21/2/15

7 τρόποι για να τρέξεις γρηγορότερα στον επόμενο αγώνα σου


Οι περισσότεροι δρομείς έχουν το ίδιο πρόγραμμα προπονήσεων κάθε εβδομάδα για όλο το έτος. Κάθε φορά τρέχουν την ίδια απόσταση με τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μη βελτιώνουν την απόδοσή τους.

Αντ' αυτού, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να αναβαθμίσετε το τρέξιμο σας και να βελτιώσετε την προπόνησή σας. Αυτές οι επτά πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τρέξετε πιο γρήγορα στην επόμενη κούρσα σας:

1. Τρέξτε γρηγορότερα πιο συχνά
Για να τρέξετε γρήγορα, θα πρέπει να τρέξετε γρήγορα. Ακούγεται διαισθητικό, αλλά πολλοί δρομείς δεν τρέχουν γρήγορα και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Μία επίμονη προσπάθεια να τρέχετε γρηγορότερα, θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε.
Εάν δεν μπορείτε να εκτελέσετε μια πιο γρήγορη προπόνηση κάθε εβδομάδα, αρχίστε αυτή την εβδομάδα κάνοντας μια εύκολη προπόνηση, όπως έξι επαναλήψεις από 1 λεπτό σε «δυνατό» ρυθμό και 2 λεπτά χαλαρό τζόγκινγκ για αποθεραπεία.


2. 10 λεπτά κάθε μέρα
Αφιερώστε τουλάχιστον 10 λεπτά μετά το τρέξιμό σας για μια ειδική προπόνηση ενδυνάμωσης.
Θα βελτιωθεί η λειτουργία σας και θα γίνει πιο αποτελεσματική, ειδικά σε έναν αγώνα, όταν είστε κουρασμένοι. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να επιτύχετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
Αυτό θα βοηθήσει, επιπρόσθετα, στην πρόληψη των τραυματισμών για τους δρομείς.

3. Προπονηθείτε περισσότερη ώρα κάθε εβδομάδα
Αρκετοί είναι οι δρομείς που πιστεύουν πως η ταχύτητα είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ωστόσο και η αντοχή είναι εκείνη που παίζει μεγάλο ρόλο στο τρέξιμο, ειδικά για τους αρχάριους και τους μέσους δρομείς.
Ξεκινήστε με τη συμπλήρωση μια μεγάλης σε διάρκεια προπόνησης κάθε εβδομάδα. Κάθε 2 έως 3 εβδομάδες, μπορείτε να προσθέσετε δύο χιλιόμετρα για να βεβαιωθείτε ότι βελτιώνεστε.

4. Βελτιώστε το διασκελισμό σας
Τρέχοντας γρήγορα δε σημαίνει απαραίτητα ότι τρέχετε και δυνατά. Για να βελτιωθεί ο διασκελισμός σας (και η απόδοση) κάνετε μεγαλύτερα άλματα σε πιο αργές προπονήσεις.
Ξεκινήστε με τέσσερις διασκελισμούς μετά από μια εύκολη προπόνηση μία φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια κάνετε μεγαλύτερα βήματα 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Θα παρατηρήσετε μια βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες.

5. Τρέξτε περισσότερα
Αυτό είναι εύκολο: Οι περισσότεροι δρομείς δεν τρέχουν αρκετά. Και όπως είπαμε και παραπάνω, η αντοχή είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιωθείτε. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε αντοχή είναι να τρέξετε περισσότερο.
Μπορείτε να προσθέσετε δύο χιλιόμετρα σε μερικές προπονήσεις ανά εβδομάδα και σταδιακά προσθέστε μια άλλη ημέρα εύκολη προπόνησης.

6. Τρέξτε σε μονοπάτια
Δείτε εδώ μερικές πρακτικές συμβουλές για τρέξιμο σε μονοπάτι.

7. Ξεφύγετε από τα συνηθισμένα
Οι δρομείς δεν τρέχουν πιο γρήγορα εφόσον δεν ξεπεράσουν τα όριά τους. Το γρήγορο τρέξιμο μπορεί να σας καταπονήσει, ωστόσο δεν είναι και τόσο επικίνδυνο.

Με τους παραπάνω τρόπους θα βελτιωθείτε πραγματικά έχοντας παράλληλα και μια πιο έξυπνη στρατηγική τρεξίματος.

runningmagazine.gr/