια πραγματικά εύκολη ​προσπάθεια​. Το μυστικό είναι στην ανάκαμψη και την υπομονή και την πειθαρχία, ενώ ​το να ​τρέχετε ​χαλαρά​ σας επιτρέπει να εκτελέσετε ​την επόμενη προσπάθεια​ ​δυνατά​ και ​όταν ​τελειώσει όλη η προπόνηση ​να είστε ​κουρασμένοι, αλλά όχι εντελώς. Ακριβώς όπως ​όλα,​ έτσι και​ το σώμα σας προσαρμόζεται και γίνεται ισχυρότερ​ο​ σε λειτουργία ανάκτησης.

Οφέλη: Βελ​τιώνει τη δρομική​ οικονομία, την αντοχή, το συντονισμό νου-σώματος, τα κίνητρα, και
​τη ​καύση λίπους.

Πηγή: www.runnersworld.com
Μετάφραση: Απόστολος. Γούλας