19/5/21

Τα 4,400 βήματα αρκούν για μια ωφέλιμη σωματική άσκηση

 Η οδηγία που δίνουν συνήθως οι γιατροί για μια ωφέλιμη για τον οργανισμό σωματική άσκηση αφορά περπάτημα στο οποίο να κάνει κάποιος περί τα δέκα χιλιάδες βήματα. Όμως ειδικοί του βρετανικού Πανεπιστημίου του Hertfordshire υποστηρίζουν ότι η ωφέλεια των δέκα χιλιάδων βημάτων μπορεί να επιτευχθεί και λιγότερα από τα μισά.

Πιο συγκεκριμένα η φυσιολόγος Λίντσει Μπότομς υποστηρίζει ότι αρκούν 4,400 βήματα για να έχει σημαντική ωφέλεια ο ανθρώπινος οργανισμός. Σειρά ερευνών έχουν αποκαλύψει ότι η φυσική άσκηση περιορίζει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών και παθήσεων όπως τον καρκίνο και την άνοια καθώς και την βελτίωση της κατάστασης σε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Όπως είναι ευνόητο η νέα προσέγγιση, αν φυσικά επιβεβαιωθεί και από μελέτες, μπορεί να φέρει μια μικρή επανάσταση στην προσπάθεια των ανθρώπων να εφαρμόσουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Για να κάνει κάποιος δέκα χιλιάδες βήματα χρειάζεται περίπου δύο ώρες ενώ για τα 4,400 βήματα απαιτούνται περίπου 50 λεπτά.


«Ο στόχος των δέκα χιλιάδων βημάτων την ημέρα πιθανότατα προήλθε από μια ιαπωνική συσκευή καταγραφής βημάτων που το όνομα της στα αγγλικά σήμαινε μετρητής δέκα χιλιάδων βημάτων. Για κάποιο λόγο επικράτησε το όνομα της συσκευής ως προτεινόμενο όριο σωματικής άσκησης» δηλώνει η Μπότομς η οποία αναφέρει ότι πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει ότι τα δέκα χιλιάδες βήματα είναι πιθανότατα υπερβολικός και χωρίς ουσία στόχος.


Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν κατά μέσο όρο 4,400 βήματα ημερησίως μείωναν πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης κινδύνων που συνδέονται με την απώλεια της ζωής σε σχέση με εκείνες που έκαναν 2,700 βήματα. Η μελέτη έδειξε ότι ο μάξιμουμ αριθμός βημάτων για να υπάρχουν ωφέλειες στον οργανισμό είναι τα 7,5 χιλιάδες βήματα και από εκεί και μετά δεν υπάρχει κανένα όφελος.


Αν και τα στοιχεία αφορούν μόνο γυναίκες οι ειδικοί πιστεύουν ότι αντίστοιχα θα είναι και τα ποσοστά για τους άνδρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως έχει προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης εβδομαδιαίως ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα.


Πηγή: naftemporiki.gr