29/11/20

Λάρισα: Δέκα μέρη για περπάτημα

 

ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Τι επιλέγουν οι συμπολίτες μας καθημερινά για άθληση στην εποχή του lockdown No2

Της Φανής Δουρδούρα

 Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η Λάρισα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο «κόκκινο» με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε οριακό σημείο, ο κόσμος να είναι κλεισμένος όλη μέρα στο σπίτι του και η ανάγκη για βόλτα με φίλους ή για ένα χαλαρό περπάτημα και άθληση είναι απαραίτητη.

Οι συμπολίτες μας έχουν πολλές επιλογές για περπάτημα σε όλη την πόλη, ανάλογα με την περιοχή  – συνοικία διαμονής και επιλέγουν το μέρος που τους εξυπηρετεί για να βγουν μια χαλαρή βόλτα ή να πάει για τρέξιμο. Από μεγάλα πάρκα μέχρι κεντρικούς δρόμους η Λάρισα μπορεί να σου προσφέρει ότι είδους βόλτα ζητάς.

Πάρκο Αλκαζάρ – Πηνειός  

Το πάρκο Αλκαζάρ βρίσκεται στις όχθες του Πηνειού και κάτω από τον λόφο του Φρουρίου. Από το πρωί έως το βράδυ εκατοντάδες συμπολίτες μας διανύουν το πάρκο, άλλοι από την πλευρά του Κηποθέατρου και άλλοι από την πλευρά του Πηνειού. Πολλοί επιλέγουν και τις διαδρομές στην κοίτη του Πηνειού, όπου σε σημεία του ξακουστού ποταμού υπάρχουν και όργανα γυμναστικής.
Το Αλκαζάρ διαθέτει μεγάλους πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους και παιδική χαρά «κρυμμένη» από ψηλά δέντρα. Είναι κατάλληλο μέρος για βόλτα, περπάτημα και τρέξιμο καθώς είναι αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης αλλά παράλληλα και τόσο κοντά με την φύση και το πράσινο.


Πάρκο Χατζηχαλάρ

Το πάρκο Χατζηχαλάρ ή «πάρκο των Χρωμάτων» βρίσκεται μεταξύ των συνοικιών Νεάπολης, Φιλιππούπολης, Νεράιδας και Ηπειρώτικων. Το πάρκο έχει έκταση 61 στρεμμάτων και ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες. Είναι μια όαση πρασίνου γύρω από τις πολυκατοικίες. Πολλοί νέοι κατακλύζουν το πάρκο κάθε μέρα καθώς διαθέτει πίστα για skate, πολυγήπεδο και παιδική χαρά για τα παιδιά.

Πέριξ της ΔΕΥΑΛ

Ο νέος κυκλικός κόμβος στη ΔΕΥΑΛ δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να περπατήσουν σε δύο διαδρομές. Η μια διαδρομή ξεκινάει από τον κόμβο και φτάνει έως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Campus Γαιόπολις (πρώην ΤΕΙ Λάρισας). Ο δρόμος πλέον εκεί έχει διαμορφωθεί και έχει σχεδιαστεί σε ποδηλατόδρομο και σε χώρο για περπάτημα. Η άλλη διαδρομή περνάει μπροστά από την οδό Λαγού και φτάνει μέχρι το Κολυμβητήριο και το Άλσος. Αυτή η διαδρομή είναι δίπλα στο ποτάμι και το πράσινο, ο κόσμος που πηγαίνει εκεί για περπάτημα παίρνει τον δρόμο της παράκαμψης που έχει δημιουργηθεί κάτω από τον αυτοκινητόδρομο ώστε να έχει περισσότερη ησυχία και να περπατάει παράλληλα με τον Πηνειό.

Αεροδρομίου

Στον κυκλικό κόμβο στη συμβολή της Αεροδρομίου με τη γέφυρα της Νέας Σμύρνης μέχρι τον κόμβο που φτάνει στο Στάδιο Αλκαζάρ στην οδό Κίμωνα Σανδράκη. Αυτή τη διαδρομή ακολουθούν πολλοί που μένουν στη συνοικία Ιπποκράτη και στη Νέα Σμύρνη αντίστοιχα. Ο δρόμος είναι περιφερειακός και οι περιπατητές απολαμβάνουν ωραίες εικόνες, όπως άλογα στα χωράφια πέριξ της διαδρομής.

Θεοφράστου

Οι κάτοικοι της Νέας Πολιτείας ακολουθούν την διαδρομή από την οδό Παιωνίου μέχρι το τέλος της οδού Θεοφράστου, μια διαδρομή αρκετά ήρεμη και κατάλληλη για χαλαρή βόλτα, καθώς έχει ποδηλατόδρομο αλλά και πεζόδρομο. Επίσης δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση και είναι μια ανοιχτή διαδρομή καθώς δεν βλέπεις πολυκατοικίες και ψηλά κτίρια αλλά οικόπεδα και μονοκατοικίες.

Λόφος Μεζούρλο

Ο λόφος Μεζούρλο και ο χώρος πίσω από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι μια έκταση 450 περίπου στρεμμάτων ιδανική για σωματική άσκηση, ποδηλασία βόλτα και οικογενειακές αποδράσεις, αλλά και πικ νικ όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες. Οι δημότες  που επιλέγουν το Άλσος Μεζούρλο κυρίως είναι από τις συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Φιλιππούπολης, του Λειβαδιακίου και της Νεάπολης. Είναι ένα καταπράσινο μέρος που μπορεί κανείς να αποφύγει τον συνωστισμό και να απολαύσει τη βόλτα του.

Αισθητικό Άλσος

Το Αισθητικό Άλσος της Λάρισας βρίσκεται μετά τον κυκλικό κόμβο στην Κίμωνα Σανδράκη και δίπλα στον Πηνειό, μεταξύ Λάρισας και Γιάννουλης.

Στο άλσος μπορεί να δει κανείς την τεχνητή λίμνη και την παιδική χαρά, έχει πίστα για skate, ενδείκνυται για άθληση και βόλτες. Είναι μια όαση πρασίνου.

Γεωργιάδου

Στην οδό Γεωργιάδου, που ξεκινάει από τον κυκλικό κόμβο στο Φρούριο και τελειώνει στην οδό Αεροδρομίου, επιλέγουν πολλοί συμπολίτες μας να κάνουν τη βόλτα τους. Μπροστά από τον Μύλο του Παππά και το Γενικό Νοσοκομείο, μια διαδρομή μέσα στην πόλη για να απολαύσει κανείς τον καφέ του καθώς διασχίζει τους δρόμους.

Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα βρίσκεται στη Νεάπολη και καθημερινά ο κόσμος κάνει τη βόλτα του πέριξ του Μουσείου ή κάθεται να απολαύσει τον χώρο. Στην Πινακοθήκη φιλοξενούνται εκθέσεις και δράσεις και η μόνιμη συλλογή  Κατσίγρα, ενώ οι συμπολίτες μπορούν να δουν τα εκθέματα με βάσει το πρόγραμμα του Μουσείου και κατόπιν συνεννόησης λόγω των περιοριστικών μέτρων. Πολύ κοντά είναι και η πλατεία Νεάπολης που μπορεί κανείς να προμηθευτεί τον καφέ του και να συνεχίσει την διαδρομή προς την Πινακοθήκη.

Κέντρο της πόλης

Η Λάρισα διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα κέντρα καθώς μπορεί κανείς να δει τα μνημεία της πόλης ενώ κάνει τα ψώνια του. Το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ο λόφος Φρουρίου, ο Γλυπτός Ποταμός που στολίζει τη Λάρισα, το Μπεζεστένι, το Β’ Αρχαίο Θέατρο, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου στο Φρούριο κ.α.

Πολύς κόσμος ακόμα και τώρα στην καραντίνα επιλέγει να κάνει βόλτα στο κέντρο της πόλης για να δει τα αξιοθέατα αλλά και την κεντρική πλατεία που σιγά σιγά «ντύνεται» Χριστουγεννιάτικη. Οι βόλτες στις πλατείες του κέντρου και τους πεζοδρόμους είναι μοναδικές, ενώ και οι βιτρίνες των καταστημάτων δίνουν έναν εορταστικό τόνο.


Της Φανής Δουρδούρα

 Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Πηγή www.larissanet.gr