1/3/21

Ατομική πεζοπορία με έντονη οικολογική δράση και καθαρισμό 10 παραλιών έγινε την Κυριακή από Άγιο Στέφανο Αλυκών ως Κριθαριά

 Η καλύτερη ατομική πεζοπορία μέχρι να έρθει η επόμενη, ήταν αυτή που έκανε την Κυριακή πλήθος αθλητών στη διαδρομή Άγιος Στέφανος Αλυκών - Κριθαριά με επιστροφή, απόστασης 13 χιλιομέτρων. Η λέξη πλήθος μπαίνει βέβαια σε εισαγωγικά, καθώς κάθε πεζοπόρος συμμετείχε σε ομάδα 3 ατόμων ακολουθώντας και σεβόμενος τον κανονισμό που επιτρέπει άσκηση με 3 άτομα το ανώτερο. Μετά από μια αναμνηστική φωτογραφία στην εκκίνηση, κάθε ομάδα κινήθηκε με τον δικό της προγραμματισμό και φυσικά εντελώς ανεξάρτητα από κάθε άλλη. Η πεζοπορία ανέδειξε την πιο όμορφη και την πιο οικολογική πράξη, καθώς όπως είχε αποφασιστεί να γίνει από τον Ιανουάριο, συνδυάστηκε με τον καθαρισμό των 10 παραλιών που δεσπόζουν στην περιοχή. Αμέτρητα ήταν τα απορρίμματα που συγκεντρώθηκαν, τριψήφιος ο αριθμός από σακούλες απορριμμάτων που χρειάστηκαν, και το αυτοκίνητο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Νομού Μαγνησίας που τα μετέφερε, κυριολεκτικά γέμισε. Διαπιστώθηκε ότι μερικά σκουπίδια όπως 3 λάστιχα από τρακτέρ λόγω του όγκου και της δύσβατης περιοχής ήταν αδύνατο να μεταφερθούν από ξηράς, έτσι η Λέσχη με τον Βασίλη Ηλιόπουλο στο προσεχές διάστημα θα τα πάρει με φουσκωτό.

 

Το παρόν στην ατομική πεζοπορία έδωσαν μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, και ήταν η 8η αντίστοιχη στις 9 ως τώρα βδομάδες του 2021. Ο στίβος της Νίκης Βόλου έδωσε δυναμικό παρόν με τριμελή ομάδα από τους προπονητές Παύλο Παρασκευόπουλο, Βάσω Κολλυμένου, καθώς και την κα Ευτυχία Γώγου. Τους πεζοπόρους υποδέχθηκε στην Κριθαριά ο πρόεδρος Σπύρος Μάμαλης και μέλη του Συλλόγου Κριθαριάς "Ο Νέος Απόστολος", ενώ ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για όσα θα κάνουν οι σύλλογοι μετά τη λήξη του lockdown. Το πλέον ευχάριστο ήταν η παρουσία νέων ατόμων, που έκαναν την πρώτη τους πεζοπορία στρεφόμενοι και αυτοί στα οφέλη που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να χαρίσει. Εκτός από πεζοπορία και καθαρισμό, υπήρξε και χειμερινό μπάνιο στην περιοχή από όσους ακολουθούν και αυτό το σπορ.

 

Το μονοπάτι Άγιος Στέφανος - Κριθαριά είναι το πιο νέο μονοπάτι σε όλη την Ελλάδα, και αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι που προστέθηκε στο έργο που προσφέρουν τα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου στην πόλη μας, και στην προσφορά τους που χαρίζουν σε όλη τη Μαγνησία. Ο ατέλειωτος κόπος πολλών εβδομάδων του Γιώργου Καλαντζή και του Θανάση Οικονόμου, όπως και του Γιάννη Προκοπίου από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Πάνα, ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς «ξέθαψαν» από τη λήθη του χρόνου ένα σχεδόν ξεχασμένο μονοπάτι που χρησιμοποιούταν ως τον προηγούμενο αιώνα, και που έκλεισε ο χρόνος, από τον Άγιο Στέφανο Αλυκών ως την Κριθαριά. Μετά τον καθαρισμό και τη σήμανσή του η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί, τα μέλη του ΣΔΥΒ προσέφεραν το μονοπάτι σε όλους τους πεζοπόρους και trail runners που θα το εντάξουν στο προπονητικό τους πρόγραμμα. Η διαδρομή είναι ξεχωριστή, καθώς πρόκειται για την ίσως πιο παραθαλάσσια trail της Ελλάδας, με μαγευτικό θέαμα. Έχει ως μεγαλύτερο υψόμετρο μερικές δεκάδες μέτρα, αλλά είναι αρκετά δύσκολη από τεχνικής πλευράς, και έχει συνολική θετική υψομετρική 450 μέτρα. Η απόστασή του είναι 6,3 χιλιόμετρα, και άλλα τόσα χρειάζονται για την επιστροφή. Περνάει από πολλές μαγευτικές παραλίες, περίπου δέκα στον αριθμό, και ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές εικόνες, δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Η Κυριακή 17 Ιανουαρίου ήταν αφιερωμένη στο μονοπάτι αυτό, και τότε είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη ατομική πεζοπορία όλων των εποχών από τον Άγιο Στέφανο στην Κριθαριά με επιστροφή. Την Κυριακή που πέρασε, 28 Φεβρουαρίου, έγινε η δεύτερη, ενώ χιλιάδες διελεύσεις αθλητών και πολιτών έχουν γίνει στο διάστημα του ενάμιση μήνα.

 

Σε δηλώσεις του, ο Βασίλης Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ήταν μια ακόμη μεγάλη δράση μελών του ΣΔΥ Βόλου και όχι μόνο, στην οποία συνέβαλλε η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων. Ο σκοπός ήταν διπλός, καθώς εκτός από την αθλητική δραστηριότητα, έντονη ήταν η οικολογική, με τον καθαρισμό που έγινε. Δήλωσε απογοητευμένος από το πόσο μεγάλο ήταν το πλήθος των σκουπιδιών που υπήρχαν.

 

Ο προπονητής στίβου της Νίκης Βόλου Παύλος Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι χαιρετίζει πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν και αναδεικνύουν περιοχές και μέρη τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν ως πόλος έλξης για τους δημότες. Επιβάλλεται, είπε, να διαμορφωθεί μια ενιαία γραμμή, ένας στρατηγικός στόχος για να προβληθούν περιοχές που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Μια τέτοια πολύ καλή εναλλακτική διαδρομή είναι αυτή από τον Άγιο Στέφανο στην Κριθαριά, και αντίστοιχα πρέπει να αναδειχθούν άλση, πάρκα, βουνά, που προσφέρουν εκτόνωση σε κάθε πολίτη, ειδικά στην τωρινή εποχή όπου λόγω της πανδημίας επιβάλλεται να μην υπάρχει εγκλεισμός, αλλά εναλλακτικές και ασφαλείς δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθαριάς "Ο Νέος Απόστολος", Σπύρος Μάμαλης, καλωσόρισε τους πεζοπόρους, συνεχάρη όλους που καθάρισαν τόσα χιλιόμετρα δύσβατης διαδρομής. Το νέο μονοπάτι όπως είπε, αποτελούσε ένα όνειρο χρόνων που επιτέλους πήρε σάρκα και οστά. Ο σύλλογος της Κριθαριάς θα υποδέχεται κάθε περιπατητή που θα έρχεται στην περιοχή, ενώ ευχαρίστησε τον ΣΔΥ Βόλου, ζητώντας να γίνουν από κοινού περισσότερες εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

Ο Γιώργος Αλμπανούδης, δρομέας του ΣΔΥ Βόλου, έκανε τρέχοντας το μονοπάτι ξεκινώντας νωρίς το πρωί. Το χαρακτήρισε ως φανταστικό και μοναδικού κάλλους ομορφιάς, και συνεχάρη όσους μόχθησαν για να το διανοίξουν και να το προσφέρουν σε κάθε πολίτη.

Ο μαραθωνοδρόμος του ΣΔΥ Βόλου Μάριος Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι οι ατομικές δράσεις του συλλόγου είναι ατελείωτες, απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα, πέρα από το αθλητικό, και σε φιλανθρωπικό, σε οικολογικό, και σε ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος. Προάγουμε, είπε, ό,τι πιο ευγενές μπορεί να υπάρξει μέσα από τον αθλητισμό. «Πάντα με όλες τις προφυλάξεις, πιστεύω ότι θα βγούμε όλοι αλώβητοι όταν η πανδημία θα λήξει, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ανταμώσουμε όπως παλιά», συνέχισε. Ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους, και προσοχή παντού με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Η Βάνα Σπύρου, εκπαιδευτικός και μαραθωνοδρόμος μέλος του ΣΔΥ Βόλου, είπε ότι προπονείται καθημερινά, και ανυπομονεί για να έρθει η κάθε Κυριακή όπου μαζί με ακόμη δύο άτομα επιλέγει να διανύσει τα μαγευτικά μονοπάτια του Πηλίου ή άλλων περιοχών της Μαγνησίας.

Για τη Ραφαέλα Τσιακαρά ήταν η πρώτη της ατομική πεζοπορία. Δήλωσε ότι καταχάρηκε την εμπειρία, και πάνω από όλα τη συνοδευτική δράση του καθαρισμού των δέκα παραλιών.

Ο πρόεδρος του ΣΔΥ Βόλου Κώστας Παλάντζας έκανε όπως πάντα την ατομική πεζοπορία με την ιδιότητα του αθλητή και όχι του αξιώματος. Ευχαρίστησε τη ΛΕΔ, τους προπονητές της Νίκης Βόλου, τον σύλλογο της Κριθαριάς, τα μέλη του ΣΔΥ Βόλου και τους πολίτες, ειδικά όσους ήρθαν για πρώτη φορά, οι οποίοι έκαναν την ατομική τους πορεία.

Με πρωτοβουλία αθλητών, γιατρών και πολιτών, την Κυριακή 7 Μαρτίου θα γίνει η επόμενη ατομική πεζοπορία, 9η του 2021, αυτή τη φορά από Φυτόκο προς Λέσχιανη, Μονή Σουρβιά κ.α., και στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση.

Βίντεο: https://youtu.be/H9cLOI4hIcQ