28/1/21

Νέος Αγώνας Υπεραπόστασης «Άνθιμος Αργυρόπουλος» 80χλμ. στην Άρτα και τα Τζουμέρκα

 

Ετοιμαστείτε για τον πρώτο σας ultra αγώνα δρόμου στην Ήπειρο και βουτιά στους καταρράκτες!

 

Η Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, προκηρύσσει για πρώτη φορά στην Ήπειρο αγώνα υπεραπόστασης δρόμου 80 χιλιομέτρων, προς τιμή του Ηπειρώτη ιερομόναχου από τα Θεοδώριανα Άνθιμου Αργυρόπουλου, που μύησε στην Φιλική Εταιρεία τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά και τον Διονύσιο Σολωμό.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου 2021.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Άρτα με σημείο εκκίνησης το άγαλμα του Άνθιμου Αργυρόπουλου που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του μουσείου Σκουφά στην Παρηγορήτισσα βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα.

Διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης θα περάσουν από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων το σημείο στο οποίο έγινε η “αμαχητί” απελευθέρωση της Άρτας και ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Άρτας-Τρικάλων θα κάνουν τον πρώτο σταθμό στο χωριό Πέτα γνωστό από την μάχη των φιλελλήνων το 1822. Περνώντας τις στροφές των Μελατών θα τους γαληνεύσει η ησυχία της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου. Οι εναλλασσόμενες ανηφόρες-κατηφόρες φέρνουν τα βήματά τους περνώντας μέσα από Κάτω Αθαμάνιο και Παλαιοκάτουνο στο Βουργαρέλι με το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου γνωστό και ως Αγ. Λαύρα των Τζουμέρκων. Στη συνέχεια στο Αθαμάνιο θα δώσουν την ευκαιρία στα πνευμόνια τους να ανταπεξέλθουν στην τελευταία ανηφόρα του αγώνα.

Φθάνοντας στον σταυρό Θεοδωριάνων, σημείο σημαντικής μάχης για την Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, όχι η ανηφόρα καθεαυτή, αλλά η άγρια ομορφιά των επιβλητικών Τζουμέρκων θα τους κόψει την ανάσα. Ζαλισμένοι από την θέα και το οξυγόνο στα 1500 μέτρα θα τους εκπλήξει η εικόνα του χωριού των Θεοδωριάνων και θα τους λυτρώσει η ιδέα του τερματισμού στην πλατεία του χωριού “φιλώντας” το χέρι του ηγούμενου Άνθιμου Αργυρόπουλου.

Μόλις ξαναβρούν τις ανάσες τους η πρώτη σκέψη που θα τους έρθει είναι: «τώρα αυτά που είδαμε και περάσαμε ήταν αλήθεια ή ψέματα;».

• Περισσότερες λεπτομέρειες του αγώνα σύντομα, στο https://kriakourasrace.gr/

Πληροφορίες οργανωτικής επιτροπής: Ελπίδα Γιώτη (6977078342)
Πηγή https://irunmag.gr/2021/01/25/neos-agonas-yperapostasis-anthimos-argyropoulos-80km-stin-arta-kai-ta-tzoumerka/?fbclid=IwAR0hW0vPI9tbkvurmnbAp3LTxnQUt5XuAa1NUDfjNi088x6fuaLIEX0E8Aw