28/1/14

1ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων Ιεράπετρας


Την Κυριακή Του Θωμά, 27 Απριλίου 2014 πραγματοποιείται για πρώτη φορά ο ορεινός αγώνας 1ο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων.
Τον αγώνα συνδιοργανώνουν ο Πολιτι-στικός Σύλλογος Μύθων Ιεράπετρας και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης. Ο αγώνας καλύπτει τα κριτήρια του Οlympus Μarathon για πριμοδότηση.

Έχοντας υπόψη την συνεχή άνοδο τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων και την ευρεία αποδοχή που έχουν το τελευταίο διάστη-μα, καθώς επίσης την υποχρέωση που έχουμε να αναδείξουμε μέρη και περιοχές του νησιού όπου είναι σπάνιας ομορφιάς και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όπως τα οικοσυστήματα στην περιοχή των Μύθων και Σελακάνου όπου είναι προστατευόμενα μέρη και ενταγμένα στο πρόγραμμα NATURA 2000, προχωρούμε στη διοργάνωση ακόμα μιας τέτοιας δραστηριότητας.

Εκτός των άνω, μέσα από την πραγματοποίηση τέτοιων γεγονότων διαφυλάσσεται η ιστορικότητα τέτοιων αρχαίων διαδρομών, γίνεται τουριστική προβολή καθώς και συντήρηση των μονοπατιών - περιοχών έτσι ώστε πιθανόν να γλιτώσουν από την ανθρώπινη παρέμβαση π.χ. διάνοιξη δρόμων, αιολικά πάρκα κ.τ.λ. 

Ο αγώνας διεξάγεται σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς και θεωρούμε ότι όλοι θα πρέπει να ζήσουν την εμπειρία συμμετοχής σ’ ένα τέτοιο αγώνα.

Η διαδρομή είναι πανέμορφη και διατρέχει φαράγγια και δάση της περιοχής των Μύθων Μεταξοχωρίου και του Σελακάνου σε παλιά  συντηρημένα μονοπάτια και θεωρούμε, χωρίς καμία υπερβολή, ότι είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να διεξαχθεί αγώνας τέτοιου τύπου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται:

1) Αγώνας ορεινού τρεξίματος (trail running) 26 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:30) 
2) Ποδηλατοβόλτα με ποδήλατο βουνού (mountain bike) 43 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:15)
3) Πεζοπορία 7 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:30)

O αγώνας με δύο λόγια

Εγγραφές – Πληροφορίες: www.oykritis.gr
Ημερομηνία και ώρα εκκίνησης: Κυριακή Του Θωμά 27-4-2014 10:30 π.μ.
Διαδρομή: Κυκλική
Εκκίνηση-Τερματισμός: Παλιό δημοτικό σχολείο Μύθων Ιεράπετρας.
Συνολικό μήκος διαδρομής: 26 χλμ
Θετική υψομετρική (συν. ανάβαση) / Αρνητική υψομετρική (συν. κατάβαση): ±1300 μ
Δείκτης ανάβασης : 50
Ελάχιστο υψόμετρο : 190 μ (Μύθοι) Μέγιστο υψόμετρο: 1220 μ 
Σημεία ελέγχου: 2
Σταθμοί τροφοδοσίας: 5 (νερά, ισοτονικά, τζέλ, σνάκς κ.τ.λ)
Ποιότητα πεδίου: 65 % μονοπάτι 30 % δασικός χωματόδρομος 5% άσφαλτος
Εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού πρώτου: 2 ώρες 30 λεπτά. 
Εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού τελευταίου: 4 ώρες 30 λεπτά.
Έγκυρος χρόνος τερματισμού: 5 ώρες 

Δείτε ή κατεβάστε για το GPS σας το χάρτη της διαδρομής απευθείας στη διεύθυνση http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bioroujccktsnnsz

Περιγραφή διαδρομής


Μύθοι – Μεταξοχώρι [5,9 χλμ]

Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα γίνεται από τον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου όπου έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται από τον Πολιτιστικό Συλλόγου Μύθων για διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Αρχικά η διαδρομή κινείται αριστερά και κατευθύνεται προς την είσοδο του χωριού κάτω από τεράστια πλατάνια και αφού το διασχίσει μέσα από τον κεντρικό δρόμο σε άσφαλτο για 700 μ βγαίνει από χωρίο και αρχίζει να ανηφορίζει το χωματόδρομο-τσιμεντόδρομο για 300μ. μέχρι να μπει σε ένα μικρό τμήμα μονοπατιού το οποίο το περνά για 200 μ μέσα από ελαιώνες. 

Στη συνέχεια ακολουθεί και πάλι τον ανηφορικό δρόμο για 200μ μέχρι να ξαναμπεί αριστερά στο επόμενο τμήμα μονοπατιού το οποίο ανηφορίζει αρχικά με έντονη κλίση , για 300 μ , κόβει το χωματόδρομο που συναντά και συνεχίζει απέναντι με πιο ομαλή κλίση και ομαλά ανεβοκατεβάσματα μέσα στο φαράγγι Ζωνάρι . Εδώ ξεδιπλώνεται ένα πανέμορφο δάσος από πεύκα και πρίνους . Σε ορισμένα σημεία το μονοπάτι κατηφορίζει και φτάνει στην κοίτη του ρέματος μέσα στο φαράγγι. Στο σημείο αυτό ρίχνοντας μια ματιά αριστερά θα δείτε το χαρακτηριστικό στένεμα του φαραγγιού με τα κάθετα τοιχώματα. 

Από αυτό το σημείο το μονοπάτι συνεχίζει δεξιά πάντα μέσα στο δάσος με ανηφορική πορεία σε ζικ-ζακ μέχρι τους πρώτους ελαιώνες του χωριού Μεταξοχώρι. Φτάνοντας στην έξοδο του μονοπατιού ακολουθούμε τον καλοδιατηρημένο χωματόδρομο που κινείται με ομαλά ανεβοκατεβάσματα για 2 χλμ προς το παλιό εγκαταλελειμμένο χωρίο Μεταξοχώρι. Λίγα μέτρα πριν το χωριό ο χωματόδρομος γίνεται άσφαλτος και αφού περάσει από το παλιό νεκροταφείο του χωριού με την χαρακτηριστική εκκλησία φτάνει στον πρώτο σταθμό τροφοδοσίας του αγώνα.

Μεταξοχώρι-Σελάκανο [4,6 χλμ]

Στρίβοντας αριστερά και αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού μπαίνουμε στα παλιά σοκάκια όπου σε 200 μ φτάνουμε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου δεσπόζει του χωριού και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο. Από δω κατευθυνόμαστε προς την είσοδο του φαραγγιού Μπουφάνη, (το φαράγγι των γυπαετών) ακολουθώντας τον παλιό εγκαταλελειμμένο χωματόδρομο (μονοπάτι) για 1,5 χλμ. περίπου . Απέναντι αντικρίζουμε τα χωριό Χριστός και Μάλλες και τα απότομα κάθετα τοιχώματα των βουνών με τους γυπαετούς να πετούν ψηλά καθώς και οι χιονισμένες κορυφές των Λασιθιώτικων βουνών στο βάθος συνθέτουν ένα απαράμιλλης άγριας ομορφιάς Κρητικό τοπίο. Ο εγκαταλελειμμένος χωματόδρομος μετατρέπεται ξαφνικά σε μονοπάτι που ανηφορίζει ομαλά αριστερά μέσα το δάσος του Σελακάνου με τα πανύψηλα άγρια πεύκα Οι ακτίνες του ήλιου δύσκολα φτάνουν εδώ αφού πανύψηλα πεύκα καλύπτουν κάθε σημείο του ουρανού. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι αρχική ελαφρά κατηφορική πορεία και στα 2 χλμ. φτάνουμε στην πηγή «Σκαφίδια» με την χαρακτηριστική πέτρινη γούρνα . Προσοχή η διαδρομή του αγώνα κινείται δεξιά συνεχίζοντας την κατηφορική πορεία και όχι αριστερά ανηφορικά προς Καλύβες ,με συνεχή ανεβοκατεβάσματα μέσα στο πευκόδασος αυξάνοντας ελαφρά τον βαθμό δυσκολίας της διαδρομής. Το κελάηδισμα των πουλιών και ο αέρας που διαπερνά το δάσος είναι οι μόνοι ήχοι που μπορεί να ακούσει κανείς εδώ.

Σε 1 περίπου χλμ από την πηγή «Σκαφίδια» το τμήμα του μονοπατιού που συνδέει το Μεταξοχώρι με το Σελάκανο τελειώνει όπου και φτάνουμε στον δεύτερο σταθμό τροφοδοσίας έξω από Σελάκανο. 

Σελάκανο – Τραπέζα [2,9 χλμ]

Αφήνοντας το δεύτερο σταθμό τροφοδοσίας του Σελακάνου η διαδρομή ακολουθεί τον δασικό δρόμο για 2,5 χλμ με γενικά ανηφορική κλίση όπου διασχίζει το δάσος μέχρι την περιοχή Τραπέζα . Εκεί συναντά το πέρασμα του Διεθνές μονοπατιού Ε4 . Στο σημείο αυτό στρίβουμε αριστερά και αφήνουμε τον δασικό δρόμο που κινείται περιφερειακά του Σελακάνου με κατεύθυνση την μεγάλη δεξαμενή νερού της Τραπέζας. Λίγο πιο κάτω μετά από 300 μ βρίσκεται ο τρίτος σταθμός τροφοδοσίας λίγο πριν την είσοδο στο τρίτο τμήμα μονοπατιού που κινείται πάντα μέσα στο δάσος του Σελακάνου. 

Τραπέζα - Καλύβες [4,5 χλμ]

Από εδώ ξεκινάει ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μονοπάτια όχι μόνο του αγώνα αλλά από τα ωραιότερα που μπορεί να βρεθεί κανείς . 

Το μονοπάτι αρχικά κατηφορίζει προς την κοίτη του ρέματος «Ψυχρό» από και αφού περάσει απέναντι κατευθύνεται αριστερά προς της «Μέλισσας τον Πόρο» με κατεύθυνση νοτιοδυτική για μερικά μέτρα μέσα από το ρέμα και κατόπιν ανηφορίζει μέσα από πανύψηλα πεύκα και ξανά κατεβαίνει στο ρέμα του «Βατράμι ρυάκι» και έπειτα κατευθύνεται προς την θέση «Πολύ νερό» όπου υπάρχει και η πηγή με γάργαρο νερό. Το τοπίο είναι μαγευτικό καθώς περνάει μπορεί να αντικρύσει κανείς τα κάθετα τοιχώματα των βράχων, την πυκνή βλάστηση και τα άφθονα νερά . Γενικά το μονοπάτι ανεβοκατεβαίνει μέσα στο δάσος σε απίθανα περάσματα και αφού περάσει την θέση «Σπυρίδου Χαράκι» και Λιναράς (εδώ είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 1220 μ.) αρχίζει και πάλι να κατηφορίζει σε σχετικά τεχνικό πεδίο . Αφού διασχίσει κάθετα το ρέμα για άλλη μια φορά αρχίζει να ανηφορίζει αρχικά έντονα και στην συνέχεια ομαλά μέχρι την έξοδο του στον δασικό δρόμο στην θέση «Καλύβες» . Ακολουθώντας τον κατηφορικό παλιό δασικό δρόμο και σε 1100 μ φτάνουμε σε ένα τεράστιο επίπεδο πλάτωμα ανάμεσα στους βράχους όπου είναι και ο τέταρτος σταθμός τροφοδοσίας, στις «Καλύβες».

Καλύβες-Διασταύρωση Μινό [4 χλμ]

Από τον σταθμό «Καλύβες» ακολουθώντας τον δασικό δρόμο μέσα από πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος ο οποίος κινείται στο άνοιγμα ανάμεσα σε ορεινούς όγκους κατηφορίζομε συνεχώς για 2200 μ και στη συνέχεια με δεξιά κατεύθυνση ακολουθούμε το χωματόδρομο που οδηγεί προς «Καρύδι» ο οποίος κινείται με εναλλασσόμενες ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις μέχρι τον επόμενο σταθμό στην διασταύρωση προς Μινό σε 1860 μ 

Διασταύρωση Μινό-Μύθοι (Τερματισμός) [4,1 χλμ]

Από την διασταύρωση Μινό συνεχίζουμε κατηφορικά για 200 μ και στη συνέχεια ανηφορικά για άλλα 200 μ και έπειτα στρίβουμε λοξά αριστερά τον δασικό δρόμο που κινείται μέσα στα πανύψηλα πεύκα. Ο δρόμος κινείται προς νότια κατεύθυνση και η θέα από δω ανανεώνει και αποζημιώνει από την κούραση . Από δω ανοίγεται το Λιβυκό Πέλαγος και η νήσος Χρυσή και η κοιλάδα του Μύρτους με τον «Κρύο Ποταμό» . Σε 1200 μ περίπου ξεκινά το κατηφορικό Μινωικό Μονοπάτι Μινωικό. Με κατηφορική κλίση και με πολλά ζικζακ περνώντας από τις θέσεις Κάστελος Κρυγιόσπηλιος, Νυχτεριδόσπηλιος, σε μια μαγευτική διαδρομή όπου θέα προς το Λιβυκό και τους απέναντι ορεινούς όγκους εναλλάσσονται συνεχώς, φτάνουμε σε 1,5 χλμ στην πρώτη έξοδο στον τσιμεντόδρομο και ακολουθούμε σε αντίθετη φορά από την εκκίνηση. Υπομονή λίγα μέτρα έχουν μείνει , και η διαδρομή του αγώνα ξαναμπαίνει δεξιά στο μονοπάτι για να ξαναβγεί στον τσιμεντόδρομο και με κατεύθυνση προς την είσοδο χωριού και δεξιά αυτή τη φορά την άσφαλτο προς το σημείο τερματισμού τον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου όπου θα είναι και ο χώρος των απονομών και του γεύματος που θα ακολουθήσει προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύθων. 


Σήμανση – Ασφάλεια

Η σήμανση του αγώνα θα είναι πυκνή έτσι ώστε να είναι επαρκής και ακόμα σε περίπτωση ομίχλης ή χαμηλής ορατότητας και να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί κάποιος αθλητής. Θα γίνει με σπρέι χρώμα πορτοκαλί, ταινίες ασφαλείας κόκκινο – άσπρο και κατευθυντήριες πινακίδες. Επίσης θα υπάρξει χιλιομετρική ένδειξη ανά χιλιόμετρο.

Ο κάθε συμμετέχοντας οφείλει να ακολουθεί τα παραπάνω σήματα και να αγνοεί τυχόν ξένα προς τον αγώνα έτσι ώστε να είναι πάντα εντός διαδρομής και να μην κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Κατά την διαδρομή υπάρχουν τοποθετημένες ξύλινες κατευθυντήριες πινακίδες από κατά τόπους Συλλόγους τις οποίες οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αγνοήσουν διότι δεν έχουν καμία σχέση με την διαδρομή του αγώνα ακόμα και αν φαίνεται ότι κατευθύνουν σωστά σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής θεωρήσει ότι βρίσκεται εκτός διαδρομής αγώνα ή έχει χαθεί, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω την ίδια πορεία να αναζητήσει το τελευταίο ίχνος σήμανσης του αγώνα, και να συνεχίσει πλέον κανονικά πάνω στην χαραγμένη διαδρομή. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κινηθεί αυτοβούλως και προς υποθετική κατεύθυνση γιατί αυτό μπορεί να τον αποπροσανατολίσει τελείως.

Άνθρωποι του Σώματος Σαμαρειτών Ιεράπετρας θα βρίσκονται διεσπαρμένοι σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής έτοιμοι να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια κατά την διάρκεια του αγώνα.

Όταν κάποιος αθλητής θελήσει να εγκαταλείψει τον αγώνα θα πρέπει να ενημερώσει το πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή τον πρώτο Εθελοντή Σαμαρείτη που θα συναντήσει και να ζητήσει – αν ο ίδιος το θέλει – να μεταφερθεί με μέσο της οργάνωσης στο σημείο τερματισμού.

Σημεία Ελέγχου 

Στη διαδρομή θα υπάρχουν 2 σημεία ελέγχου όπου θα καταγράφονται οι αριθμοί των αθλητών .Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους . Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Όποιος αθλητής δεν καταγραφεί έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.


Διαδικασία εγγραφής - Συμμετοχή

Για εγγραφή κάντε κλίκ εδώ.

Όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα άνω των 18 ετών.

Καλό θα είναι να υπάρχει μια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε ορεινό πεδίο και μονοπάτια.

Ο κάθε αθλητής λαμβάνει μέρος στον αγώνα με δικιά του ευθύνη. Η οργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα.

Η διαδικασία συμμετοχής και υποβολής των αιτήσεων θα γίνετε ως εξής

1. Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης http://oykritis.gr συμπληρώνοντας την αίτηση και την φόρμα.

2. Τηλεφωνικά στα τηλ. 6973032299 Cosmote και 2842026441 (Νίκος Φερετζάκης).

Την ημέρα του αγώνα θα γίνεται παραλαβή αιτήσεων και εγγραφές μόνο για ειδικές περιπτώσεις. Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους όπως δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη και αρτιότερη οργάνωση του αγώνα.

Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ και θα καταβάλεται στη γραμματεία λίγο πριν την εκκίνηση με την παραλαβή του αριθμού . 


Κατηγορίες – Έπαθλα 

Οι κατηγορίες θα είναι ως εξής :

α) Ανδρών 18-39 β) Γυναικών 18-39 γ) Βετεράνων ανδρών 40-49 δ) Βετεράνων γυναικών 40 άνω ε) Βετεράνων ανδρών 50-59 στ) Βετεράνων ανδρών 60 άνω

Στους τρείς πρώτους νικητές–ριες κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν κύπελλα-μετάλλια. Όλοι οι τερματίζοντες στον προβλεπόμενο χρόνο θα λάβουν μετάλλια και αναμνηστικά μπλουζάκια. 

Η Απονομή των επάθλων θα γίνει στις 14:30

Γεύμα

Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων θα ακολουθήσει γεύμα στο προαύλιο χώρο του σχολείου με παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα που θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύθων. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν δωρεάν να απολαύσουν μια πραγματική Κρητική φιλοξενία με άφθονο φαγητό και κρασί.

Πως θα έρθετε

Για την μεταφορά των αθλητών από Ηράκλειο η διοργάνωση θα διαθέσει όπως πάντα ένα λεωφορείο το οποίο θα ξεκινήσει από το κέντρο του Ηρακλείου την Κυριακή το πρωί στις 08:00 από το άγαλμα Βενιζέλου στην Πλατεία Ελευθερίας, και θα επιστρέψει το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Ηράκλειο. Ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να δηλώσει συμπληρώνοντας στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και το αντίστοιχο πεδίο που αναφέρεται για την επιθυμία του ή όχι να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο της διοργάνωσης, καθώς και αν θα έχει μαζί του συνοδό. Η μεταφορά είναι δωρεάν.

Για όσους προτιμήσουν να έρθουν με το δικό τους αυτοκίνητο μπορούν να δουν ή και να κατεβάσουν για το GPS τις παρακάτω διαδρομές που οδηγούν στους Μύθους με εκκίνηση από Ηράκλειο.

1. Μέσω Επαρχιακής οδού Βιάννου-Ηρακλείου http://www.gpsies.com/map.do?fileId=vctxrwvxmrkilyoi περίπου 77 χλμ

2. Μέσω του εθνικής οδού Αγίου Νικολάου – Ιεράπετρας
  http://www.gpsies.com/map.do?fileId=zcapsqyxgrbbwdio περίπου 127 χλμ

Επίσης σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν από την υπόλοιπη Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 30 % επί των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων της MINOAN LINES . 

Το πλοίο φθάνει στο Ηράκλειο περίπου στις 6 το πρωί καθημερινά. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης στο Άγαλμα Βενιζέλου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο Ηρακλείου (περίπου 1 χλμ από το Λιμάνι) για την χρησιμοποίηση του λεωφορείου της οργάνωσης προς το σημείο του αγώνα. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστροφη διαδρομή δηλαδή υπάρχει ανταπόκριση την ίδια μέρα για το πλοίο προς Πειραιά (το πλοίο αναχωρεί το βράδυ περίπου στις 21:00).


Νίκος Φερετζάκης
Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης
6973032299
e-mail : nferetzakis@hotmail.com