1/10/20

Επιστολή του ΣΔΥΒ

Επιστολή του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου προς Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας

Αξιότιμοι κύριοι 

 

Επικοινωνούμε μαζί σας για να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με δημοσιεύματα που διαβάζουμε για το ενδεχόμενο ακύρωσης της διεξαγωγής του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας, αλλά και σκέψης αντικατάστασής του με virtual run.

 

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που προσφέρει η χώρα μας στην ανθρωπότητα, και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί, φυσικά με τον πλέον ασφαλή τρόπο.

 

Η δεύτερη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου που διεξάγεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δηλαδή φέτος η 8η Νοεμβρίου 2020, αποτελεί γιορτή για κάθε Έλληνα μαραθωνοδρόμο, και χιλιάδες δρομείς εφόσον ο αγώνας ακυρωθεί, θα τρέξουν την απόσταση των 42.195 μέτρων για την οποία προετοιμάστηκαν σκληρά επί μήνες, στην πόλη τους, είτε ακόμη και στην ίδια την Αυθεντική Μαραθώνια διαδρομή, άτυπα. Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, διευκρινίζουμε ότι όλοι όσοι θα τρέξουν άτυπα Μαραθώνιο εκείνη την ημέρα, ακόμη και στην Αυθεντική διαδρομή, δεν θα το κάνουν από αντίδραση ή ως διαμαρτυρία, ούτε είναι αρνητές του covid-19, αντιθέτως όλοι γνωρίζουν την επικινδυνότητά του και λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Θα το κάνουν πολύ απλά, επειδή η προετοιμασία που έκαναν επί μήνες, και ο αγώνας, αποτελούν για αυτούς τρόπο ζωής, και θα πρέπει μέσω του άτυπου αγώνα τους να εκτονώσουν τις προσπάθειες και την προετοιμασία μηνών. Γι'αυτό άλλωστε είναι πιθανό να γίνει virtual run εφόσον ακυρωθεί ο αγώνας, τουλάχιστον όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Αλλά ακόμη και αν δεν οριστεί virtual run, χιλιάδες δρομείς ούτως ή άλλως θα τρέξουν Μαραθώνιο εκείνη την ημέρα, στην πόλη τους, ή και στην ίδια την Αυθεντική διαδρομή. Το ίδιο έκαναν 4 Σπαρταθλητές, δύο από τη Βρεττανία, ένας από τη Γαλλία και ένας από την Κύπρο, που ήρθαν από τις χώρες τους και έτρεξαν άτυπα το Σπάρταθλο που ακυρώθηκε (246 χιλιόμετρα) στις 25-26 Σεπτεμβρίου.

 

Επισημαίνουμε ότι σε κάθε Μαραθώνιο παρέχεται τροφοδοσία και υδροδοσία στους μαραθωνοδρόμους ανά 2.500 μέτρα, ιατρική και διασωστική κάλυψη σε όλο το μήκος της διαδρομής, πλούσια αποκατάσταση και υπηρεσίες αποθεραπείας στον τερματισμό, ενώ προβλέπεται έξτρα υποστήριξη σε όσους εγκαταλείπουν τον αγώνα κατά τη διαδρομή. Εκτός αυτών, οι δρόμοι είναι εντελώς κλειστοί από την κίνηση οχημάτων.

 

Εφόσον χιλιάδες δρομείς ανά την Ελλάδα τρέξουν μόνοι τους την 8η Νοεμβρίου, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ασφαλείας και κινδύνους, καθώς θα κάνουν την επίπονη προσπάθεια του να τρέξουν 42.195 μέτρα σε ανοιχτούς δρόμους, χωρίς υποστήριξη, τροφοδοσία και βοήθεια.

 

Σας καλούμε όπως εξετάσετε με κάθε προσοχή το θέμα και εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα που υπάρχει ώστε ο Αυθεντικός Μαραθώνιος να διεξαχθεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια, με γνώμονα το πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων εκτός σταδίου που εγκρίνατε αρχικά και είναι ακόμη εν ισχύ. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθεί ο αγώνας που αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά, και ο κόπος των χιλιάδων μαραθωνοδρόμων που έκαναν πολύμηνη προετοιμασία βασιζόμενοι στο ότι ο αγώνας θα γίνει βάση του πρωτοκόλλου που έχετε  εγκρίνει για τους αγώνες εκτός σταδίου.

 

Ούτως ή άλλως, εκτός όλων των όσων άλλων προβλέπονται στο πρωτόκολλο, οι δρομείς με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε κάθε αγώνα δρόμου ή προπόνηση κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, και στην όποια προσπέραση προσέχουν ώστε αυτή να γίνεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενάμισυ μέτρου. Βάση μάλιστα του πρωτοκόλλου οι προσπεράσεις είναι σπάνιες καθώς οι δρομείς ξεκινούν ανά πχ 4 άτομα και απόσταση μεταξύ τους, με σειρά δυναμικότητας. Τα προαναφερόμενα δεν συμβαίνουν πχ στα ομαδικά αθλήματα όπου η σωματική επαφή στη διεκδίκηση της μπάλας είναι αδύνατο να αποφευχθεί, αλλά επιτρέπεται η διεξαγωγή τους ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Δεν διαφωνούμε με την έγκριση που έχετε δώσει στα άλλα αθλήματα, αλλά θα θέλαμε ο Κλασικός Αθλητισμός, το μόνο άθλημα που ακυρώνονται οι διοργανώσεις του, να έχει ίση αντιμετώπιση.

Με εκτίμηση

για τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Βόλου

ο πρόεδρος Παλάντζας Κων/νος

ο γραμματέας Αντωνίου Ιωάννης-Νικόλαος