13/5/21

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΟΛΣΜΑ-Υ προς πρόεδρο επιτροπής ΕΟΔΥ

 

                Ημερομηνία 10/5/2021

 

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο της Επιτροπής ΕΟΔΥ κ Παν Πρεζεράκο

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ για ΟΛΟΥΣ

 

Κύριοι,

Από το 2006 το δρομικό κίνημα έχει μια εκρηκτική αύξηση. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι το 2006 ιδρύθηκε και η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

 

Υπολογίζεται ότι έως σήμερα σαφώς περισσότεροι από 150.000 αθλούμενοι, έχουν λάβει μέρος έστω και  σ’ έναν αγώνα μας.

 

Είμαστε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και δικαιούμεθα της προσοχής της πολιτείας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, ούτε κάποια συζήτηση

 

Επισημαίνουμε ότι είμαστε αθλούμενοι κάθε ηλικίας, χωρίς κάποιο δελτίο Αθλητή. Οι αγώνες στο πλαίσιο της άθλησης για όλους και των Υπεραποστάσεων γίνονται αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο, ασφάλτινους δρόμους ή μονοπάτια σε βουνά, όπου σύμφωνα με την άποψη των ειδικών ο κίνδυνος είναι μειωμένος 18-20 φορές!

Θα θέλαμε να τονίσουμε και την δική μας ευαισθησία στα λαμβανόμενα μέτρα για την πανδημία και η επιτροπή covid 19 της ΓΓΑ μπορεί να σας διαβεβαιώσει για την πληρότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που υποβάλλουμε.

 

Η  απαγόρευση αυτών των εκδηλώσεων έχει πολλαπλές συνέπειες για όλους τους εμπλεκομένους φορείς, τις οποίες καλό θα είναι η πολιτεία να τις λάβει σοβαρά υπόψη της:

1)    Σωματικές και Ψυχολογικές για τους αθλούμενους, Είναι γεγονός ότι ο αθλητισμός, με την ευρεία έννοια, είναι το καλύτερο «φάρμακο» που έχουμε στα χέρια μας απέναντι σε κάθε ιό. Πιο συγκεκριμένα:

·        Σωματικά:

o   Η άσκηση βελτιώνει την υγεία του πληθυσμού απέναντι στις παθήσεις της εποχής μας (καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία κ.λ.π.) 

o   Θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να ανταποκριθεί τόσο στον συγκεκριμένο ιό όσο και σε πολλούς άλλους και είναι βέβαιο ότι οι αθλούμενοι θα επιβαρύνουν λιγότερο το υγειονομικό σύστημα της χώρας.

·        Ψυχικά

o   Είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Πόσο μάλλον την εποχή του σχετικού περιορισμού.

o   Δημιουργεί ισορροπημένες αντιδράσεις και ισορροπημένες σκέψεις,

o   Δημιουργεί ευχαρίστηση με την παραγωγή ενδορφινών κ.λ.π.

 

2)    Οικονομικές επιπτώσεις για τους δρομικούς συλλόγους. Οι ερασιτεχνικοί δρομικοί σύλλογοι που υπηρετούν τον αθλητισμό για όλους, έχουν ως κύρια πηγή εσόδων (ορισμένοι δε εξ αυτών ως μοναδική πηγή εσόδων) τις δρομικές εκδηλώσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι απαγορεύσεις θα οδηγήσει αρκετούς εξ αυτών στη διάλυση τους, διότι θα ευρεθούν σε πλήρη αδυναμία εκπληρώσεως των οικονομικών υποχρεώσεων τους. Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημαίνουμε ότι όλοι οι ανωτέρω ερασιτεχνικοί δρομικοί σύλλογοι επιτελούν λειτούργημα, διότι από την μια μεριά παρέχουν μια διέξοδο στους αθλούμενους η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για άλλου είδους αναζητήσεις που είναι βλαβερές για τον κάθε άνθρωπο και από την άλλη επιτελούν σημαντικότατο κοινωνικό έργο μιας και μέρος των εσόδων τους το διαθέτουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εκπέμποντας μηνύματα αλληλεγγύης και φιλαλληλίας προς τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Εάν λοιπόν οι δρομικοί σύλλογοι για τον παραπάνω λόγο εκλείψουν θα γίνει φτωχότερη και η πολιτεία μας, η οποία ήδη παρουσιάζει έλλειμμα πολιτισμού!

 

3)    Οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τις ανωτέρω εκδηλώσεις. Όλοι οι επιχειρηματίες των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με τέτοιες διοργανώσεις (π.χ χρονομέτρηση, κατασκευή μεταλλίων, δρομικών t-shirt κλπ) έχουν υποστεί βαρύτατο οικονομικό πλήγμα, το οποίο ενδεχομένως και να τους οδηγήσει στα πρόθυρα της πτώχευσης εάν η κατάσταση αυτή διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι διαστάσεις του εν λόγω θέματος δεν είναι μόνο αθλητικές αλλά επιπροσθέτως οικονομικές και κοινωνικές.

 

Επειδή θεωρούμε ότι η δική μας δραστηριότητα είναι η πλέον ακίνδυνη, προσβλέπουμε στην άμεση εξέταση του αιτήματός μας και την θετική απάντηση σας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: Κων/νος Σάμιος 6976079500

Παύλος Λέκκας 6944512088

Γιώργος Διαμαντής diamantisgio@gmail.com 6977360245

 

 

 

 Με τιμή

Για το Διοικητικό συμβούλιο

 

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γενικός Γραμματέας

                

                   Κων/νος Σάμιος                                         Παύλος Λέκκας