14/6/21

5ος Μαραθώνιος Κρήτης - Ανασκόπηση του αγώνα

 5ος Μαραθώνιος Κρήτης

Την Κυριακή 13/6/2021 διεξήχθη ο Μαραθώνιος Κρήτης στα Χανιά. Ήταν ο πρώτος Μαραθώνιος στη χώρα μας μετά την πανδημία. Νικητής του Μαραθωνίου αναδείχθηκε για 4η φορά ο Μανώλης Σηφάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης. Παράλληλοι αγώνες έγιναν στα 10, στα 5 και στα 2.5 χιλιόμετρα όλοι την ίδια ημέρα.
Η εκκίνηση του Μαραθωνίου Κρήτης έγινε στις 7:00 το πρωί της Κυριακής από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι και μετά από μία μακρά διαδρομή μέσα από χωριά και την πόλη των Χανίων οι δρομείς τερμάτισαν στο εθνικό στάδιο Χανίων. Ο Μαραθώνιος Κρήτης έχει χαρακτηριστεί ως ο μοναδικός Πράσινος Μαραθώνιος στην Ελλάδα με έγγριση από την Διεθνή Οργάνωση Μαραθωνίων. Οργανώνεται από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων (Σ.Δ.Υ.Χ.) και εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα αθλητικών διοργανώσεων (καλεντάρι) του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Στον Μαραθώνιο Κρήτης φέτος έτρεξαν 186 άτομα και τερμάτισαν τα 175. Στα 10 χιλιόμετρα έτρεξαν 427 και τερμάτισαν 411. Στα 5 χιλιόμετρα έτρεξαν 195 και τερμάτισαν οι 172. Στα 2.5 χιλιόμετρα δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για τις συμμετοχές και τα αποτελέσματα.
Η διοργάνωση υπήρξε άψογη παρά την δύσκολη συγκυρία μετά την λειτουργική απομόνωση (logdown) των προηγούμενων μηνών και την σταδιακή άρση των μέτρων. Η διοργάνωση των αγώνων βρήκε λύση και βοήθησε τους δρομείς για την διενέργεια των rapid test, όπου έγινε ολοήμερη παρουσία το Σάββατο 12/6/2021 κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο εθνικό στάδιο Χανίων για το σκοπό αυτό. Τα αποτελέσματα του τέστ παραλάμβαναν γραπτώς οι αθλητές σε μικρό χρονικό διάστημα από το ίδιο μέρος. Τηρήθηκαν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού με συνεχή θερμομέτρηση όλων κατά την είσοδο στο στάδιο και με την χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους πάντα και παντού εκτός από την ώρα που έτρεχαν οι δρομείς.
Θα εκφράσουμε και τις προσωπικές απόψεις από την συμμετοχή μας στον αγώνα. Ο Μαραθώνιος Κρήτης είναι ένα περιφερειακός μαραθώνιος στην Ελλάδα τον οποίο στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στην φετινή χρονιά οι αγώνες μετά από αναβολή έγιναν τον Ιούνιο μέσα στο καλοκαίρι.
Στα θετικά της φετινής διοργάνωσης του αγώνα είναι η άψογη οργάνωση, η πολύ καλή ανταπόκριση από τους διοργανωτές να εξυπηρετήσουν όλους τους δρομείς, συμμετέχοντες και συνοδούς, η διευκόλυνση για τους δρομείς στην διενέργεια του υποχρεωτικού rapid test το οποίο χρησιμοποιήσαμε και στα δημόσια μεταφορικά μέσα (πλοίο, αεροπλάνο), ο συντονισμός με τους χρόνους και η άμεση έκδοση αποτελεσμάτων των αγώνων.
Στα αρνητικά της διοργάνωσης μπορούν να καταχωρηθούν η ζέστη του καλοκαιριού σε συνδυασμό με υψηλή υγρασία, η διέλευση μέσα από μεγάλο τμήμα της πόλης των Χανίων με απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι πολλές στροφές και περιστροφές όπως και κάποια υψομετρική διαφορά, ίση περίπου με αυτή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
Σαν επιστέγασμα ο Μαραθώνιος Κρήτης είναι ένας υπέροχος αγώνας, στα Χανιά, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Θα ξαναπάμε!
Νίκος Γκουντούρας