1/7/21

ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

 ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Τρέχουμε στην ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ,
τιμώντας την ιστορία του Δήμου Μαραθώνα.
Υπεραπόσταση 73 χλμ
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021
ώρα 6:00 πμ.
Μαραθώνας- Οινόη- Προβάλυνθος-Τρικόρυνθος.
Είναι οι τέσσερις αρχαίοι δήμοι της ιστορικής πεδιάδας του Μαραθώνα που συνιστούσαν την περίφημη ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ της περιοχής.
Τιμώντας την ιστορία του τόπου μας ο ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ Ν. Μάκρης – Μαραθώνος διοργανώνει ένα δρομικό ταξίδι στην ιστορία τρέχοντας δίπλα από σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα του Δήμου Μαραθώνα.
Διαδρομή:
Με εκκίνηση στην περιοχή Προβάλυνθος- τη σημερινή Νέα Μάκρη και τα περίχωρα της- και συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης, κατευθυνόμαστε προς παραλία Μαραθώνα ακολουθώντας τη διαδρομή του παραλιακού μετώπου και περνώντας από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα.
Στη συνέχεια θα αντικρύσουμε τον Τύμβο Μαραθώνα και θα κατευθυνθούμε προς την περιοχή Τρικόρυνθο και προς το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα. Κατόπιν κατευθυνόμαστε προς περιοχή κάτω Σούλι και περιοχή Λοιμικού στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Αμέσως μετά ακολουθούμε τη διαδρομή προς Γραμματικό και Βαρνάβα. Από εκεί επιστρέφουμε προς Μαραθώνα, με κατεύθυνση προς την περιοχή Οινόη Μαραθώνα, Πύργο Οινόης, Σπήλαιο Πανός, κατοικία Ηρώδη Αττικού. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής ακολουθεί την κατεύθυνση προς περιοχή Βρανά- Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο- Τύμβο Πλαταιών Μαραθώνα - Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα περιοχή Τσέπι και ο τερματισμός θα γίνει στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι 73 χλμ.
Σκοπός και στοιχεία διαδρομής:
Σκοπός της διαδρομής είναι η ανάδειξη της ιστορικής μας περιοχής, με τα σπουδαία και σημαντικής αρχαιολογικής και περιβαλλοντολογικής σημασίας αξιοθέατα.
Η διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ. Τρέχουμε μαζί κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Δεν θα υπάρχει χρονομέτρηση. Σε όλη τη διαδρομή η οποία θα είναι σηματοδοτημένη, θα υπάρχει υποστήριξη με προπορευόμενα οχήματα για τροφοδοσία και για κάθε άλλη βοήθεια και ανάγκη. Θα υπάρχουν και τρεις κεντρικοί σταθμοί υποστήριξης στη διαδρομή μας. Τρέχουμε με δική μας ευθύνη και εάν επιθυμούμε δικό μας συνοδό αυτοκίνητο, αυτό θα γίνει αποδεκτό αρκεί να μας το δηλώσετε με τη δήλωση συμμετοχής σας.
Εφοδιασμός:
Θα υπάρχει εφοδιασμός τροφίμων και απαραίτητων υγρών καθ΄ όλη τη διαδρομή με προπορευόμενο αυτοκίνητο εθελοντών καθώς και αυτοκίνητο που θα ακολουθεί όλους τους συμμετέχοντες. Τα προσωπικά σας ρούχα ή αντικείμενα μπορείτε να τα παραδώσετε στα αυτοκίνητα των εθελοντών μας που θα ακολουθούν τους δρομείς σε όλη τη διαδρομή. Επίσης θα υπάρχουν και δυο ή τρεις σταθμοί ανεφοδιασμού σε κεντρικά σημεία της διαδρομής. Είναι επίσης αποδεκτή η δική σας τροφοδοσία.
Κατά τον τερματισμό μας στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου θα παραχωρηθεί γεύμα και κέρασμα από συλλόγους του Δήμου μας στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Κατά τον τερματισμό, μπορείτε να αλλάξετε στο χώρο του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου. Τελειώνοντας θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των δρομέων προς το σημείο εκκίνησης στον Άγιο Ανδρέα.
Τόπος, ημερομηνία και ώρα εκκίνησης:
Εξωκλήσι Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης Αττικής.
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021- ώρα: 06:00πμ.
Τόπος, ημερομηνία και χρονικό όριο τερματισμού:
Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου Μαραθώνα.
Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021- ώρα: 16:30μμ.
Στοιχεία συμμετοχής:
Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ. Είναι μια μεγάλη προπόνηση με περιορισμένες θέσεις. Τρέχουμε μαζί χωρίς συναγωνισμό και χωρίς χρονομέτρηση. Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε όποιον θελήσει να κάνει μια μικρότερη διαδρομή, πχ από την παραλία της Νέας Μάκρης μέχρι το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα στον Σχοινιά. Αυτό θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ατομική ευθύνη του κάθε δρομέα. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα να τιμήσουμε και να γνωρίσουμε τρέχοντας και μικρότερες διαδρομές στην ιστορική περιοχή μας.
Δηλώσεις συμμετοχής:
Δηλώνουμε τη συμμετοχή μας με ατομική ευθύνη.
Το όριο συμμετοχών είναι αυστηρά έως 30 άτομα και δεν υπάρχει κόστος.
Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας έως Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, επικοινωνώντας με τον Βλάση Καραβασίλη στο τηλ: 6942633465.
Αναμνηστικά:
Στον τερματισμό θα δοθούν σε όλους τους τερματίσαντες αναμνηστικά και συλλεκτικά μετάλλια καθώς και από ένα δίπλωμα.
Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά να τρέξουμε και να ανακαλύψουμε ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΤΡΑΠΟΛΕΩΣ.
Είναι για το σύλλογό μας ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ που έχουμε λάβει ως δημότες του σύγχρονου Δήμου Μαραθώνα.