4/11/20

Κώστας Τσάκος: Εμπειρία ζωής η συμμετοχή σε αγώνες υπεραπόστασης

 Η φετινή διοργάνωση του Δρόμου των Αθανάτων είχε έντονο Λαρισινό χρώμα. καθώς οι Λαρισαίοι αθλητές που έτρεξαν στους αγώνες ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Η  άνοδος των αγώνων υπεραπόστασης είναι γεγονός και όλο και περισσότεροι αθλητές δοκιμάζουν τη συμμετοχή σε έναν αγώνα μεγαλύτερο του μαραθωνίου. 

Λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή του Δρόμου των Αθανάτων αγώνα υπεραπόστασης 142 χλμ και του παράλληλου αγώνα Δρόμου του Βασιλιά Λεωνίδα 80 χλμ μιλήσαμε με τον αθλητή του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας Κώστα Τσάκο, ο οποίος τερμάτισε στον αγώνα των 80 χλμ.

- Κώστα καλησπέρα και συγχαρητήρια για τον τερματισμό σου. Πες μας, πως αποφάσισες να τρέξεις στο συγκεκριμένο αγώνα?

- Κ. Τσάκος: Κατ΄αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας Απόστολο Γούλα για την ευκαιρία που μου δίνει να μιλήσω για την εμπειρία μου! 1)Την προκήρυξη του Αγώνα Δρόμου 80 χλμ Βασιλιάς Λεωνίδας Τρίπολη-Σπάρτη την διάβασα τον Αύγουστο. Κατ' ευθείαν μου κέντρισε το ενδιαφέρον την συζήτησα με την σύζυγο μου και μετά από παρότρυνση φίλων και μελών του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας αποφασίσαμε την από κοινού συμμετοχή μας!

- Πες μας για την εμπειρία του πρόσφατου αγώνα 80 χλμ. Βασιλιάς Λεωνίδας.

- Κ. Τσάκος: Μόνο θετικά συναισθήματα θα μπορούσε να αφήσει η συμμετοχή μου στον συγκεκριμένο αγώνα, τα οποία ξεκινούν από το τρίπτυχο Προετοιμασία-Αγώνας-Αποκατάσταση! Ήταν ένας άρτια διοργανωμένος αγώνας δρόμου που τηρούσε όλα τα μέτρα για τον COVID19 παρείχε στους αθλητές αρκετούς σταθμούς τροφοδοσίας ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς, ασφάλεια καθ΄ όλη την διάρκεια της διαδρομής και η εξυπηρέτηση των εθελοντών ήταν άριστη. Ως αγώνα θα τον ονόμαζα απαιτητικό αφού χωριζόταν σε κομμάτια με υψομετρικές διαφορές και παρατεταμένες κατηφόρες. Ήθελε σωστή διαχείριση δυνάμεων και τροφοδοσίας κατά την διάρκεια του, σε αρκετές περιπτώσεις αλλά βγήκε όμορφα και αποκόμισα την σχετική εμπειρία από υπερβολές η λάθη που έκανα ώστε να διορθωθώ προς το καλύτερο. Δεν θα ξεχάσω την εναλλαγή της εξωτερικής καλοκαιρινής θερμοκρασίας που επικρατούσε στην εκκίνηση το μεσημέρι και την απότομη πτώση της την νύχτα. Επίσης τις νυχτερινές ώρες είχαμε την υποχρέωση να τρέχουμε με φακό κάτι που εγώ λατρεύω διότι μου αρέσει το νυχτερινό τρέξιμο. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι είχα την Τιμή να συντρέξω δίπλα δίπλα με καταξιωμένους αθλητές των Μεγάλων Αποστάσεων και να κλέψω (με την καλή έννοια) ιδέες τακτικές και γνώσεις!

Περιέγραψέ μας τα συναισθήματά σου από τη συμμετοχή σε αγώνες υπεραπόστασης.

-Κ. Τσάκος: Οι αγώνες υπεραποστάσεων μου είχαν κεντρίσει από χρόνια το ενδιαφέρον και θαύμαζα τους εν λόγω συμμετέχοντες αθλητές! Τόλμησα την πρώτη μου συμμετοχή στον αγώνα ATROMITOS ULTRA NIGHT 12 hour τον Φεβρουάριο του 2020 με δύσκολες καιρικές συνθήκες και από τότε μου έμεινε μία γλυκιά εμμονή με τις υπεραποστάσεις!

- Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου? Μιλάμε πάντα για συνθήκες μετά - COVID19 εποχής, όπου η διοργάνωση αγώνων θα είναι εφικτή όπως όλοι οι δρομείς θέλουμε και ελπίζουμε.

-Κ. Τσάκος: Ως επόμενο στόχο (αφού πρώτα ο Θεός θα μπορούμε να μιλήσουμε για μετά COVID 19 διοργανώσεις) έχω θέσει τον Ευχίδειο Άθλο 107χλμ Πλαταιές-Δελφοί και περιτριγυρίζει έντονα στο μυαλό μου ο Δρόμος Αθανάτων 142χλμ!

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι χωρίς την στήριξη σε όλους τους τομείς της οικογένειας μου δεν θα ήταν δυνατή η συμμετοχή μου σε Αγώνες Υπεραπόστασης και τους ευχαριστώ για αυτό. 

Υ.Γ προτρέπω όλους τους Δρομείς να δοκιμάσουν έναν ανάλογο αγώνα διότι είναι εμπειρία ζωής και μπορούμε να καταφέρουμε ότι τελικά δεν φανταζόμασταν η θαυμάζαμε η απλά ονειρευόμασταν!!!

- Σε ευχαριστούμε πολύ Κώστα! Καλή συνέχεια!






Για το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας Γούλας Απόστολος