29/10/20

Ιστορικό ντοκουμέντο από το Λάζαρο Ρήγο

 1986 ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ---> Ένα ντοκουμέντο που πρόσφατα ανέσυρα από το προσωπικό μου αρχείο, το έντυπο τεχνικής ενημέρωσης του πρώτου αγώνα ορεινού τρεξίματος που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, του "Ορειβατικού Μαραθωνίου Ολύμπου", που διοργάνωσε ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 1986 και στον οποίο είχα την τιμή να συμμετάσχω, στην ηλικία των 25 ετών τότε.

Στο δισέλιδο κείμενο -στη γραφομηχανή γραμμένο, μια και δεν υπήρχαν υπολογιστές τότε- που υπογράφει ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Λουκάς Γιαννακούλης, δίνεται περισσότερο έμφαση σε γενικές συμβουλές για κάποιον που θα συμμετάσχει στον αγώνα (φυσικοί κίνδυνοι, κόπωση, υψόμετρο, αφυδάτωση κλπ). Από τα σημεία που τώρα πια μου προκαλούν εντύπωση, είναι η παρότρυνση να έχει κάποιος μαζί του ένα μπουφάν από "ελαφρύ νάυλον" -ούτε λόγος για μεμβράνες κλπ- όπως επίσης και η συμβουλή να αποφύγουν οι αθλητές ρολόγια με "μπαταρίες" προτιμώντας κάποιο μηχανικό! Ξεπερασμένα υλικά θα πει κάποιος, όμως η συμβουλή για την αποφυγή συσκευών με μπαταρίες είχε να κάνει με τους κινδύνους των κεραυνών και οι ορειβάτες γνωρίζουν καλά αυτές τις λεπτομέρειες!
Το τρίπτυχο της ενημέρωσης κλείνει με το προφίλ της διαδρομής και ένα αξεπέραστο σκαρίφημα, ανώνυμο μεν αλλά ξεκάθαρα με το ύφος σχεδίασης του μοναδικού Βασίλη Χατζηρβασάνη, που σημάδεψε με τα βουνίσια σχέδιά του, τη γενιά της ορειβασίας των '80.
Κειμήλιο και μοναδικό ντοκουμένο, από την ιστορία του ελληνικού ορεινού τρεξίματος! Αισθάνομαι περήφανος που υπάρχει στο αρχείο μου.

Πηγή Λάζαρος Ρήγος