25/8/20

OLYMPUS VERTICAL MILE - GOMAROSTALI

 OLYMPUS VERTICAL MILE - GOMAROSTALI

Χαμόγελα από τον «Μπλάρυ», τη μασκότ του “Olympus Vertical Mile”, του πρώτου αγώνα Vertical Mile παγκόσμια, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στον Όλυμπο! Σχεδόν 1600 μέτρα ανάβασης σε 4100 μέτρα ανάπτυγμα διαδρομής, από τα Πριόνια στο Οροπέδιο. Ένα στοίχημα για λίγους, αφού οι αντικειμενικοί κίνδυνοι της διαδρομής στο τέλος της είναι πολλοί μεγαλύτεροι από όσο φαντάζεται κάποιος που δεν βρέθηκε ποτέ εκεί.
Το χαμόγελο του μουλαριού (μπλάρι, όπως αποκαλείται το μουλάρι στις ντοπιολαλιές) μοιάζει μάλλον παραπλανητικό για τον ανυποψίαστο αθλητή που θα μπει στον πειρασμό να πατήσει το κουμπί της συμμετοχής του στο
Olympus Vertical Mile
ή αλλιώς “Goumarostali” όπως μας αρέσει να το αποκαλούμε. Λίγοι, διαλεγμένοι και τυχεροί, όσοι θα μπορέσουν να σταθούν στις 4 Οκτωβρίου στη γραμμή της εκκίνησης. Οι λεπτομέρειες καταφθάνουν…
Σημείωση : Γουμαροστάλι σημαίνει το μέρος -συνήθως κάποιο λιβάδι- που οι αγωγιάτες σταλίζουν τα μουλάρια ή γο(υ)μάρια, αφήνουν δηλαδή τα συμπαθή τετράποδα να ξεκουραστούν και να βοσκήσουν. Στα λιβάδια της ράχης του Γουμαρόσταλου ή Γουμαροσταλιού στον Όλυμπο, οι ξυλοκόποι του παρελθόντος άφηναν τα ζωντανά τους να ξαποστάσουν, όσο οι ίδιοι υλοτομούσαν τις πλαγιές του βουνού στην ευρύτερη περιοχή.
Η διαδρομή του Γουμαρόσταλου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανοίχτηκε το 2007-2008 από τον ορειβάτη Σάκη Σπανούδη και την ομάδα του.