20/3/21

ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ 80 χλμ ΄΄ΑΝΘΙΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ,,

 Δημοσιεύουμε την Επιστολή που μας έστειλε η κ. Γιώτη.

       Η Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, προκηρύσσει για πρώτη φορά στην Ήπειρο αγώνα υπεραπόστασης δρόμου 80 χιλιομέτρων, προς τιμή του Ηπειρώτη ιερομόναχου από τα Θεοδώριανα Άνθιμου Αργυρόπουλου, που μύησε στην Φιλική Εταιρεία τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά και τον Διονύσιο Σολωμό.  Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου 2021.

       Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Άρτα με σημείο εκκίνησης το άγαλμα του Άνθιμου Αργυρόπουλου που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του μουσείου Σκουφά στην Παρηγορήτισσα . Διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης οι αθλητές θα περάσουν από την εκκλησία του Αγ, Δημητρίου, την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων το σημείο στο οποίο έγινε η ‘’ αμαχητί ‘’απελευθέρωση της Άρτας και ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Άρτας-Τρικάλων θα συναντήσουν στον πρώτο σταθμό το χωριό Πέτα στο οποίο οι φιλέλληνες αγωνίστηκαν ηρωικά για την επανάσταση. Κομβικό σημείο για όλη την περιοχή όπως και στην επανάσταση ήταν το Διάσελο στον 3ο σταθμό, σημείο όπου τελειώνει και η πρώτη συνεχόμενη ανηφόρα του αγώνα. Τελειώνοντας οι κατηφορικές στροφές στις Μελάτες η θέα της λίμνης του Αράχθου στον 6ο σταθμό θα σας δώσει ανάσα για την ανηφόρα που ακολουθεί. Φθάνοντας μετά από συνεχόμενες ανηφορο-κατηφόρες στον 10ο σταθμό ο οποίος είναι κεντρικός σταθμός και σημείο αποκλεισμού οι αθλητές έχουν μπει για τα καλά στην ¨αγκαλιά¨ των επιβλητικών Τζουμέρκων.. Αφού κάνετε τον σταυρό σας περνώντας από την κόκκινη εκκλησιά (1281μ.χ) φθάνετε στο Βουργαρέλι (12ος σταθμός). Εκεί  βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στο οποίο κηρύχτηκε η επανάσταση από τον Γ. Καραϊσκάκη και τον Γώγο Μπακόλα μετατρέποντάς το σε ¨Αγία Λαύρα¨ της Ηπείρου. Η διαδρομή για το Αθαμάνιο θα σου αποσπάσει την προσοχή με τις εναλλαγές της από πλάτανο σε έλατο. Βαθιά ανάσα για τα επόμενα 8 χιλιόμετρα τρέχοντας μια διαδρομή ανάμεσα από έλατα χρόνων πολλών νιώθοντας την ψύχρα του αλπικού τοπίου στα 1450 μ στη θέση ¨Σταυρός¨  σημείο σημαντικής μάχης για την Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Οι ανάσες υποχρεωτικές για να θαυμάσεις την θέα βλέποντας κάτω μακριά τα Θεοδώριανα που σημαίνει τερματισμός, τέλος σε αυτόν τον αγώνα που έδωσες για να τιμήσεις αυτούς που αγωνίστηκαν, αυτούς που εναντιώθηκαν για να προστατέψουν την ελευθερία τους και τα ιδανικά τους. Ο τερματισμός  στο μνημείο του Άνθιμου Αργυρόπουλου στα Θεοδώριανα είναι γεγονός και θα μείνει ανεξίτηλος.

    Όλες οι λεπτομέρειες  του αγώνα στο site της διοργάνωσης http://www.kriakourasrace.gr και στην ενότητα ΑΝΘΙΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ καθώς και όποιο νέο του αγώνα στην ενότητα του site ΝΕΑ.

    Η διοργάνωση έχει  φροντίσει  για την επιστροφή των αθλητών που δεν έχουν συνοδούς από τα Θεοδώριανα στην Άρτα με το τέλος του αγώνα αρκεί ο αθλητής να το έχει δηλώσει στο mail του αγώνα kriakouras@gmail.com.

     Επίσης σύντομα θα σας ανακοινώσουμε για την μετακίνηση με λεωφορείο των αθλητών από την Αθήνα.

 

     Για την οργανωτική επιτροπή

 

 

                Ελπίδα Γιώτη