16/4/17

15 αθλητές απέβαλε η διοργάνωση του μαραθωνίου Βοστώνης

Σε λίγες ώρες περισσότεροι από 30.000 αθλητές από όλο τον κόσμο θα σταθούν στην εκκίνηση του μαραθωνίου της Βοστώνης. Ένας μαραθώνιος ο οποίος από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο δύσκολους του κόσμου, και συχνά ειδικά σε συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων δρομέων ακούγεται ότι είναι παρόμοιας δυσκολίας με το 'δικό' μας τον κλασσικό της Αθήνας. Σίγουρα όμως ο μαραθώνιος της Βοστώνης είναι ο αρχαιότερος μαραθώνιος αγώνας με τη φετινή να είναι η 121η διοργάνωση. Ωστόσο, φέτος οι διοργανωτές του αγώνα μπορούν να υπερηφανεύονται και για μια ακόμη πρωτοτυπία, αυτή του αποκλεισμού 15 αθλητών οι οποίοι ενώ δεν είχαν τα κριτήρια συμμετοχής για τη φετινή διοργάνωση κατάφεραν να δηλώσουν συμμετοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αποκλεισμός των 15 συγκεκριμένων αθλητών ήταν κάτι το απολύτως φυσιολογικό, αφού αν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή 'θα τους δινόταν η ευκαιρία να βιώσουν μια εμπειρία την οποία δεν δικαιούταν'. Και σε αυτή ακριβώς τη φράση των διοργανωτών κρύβεται όλη η ουσία, οι κανόνες και τα κριτήρια είναι για όλους τα ίδια και πρέπει να τηρούνται με κάθε τρόπο.
Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, είναι ότι 6 αθλητές από τους 15 που αποκλείστηκαν από το φετινό μαραθώνιο της Βοστώνης, πέτυχαν τα κριτήρια στον ίδιο αγώνα το μαραθώνιο του Κεμπέκ τον Αύγουστο του 2016. Σύντομα λοιπόν ανακάλυψαν ότι πίσω από αυτούς τους 6 αθλητές βρισκόταν ένα γαλλικό ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο διαφήμιζε τουριστικό πακέτο συμμετοχών για το μαραθώνιο της Βοστώνης με κόστος 500ε και υποσχόταν για τους ενδιαφερόμενους bib number ακόμη και αν δεν έχουν τα κριτήρια συμμετοχής. Κάτι το οποίο ερχόταν σε αντίθεση με την πολιτική των διοργανωτών του μαραθωνίου της Βοστώνης αφού δε δίνουν bib numbers σε τουριστικά γραφεία, για αθλητές που δεν έχουν τα κριτήρια συμμετοχής.
Δυστυχώς, το φαινόμενο είναι έντονο και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όλο και συχνότερα ειδικά σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπου υπάρχουν κριτήρια συμμετοχής. Στη χώρα μας η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής οι αγώνες δεν έχουν κριτήρια εγγραφής, αλλά τα όποια κριτήρια υπάρχουν είναι για την τοποθέτηση των αθλητών στο αντίστοιχο μπλοκ εκκίνησης. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν λείπουν οι περιπτώσεις συναθλητών μας οι οποίοι δηλώνουν φανταστικούς χρόνους μόνο και μόνο για να βρεθούν στο 1ο μπλοκ εκκίνησης, μη σκεπτόμενοι ότι το να ξεκινάει κανείς με το μπλοκ του μόνο καλό του κάνει στην πορεία της κούρσας.

Γούλας Απόστολος