1/9/17

"ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ" 8ος Λαϊκός Αγώνας Βουνού

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Στα  μονοπάτια των «ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ»θα γίνει το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017  στο ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ο 8ος λαϊκός αγώνας βουνού κάτω από το σύνθημα  «ANAτρέχω στην Αρκαδία» που σημειολογεί την επιστροφή στις απλές αξίες της ζωής, τον Ανθρωπισμό και αποτελεί παράλληλα φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για τη ζωή τους και την ελευθερία μας στη μάχη του "Αγιονικόλα" τον Σεπτέμβριο του  1826.
Η εκκίνηση θα γίνει στο χώρο του ομώνυμου μοναστηριού (Αγιονοκόλα) αμέσως μετά την καθιερωμένη για την επέτειο σύντομη δοξολογία.
Τον αγώνα διοργανώνει το "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ"σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την τεχνική υποστήριξη του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΔΥΑ) ενώ η συμμετοχή των αθλητών προβλέπεται από πολλά μέρη της Ελλάδος. 

Ο αγώνας περιλαμβάνει δύο κατηγορίες, που αντιστοιχούν σε δύο διαδρομές ίδιας κατεύθυνσης διαφορετικών όμως αποστάσεων ως εξής:
Α. Πρώτη κατηγορία
Διαδρομή 20,4 χιλιομέτρων (ΧΑΡΤΗΣ) με συνολική υψομετρική διαφορά 825 περίπου μέτρα αρμονικά κατανεμημένη κατά μήκος όλης της διαδρομής.

 Η φυσιογνωμία της διαδρομή είναι 90% μονοπάτι ορεινό, αξιολογούμενο με βαθμό δυσκολίας 3-4 στην κλίμακα 1-5 και 10 % δημόσιος ασφαλτικός δρόμος. Η συμμετοχή στην κατηγορία αυτή λαμβάνεται υπ όψη ως μέρος των κριτηρίων συμμετοχής στον ¨ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΟΛΥΜΠΟΥ" και οι συμμετέχοντες συγκεντρώνουν σχετική βαθμολογία που προστίθεται στις άλλες συμπληρώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για τον μαραθώνιο του Ολύμπου. Για το λόγο αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις και κριτήρια κυρίως χρονικά, που καθορίζουν την επιτυχή συμμετοχή των αθλητών, τα οποία αναγράφονται αναλυτικά στο έντυπο ενημέρωσης δρομέων και τεχνικών χαρακτηριστικών των αγώνων που λαμβάνει γνώση ο αθλητής. Στην κατηγορία αυτή του αγώνα, συμμετέχουν αθλητές ηλικίας μεγαλύτερης  των 18 ετών.
Β.  Δεύτερη κατηγορία
Διαδρομή 10 περίπου χιλιομέτρων (ΧΑΡΤΗΣ) με συνολική υψομετρική διαφορά 450 περίπου μέτρα  αρμονικά κατανεμημένη κατά μήκος της διαδρομής. Και εδώ το τερέν είναι 90% μονοπάτι ορεινό, αξιολογούμενο με βαθμό δυσκολίας 3-4 στην κλίμακα 1-5 και 10% δημόσιος δρόμος κυρίως χωμάτινος.
Στην κατηγορία αυτή του αγώνα, συμμετέχουν αθλητές ηλικίας μεγαλύτερης  των 15 ετών.
Τέλος, λαμβάνουν μέρος και απλοί περιπατητές, φυσιολάτρες  ή ορειβάτες, διανύοντας την διαδρομή της δεύτερης κατηγορίας δηλαδή αυτής των 10 χιλιομέτρων, χωρίς όμως να συμμετέχουν στην κατάταξη τερματισμού και τα μετάλλια, τυγχάνουν όμως της υποστήριξης των διοργανωτών.
Για τους συμμετέχοντες στην πρώτη κατηγορία αγώνα, υπάρχουν δύο σειρές  γενικής κατάταξης, αυτής των βετεράνων ανδρών και γυναικών που αφορά δρομείς ηλικίας άνω των 40 ετών και αυτής που αφορά δρομείς ηλικίας από 18 έως 40 ετών.
Για τους συμμετέχοντες στη δεύτερη κατηγορία αγώνα, υπάρχουν επίσης δύο σειρές γενικής κατάταξης, αυτή των ανδρών και γυναικών  ηλικίας άνω των 40 ετών και αυτή των ανδρών και γυναικών ηλικίας από 15 έως 40 ετών.
Οι πρώτοι  κάθε κατηγορίας και σειράς άνδρας και γυναίκα  κερδίζουν έπαθλο ειδικά φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Γιάννη Σουβατζόγλου καθώς και "χρυσό" αναμνηστικό μετάλλιο.
Οι δεύτεροι και τρίτοι κάθε κατηγορίας και σειράς επίσης  κερδίζουν αντίστοιχα "αργυρό" και "χάλκινο" μετάλλιο.
Όλοι που θα πάρουν μέρος στους αγώνες αυτούς  θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα και μπρούτζινο μετάλλιο.
Οι λαϊκοί αυτοί αγώνες βουνού ή απλού περιπάτου στα μονοπάτια των «Αρκάδων Ποιμένων» είναι και πάλι αφιερωμένοι στα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια που βρίσκουν στήριγμα στον  ομώνυμο σύλλογο γονιών «ΦΛΟΓΑ», που θέλαμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίζουμε. Έτσι οι συμμετέχοντες αθλητές, περιπατητές παράγοντες ή θεατές, εκφράζουν την υποστήριξή τους καταβάλλοντας το ποσό των 10 (δέκα) € στο λογαριασμό του συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» στις Τράπεζες:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΒΑΝ: GR2501101920000019248000010
ALPHABANK ΙΒΑΝ: GR8001401120112002002011686
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR6301720150005015020641423
EUROBANK IBAN: GR6602600630000460100128261
δηλώνοντας το όνομά τους και την αιτιολογία "ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ". Αντίγραφο του αποδεικτικού κατάθεσης να αποσταλεί στο Φαξ Νo: 210 7772421 του συλλόγου προκειμένου να εκδοθεί η σχετική απόδειξη.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η συμμετοχή στον 8o Λαϊκό Αγώνα βουνού των "ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ" πραγματοποιείται με την θέληση και την ευθύνη ενός εκάστου εκ των συμμετεχόντων.
Οι Δρομείς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν κανένα μεταφορικό μέσο ή άλλα παρεμφερή μέσα κατά την διάρκεια της αγωνιστικής τους προσπάθειας..
Δεν υπάρχουν κατηγορίες δρομέων με βάση την προετοιμασία ή τη φυσική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τη δήλωση συμμετοχής, βασική προϋπόθεση είναι η καλή κατάσταση της υγείας του δρομέα, ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος βλάβης ή ατυχήματος κατά την διάρκεια του αγώνα.
Οι συμμετέχοντες δεν έχουν καμία αντίρρηση σε περίπτωση που θα γίνει χρήση φωτογραφιών αλλά και του ονόματός τους, σχετικά με ότι αφορά τη συμμετοχή τους στον αγώνα.
Οι δρομείς οφείλουν με δική τους ευθύνη να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης ώστε να προστατεύσουν τόσο τη δική τους ακεραιότητα όσο και των συναθλητών τους.
Κάθε δρομέας θα φέρει μοναδικό αριθμό συμμετοχής στον αγώνα που υποχρεωτικά θα επικολλάται στο μπροστινό μέρος της μπλούζας του. Παρατηρητές - κριτές της διαδρομής θα υπάρχουν σε αρκετά σημεία ελέγχου της διαδρομής πιστοποιώντας την εγκυρότητα της προσπάθειας των δρομέων. Οι άριθμοί θα παραδοθούν στον τόπο της εκκίνησης το πρωί της ιδίας ημέρας.
Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του ΣΔΥΑ www.sdiathens.gr  ή στον παρόντα ιστότοπο www.anatrexo.gr συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία. Επίσης ηλεκτρονικά γίνεται και η δήλωση καλής υγείας που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει από τους ίδιους τους δρομείς ταυτόχρονα με τη δήλωση συμμετοχής τους στον αγώνα.
Όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να συμμορφώνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του παρόντος καθώς και με τις υποδείξεις της Οργανωτικής επιτροπής.
Η Οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει αθλητή ή αθλητές που δεν δήλωσαν τη συμμετοχή τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ή παραβιάζουν κάποιον από τους παραπάνω όρους, πριν την εκκίνηση, κατά τη διάρκεια του αγώνα ή μετά από αυτόν.
Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται σ' αυτή την προκήρυξη η οργανωτική επιτροπή έχει την μοναδική αρμοδιότητα να αποφασίζει επί τόπου τελεσίδικα ακόμη και να τροποποιήσει ή να ματαιώσει τον αγώνα εάν εξωτερικοί και απρόβλεπτοι παράγοντες το επιβάλλουν.
Παράκληση προς τους ενδιαφερόμενους Δρομείς, για λόγους προγραμματισμού οικονομίας και καλής προετοιμασίας της διοργάνωσης, να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους μέσα παραπάνω ιστοτόπους.
Περιορισμένες εγγραφές θα γίνουν δεκτές στο σημείο εκκίνησης στο Βαλτεσινίκο την ημέρα του αγώνα από ώρα 08.00 έως 9:30 το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΔΡΟΜΕΩΝ
Εκ μέρους των διοργανωτών, και σε συνέχεια της προκήρυξης που έχει ήδη κυκλοφορήσει σας περιμένουμε όλους, δρομείς και φίλους του τρεξίματος στον λαϊκό αγώνα ορεινού ανωμάλου δρόμου στα μονοπάτια των "Αρκάδων Ποιμένων" στη βόρεια πλευρά του όρους "Μαίναλο", με επίκεντρο το δημοτικό διαμέρισμα Βαλτεσινίκου του δήμου Γορτυνίας της μαγευτικής Αρκαδίας. Το Βαλτεσινίκο απέχει 60 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 225 από την Αθήνα. Πρόκειται για ιστορικό και παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο περί τα 1100 μέτρα και είναι μοναδικού φυσικού κάλλους. Κατοικείται σήμερα από περίπου 350 μόνιμους κατοίκους με κύρια ασχολία την γεωργία και την κτηνοτροφία χωρίς να υστερεί και στους άλλους τομείς όπως ο τουρισμός οικοτεχνία κτλ. Διακρίνεται για την γνησιότητα των προϊόντων του και την φιλοξενία των κατοίκων του.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Πρόκειται για αγώνες επί ανωμάλου ορεινού δρόμου όπου το 90% αποτελεί διακριτό ορεινό μονοπάτι και το 10 % επί του συνόλου της διαδρομής είναι χωμάτινος αυτοκινητόδρομος. Με βάση το βαθμό δυσκολίας χαρακτηρίζεται 3-4 της κλίμακας 1 - 5. Η πορεία είναι κατά κάποιο τρόπο κυκλική με κατεύθυνση από βορρά προς δυτικά, νότια και ανατολικά. Πραγματοποιείται σε υψόμετρο 1250 μέτρα και οι δρομείς τρέχουν μέσα από κατάφυτες βουνοπλαγιές, γραφικές κορυφογραμμές καταδεκτικές ρεματιές με αιωνόβια έλατα και φυσικές πηγές με κρυστάλλινα νερά, αιώνια μνημεία της ζωής και της φύσης, ζώντας μοναδικές στιγμές!
Υπάρχουν βασικά δύο αγώνες σε δύο διαδρομές στην ίδια κατεύθυνση, με τα ίδια χαρακτηριστικά διαδρόμου και μόνη διαφορά την συνολική απόσταση.
Αυτές οι διαδρομές καθορίζουν και τις κατηγορίες των αγώνων σε Α' και Β΄. 'Έτσι έχουμε την κατηγορία Α' που είναι η μεγάλη διαδρομή με μήκος 21,6 χιλιόμετρα και συνολική υψομετρική διαφορά 1025 μέτρα (αθροιστικά) και την κατηγορία Β΄ που είναι η μικρή διαδρομή με μήκος 10 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά περί τα 450 μέτρα (αθροιστικά).
Κάθε αθλητής δρομέας επιλέγει μόνος του την κατηγορία, ανάλογα με την επιθυμία και τις επιδόσεις του και αυτό το δηλώνει από την αρχή. Στην κατηγορία Α' δεν μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές και δρομείς ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η συμμετοχή στην κατηγορία αυτή δηλαδή στην Α΄ αποτελεί και παράγοντα επιλογής για την συμμετοχή του δρομέα στον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΟΛΥΜΠΟΥ, οπότε οι όροι συμμετοχής περιλαμβάνουν και χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει να διανυθούν διάφορα τμήματα της διαδρομής και συγκεκριμένα για τα πρώτα 10 χιλιόμετρα δεν θα πρέπει να έχει δαπανηθεί χρόνος μεγαλύτερος των 135 λεπτών ενώ για το σύνολο της διαδρομής δεν πρέπει να χρειαστούν περισσότερα των 300 λεπτών της ώρας.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και για τα δύο φύλλα και με τις ίδιες προϋποθέσεις.
Σχετική αποτύπωση των διαδρομών αναζητήστε: Μεγάλης διαδρομής πατώντας εδώ. Μικρής διαδρομής πατώντας εδώ
Σημείο εκκίνησης: Ο προαύλιος χώρος του ιστορικού μοναστηριού «Αγιονικόλας» που βρίσκεται 1,5 χιλμ βορειοανατολικά του Βαλτεσινίκου.
Σημείο τερματισμού: Η κεντρική πλατεία του χωριού Βαλτεσινίκου του Δήμου ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρα εκκίνησης: Οι αγώνες και των δύο κατηγοριών (Α΄ & Β'), θα ξεκινήσουν στις 10:20 το πρωί της παραπάνω Κυριακής, αμέσως μετά τη σύντομη δοξολογία για την ιστορική επέτειο της μάχης του «Αγιονικόλα» το 1826.
Σημειώνουμε ότι η διαδρομή είναι μετρημένη, όπως επίσης καθ΄ όλο το μήκος της θα υπάρχουν σημεία ελέγχου με παρατηρητές.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με όλες τις συνθήκες εκτός αν αυτές προβλέπονται τέτοιες ώστε να κινδυνεύει η υγεία των δρομέων (πρόβλεψη καταιγίδας κεραυνών, κτλ.).
Σταθμοί τροφοδοσίας:
Θα υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής σταθμοί τροφοδοσίας ως εξής:
Για την κατηγορία Α΄ (μεγάλη διαδρομή) προβλέπονται 5 σταθμοί νερού, ενώ στον 3ο σταθμό (10ο χιλιόμετρο), θα προσφέρεται και ισοτονικό.
Την κατηγορία Β΄ θα υποστηρίξουν 3 σταθμοί και δεν θα παρέχεται ισοτονικό.
Ομάδα εθελοντών θα φροντίζει για την υποστήριξη των δρομέων.
Τερματισμός Βραβεύσεις/Έπαθλα:
Γενική Κατάταξη:
Θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι άνδρες και γυναίκες νικητές και νικήτριες κάθε κατηγορίας και σειράς όπως αναφέρονται στην σχετική προκήρυξη με το ειδικό μετάλλιο του "ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία" (χρυσό, ασημένιο, χάλκινο).
Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα και το παραπάνω ειδικό μετάλλιο από μπρούντζο.
Δηλώσεις και όροι συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες άνω των 18 ετών καθώς και έφηβοι από 13 ετών για τους οποίους η συμμετοχή επιτρέπεται μόνο στην κατηγορία Β΄ και αφού υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων ή κηδεμόνων τους (για τους μέχρι 18 ετών).
΄Όλοι οι δρομείς, περιπατητές κτλ., θα τρέξουν με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να γνωρίζουν εάν η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει (πρόσφατη ιατρική εξέταση) και θα έχουν αποδεχθεί τους όρους συμμετοχής των διοργανωτών των οποίων όρων έχουν λάβει γνώση και συμφωνούν ανεπιφύλακτα.
Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα καθώς και η σχετική δήλωση περί καλής υγείας, γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από το παρόν site συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία. Η αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής μέσα απ’ την συμπλήρωση του σχετικού εικονιδίου στην ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, βεβαιώνει και την ύπαρξη όλων εκείνων των προϋποθέσεων συμμετοχής ιδιαίτερα αυτής που αφορά την κατάσταση υγείας και δεν είναι πλέον απαραίτητη ή έντυπη παράδοση πρωτοτύπων στη γραμματεία κατά την εκκίνηση.
Αυτονόητο φυσικά είναι πως όσοι δρομείς εγγραφούν την τελευταία στιγμή στο Βαλτεσινίκο κατά την εκκίνηση θα συμπληρώσουν εγγράφως τα έντυπα αυτά (δήλωση συμμετοχής και κατάστασης υγείας).
Τα σχετικά έντυπα δηλώσεων (συμμετοχής και υγείας), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν εδώ:
(ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ 5/9/2017)
Περιορισμένες εγγραφές θα γίνουν στο σημείο εκκίνησης στο Βαλτεσινίκο την ημέρα του αγώνα από ώρα 08.00 έως 10:00 το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017.
Οι αθλητές θα τρέξουν με αριθμό που θα παραλάβουν από την γραμματεία την Κυριακή το πρωί 10 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία του χωριού από τις 08:00 έως τις 9:30 το πρωί.
Τέλος όλοι οι δρομείς είναι απαραίτητο να ακολουθούν τις υποδείξεις της οργανωτικής επιτροπής προκειμένου να έχουμε ένα καλό και ασφαλή αγώνα.
Μεταφορά Δρομέων στο σημείο εκκίνησης κα αναχώρηση.
Οι δρομείς και λοιποί περιπατητές θα μεταβούν στο Βαλτεσινίκο και θα αποχωρήσουν στη συνέχεια με δικά τους μέσα. Από το Βαλτεσινίκο στο σημείο εκκίνησης η μετακίνηση θα γίνει πεζή.
Αθλητές από Αθήνα που έχουν δηλώσει τη μεταφορά τους με λεωφορείο, θα πρέπει να βρίσκονται 6,30 το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο, σταθμό ΜΕΤΡΟ), για να αναχωρήσουν για Βαλτεσινίκο και θα επιστρέψουν στο ίδιο σημείο αφού αναχωρήσουν από το Βαλτεσινίκο στις 4:00μμ της ιδίας ημέρας.Ενδέχεται να υπάρξει μια επιβάρυνση γι’ αυτό όχι μεγαλύτερη των € 10 κατά άτομο.Περισσότερες λεπτομέρειες για την μεταφορά σε όσους ενδιαφερθούν, θα δοθούν από τον υπεύθυνο για το θέμα αυτό έγκαιρα.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2017
Καλό αγώνα σε όλους !
Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής των Αγώνων
Παύλος Διακουμάκος