20/11/18

Συμβουλές για βελτίωση του μεταβολισμού σας μετά τα 30

O μεταβολισμός είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα μετατρέπει ό,τι τρώμε σε ενέργεια. Ο καταβολισμός είναι η κατάρρευση των μορίων που είναι απαραίτητα για την απόκτηση ενέργειας και ο αναβολισμός είναι η σύνθεση όλων των χημικών ενώσεων που απαιτούνται από τα κύτταρα.
Όταν περάσει κάποιος την ηλικία των 30 είναι πιο εύκολο να πάρει κιλά και πιο δύσκολο να χάσει το περιττό βάρος. Τα φαγητά που κάποτε απολαμβάνατε πλέον προσθέτουν έξτρα πόντους στην περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει γιατί η απώλεια μυϊκής μάζας μειώνει την φυσική ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες. Οσο μεγαλώνει κανείς θα πρέπει να φροντίζει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες και να μην παραμελεί την γυμναστική ώστε να ενδυναμώσει τους μύες.
Ο ρυθμός μεταβολισμού επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να ελεγχθούν. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως παίρνουν ή χάνουν πολύ εύκολα κιλά γιατί απλά αυτό είναι το DNA τους, ωστόσο η αλήθεια είναι πως είναι πολλά που περνούν από το χέρι τους ώστε να αλλάξουν τον μεταβολισμό τους.
Το πόσο τρώτε καθημερινά μέχρι το πόσες ώρες κοιμάστε το βράδυ είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό μεταβολισμού, όπως ισχύει με την στάση του σώματος που έχετε συνήθως, αλλά και με τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.
Δείτε πώς θα βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας όταν περάσετε την ηλικία των 30:

Καταναλώστε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας

Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Διατηρεί το μεταβολισμό σας σε καλά επίπεδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από πρωτεΐνες, ο μεταβολικός σας ρυθμός βελτιώνεται και το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να τις μετατρέψει σε ενέργεια.

Δώστε το συκώτι σας ένα διάλειμμα

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν τείνουν να κερδίζουν βάρος ειδικά γύρω από την μέση. Αυτό μπορεί να είναι δείγμα πως το συκώτι είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες που προέρχονται από τροφές, ποτά και φάρμακα.

Σιγουρευτείτε πως δεν έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Ερευνες έχουν  δείξει ότι τα 3/4 των εφήβων και των ενηλίκων στις  ΗΠΑ έχουν έλλειψη της βιταμίνης D. Η έλλειψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Παράλληλα ειδικοί υποστηρίζουν πως αν βελτιώσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας θα είναι θα είναι πιο εύκολο στην συνέχεια να χάσετε περιττά κιλά.

Πάρτε προβιοτικά

Τα προβιοτικά βοηθούν την εξισορρόπηση των καλών και κακών βακτηρίων στο σώμα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση προβιοτικών προάγει την απώλεια βάρους και μειώνει το σωματικό δείκτη μάζας (BMI).

Μην ξεχνάτε τα συμπληρώματα διατροφής

Εχουν συνδεθεί με δείκτη μάζας κάτω του 25, καλύτερη σωματική δραστηριότητα και πιο υγιή οργανισμό. Φυσικά για όσους τρώνε τις κατάλληλες τροφές που παίρνουν από εκεί όλες τις ουσίες που χρειάζονται, τα συμπληρώματα είναι περιττά.

Χαμηλώστε την θερμοκρασία δωματίου

Σύμφωνα με έρευνα άτομα που για έναν μήνα κοιμόντουσαν σε δωμάτιο με δροσερό περιβάλλον, είχαν μια αύξηση του καφέ λίπους το οποίο καίει την χημική ενέργεια για να παράξει θερμότητα κα βοηθά στην διατήρηση της θερμοκρασίας στο σώμα, η οποία με την σειρά της επηρεάζει τον ρυθμό μεταβολισμού.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Αν είστε κουρασμένοι, η ικανότατα του σώματος να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι μειωμένη και αυτό μπορεί να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο. Η στέρηση ύπνου επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο που να σας κάνει να θέλετε να φάτε περισσότερο και να μην επεξεργάζεται το σώμα σας σωστά τις τροφές. Ο ρυθμός μεταβολισμού πέφτει ενώ εμφανίζονται παράλληλα ορμονικά προβλήματα.

Μην ξεχνάτε την σωματική άσκηση

Η τακτική γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό σε καλά επίπεδα. Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να εμφανιστεί ο διαβήτης αλλά και η αύξηση του σωματικούς βάρους.

Προτιμάτε πικάντικες τροφές

Τρόφιμα σαν την πιπεριά είναι σε θέση να βελτιώσουν τον ρυθμό μεταβολισμού όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες.

Να έχετε γεύματα σε τακτά διαστήματα

Μικρότερες ποσότητες φαγητού σε τακτικά διαστήματα είναι ένας καλός τρόπος για να αυξηθεί ο ρυθμός μεταβολισμού στον οργανισμό σας. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν πως αν έχετε ένα μικρό γεύμα ανά 4 ώρες, είναι ο,τι πρέπει για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας.

Πίνετε κρύο νερό

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση 500 ml κρύου νερού αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού κατά 30 τοις εκατό σε άνδρες και στις γυναίκες.

Αποκτήστε μυϊκή δύναμη

Με την γυμναστική αυξάνετε την μυϊκή δύναμη και παράλληλα βελτιώνετε τον μεταβολισμό σας. Δυνατοί μύες σημαίνει κάψιμο περισσότερων θερμίδων ακόμη και όταν ξεκουράζεστε.

Πίνετε καφέ

Σύμφωνα με μελέτες ο ρυθμός μεταβολισμού αυξάνεται κατακόρυφα τρεις ώρες μετά την κατανάλωση καφέ. Η καφεΐνη συνδέεται με την μεγαλύτερη οξείδωση του λίπους σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, ενώ αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού 3-11%.

Ασκηθείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι

Kάντε ασκήσεις δύναμης, μισή ώρα πριν πέσετε για ύπνο ειδικότερα αν θέλετε να χάσετε λίπος γύρω από την κοιλιά.

Τρώτε πάντοτε πρωινό

Κάθε φορά που τρώτε, o μεταβολικός ρυθμός σας αυξάνει ελαφρώς για λίγες ώρες. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολικού ρυθμού κατά 5% κα αυτό αν γίνεται συχνά, οδηγεί σε περίπου 10 κιλά επιπλέον βάρος σε έναν χρόνο.

Μείνετε ενυδατωμένοι

H έλλειψη νερού μεταξύ άλλων επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Πίνετε συχνά νερό αν θέλετε να κάψετε θερμίδες. Όλα τα όργανά σας χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν και  όταν δεν έχουν αρκετό, βασικές διαδικασίες του σώματος επιβραδύνονται.

Βελτιώστε την στάση του σώματος

Ο τρόπος που κάθεστε ή στέκεστε επηρεάζει την ενίσχυση της δύναμής σας. Η σωστή στάση σημαίνει ότι τα κόκκαλα σας ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο που το κάνουν και οι μύες, ενώ αποφεύγετε τις ενοχλήσεις στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους. Παράλληλα βελτιώνεται η πέψη.

Χρησιμοποιείστε λάδι καρύδας ή παρθένο ελαιόλαδο

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου στο λάδι καρύδας καίνε γρηγορότερα θερμίδες, ενώ το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά και συνοδεύει άριστα τις περισσότερες σαλάτες.

ΠΗΓΗ: theactivetimes.com