18/6/17

Χυμός παντζαριού: το ιδανικό συμπλήρωμα για την άσκηση

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχουν τραβήξει οι υπερτροφές και τα φυσικά προϊόντα και την επίδραση που έχουν στην αθλητική απόδοση. Το παντζάρι και ο χυμός του είναι μία από αυτές τις υπερτροφές! Τι γνωρίζετε για το παντζάρι;

Θρεπτικά συστατικά παντζαριού

Ο παντζαροχυμός περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Παρόλα αυτά ο παντζαροχυμός είναι γνωστός για την υψηλή του περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, βεταϊνη και πολυφαινόλες, ανάμεσά τους η ρεσβερατρόλη και η κερκετίνη.
Πιο συγκεκριμένα, ο βολβός του παντζαριού έχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο και το κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για την ευρυθμία του νευρικού συστήματος και της μυϊκής λειτουργίας. Τα πράσινα φύλλα του παντζαριού είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β6, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτά. Επίσης, καταναλώνοντάς τα προσλαμβάνουμε και υψηλή ποσότητα φυτικών ινών μαζί με βιταμίνη Α, ασβέστιο και σίδηρο. Σκεφτείτε ότι τα φύλλα του παντζαριού περιέχουν περισσότερο σίδηρο από το αγαπητό σπανάκι του Ποπάυ!

Οφέλη παντζαροχυμού

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο παντζαροχυμός ευνοεί την μείωση της πίεσης του αίματος και προστατεύει ενάντια στις καρδιοπάθειες και τα εμφράγματα, καθώς ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Σε άνδρες, έχει φανεί ότι το παντζάρι βοηθάει στo να δώσει μια έξτρα ενεργητικότητα για να συνεχίσει την υπόλοιπη μέρα του.
Το ενδιαφέρον όμως των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί στον παντζαροχυμό και την επίδραση που έχει στην αθλητική αντοχή, λόγω των νιτρικών αλάτων. Πιο συγκεκριμένα, τα νιτρικά άλατα προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα το οξυγόνο να διοχετεύεται καλύτερα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των μυϊκών ιστών. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν επίσης τους μυϊκούς ιστούς να αξιοποιούν καλύτερα το οξυγόνο σε μεσαίας και υψηλής έντασης άσκηση, όπως είναι το jogging, το ποδήλατο, με αποτέλεσμα να δίνουν στον οργανισμό μεγαλύτερη αντοχή. Ταυτόχρονα, μειώνουν την «κούραση» της καρδιάς, κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Από την άλλη πλευρά, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του παντζαροχυμού βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο σίδηρος με τη σειρά του, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ενώσεις στον οργανισμό μας, καθώς βοηθά την αιμοσφαιρίνη να μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό της μυοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στους μύες.
Τα μικροθρεπτικά συστατικά του παντζαροχυμού θα θεωρούσατε ότι δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην αθλητική απόδοση; Κι όμως συμμετέχουν στη δράση σημαντικών ενζύμων για την αποθήκευση της ενέργειας και τη μυϊκή συστολή.

Πώς μπορώ να καταναλώσω τον παντζαροχυμό;

Η κατανάλωση του παντζαριού μπορεί να γίνει είτε μέσω ενός πουρέ ή smoothie, είτε ακόμα ψήνοντάς το στο φούρνο σαν τσιπς. Οι τεχνικές αυτές μαγειρέματος δεν έχουν φανεί να μειώνουν την περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.
Άλλα λαχανικά, τα οποία περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε νιτρικά άλατα είναι το σέλερυ, το λάχανο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι. Δύο βολβοί παντζαριού περιέχουν 0,2 γραμμάρια φυτικών νιτρικών αλάτων, που ισούται με ένα μεγάλο μπωλ από μαρούλι. Κάθε 100ml παντζαροχυμού περιέχει περίπου 39 θερμίδες και κάθε φλιτζάνι αντιστοιχεί σε 91 θερμίδες.
Επιλέξτε, λοιπόν το παντζαροχυμό αν θέλετε μεγαλύτερη αντοχή σε αθλήματα, όπως ποδηλασία, τρέξιμο και ορειβασία. Μαζί με το φθινόπωρο και τον Οκτώβρη έρχεται και το σούπερ-παντζάρι!
πηγή mednutrition