21/10/14

Επτά λόγοι για να εντάξετε τη βρώμη στη διατροφή σας


Η βρώμη, αποτελεί θα λέγαμε ένα super-food το οποίο αν και είχε αποκλεισθεί για χρόνια από τις δυτικές διατροφικές συνήθειες, αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορεί να αποτελέσει ένα απόλυτα υγιεινό σνακ.

Συγκεκριμένα μελέτες έχουν δείξει ότι:
  1. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, τα 100 γρ. περιέχουν 10,6 γρ. Φυτικές ίνες, 16,9 γρ. Πρωτεΐνες, 1,3 mg Βιταμίνη (B5), 56 mg Βιταμίνη (B9), 54 mg Ασβέστιο, 5 mg Σίδηρο και 177 mg Μαγνήσιο.
  2. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, χάρη στις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Επίσης, οι φυτικές ίνες που περιέχει η βρώμη δεσμεύουν τα χολικά οξέα, η μεγάλη συγκέντρωση των οποίων στις εκκρίσεις έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκινογένεσης.
  3. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου καθώς οι β-γλυκάνες που περιέχονται στη βρώμη συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε επιθυμητά πλαίσια.
  4. Είναι ιδανική τροφή για δίαιτα καθώς μια μερίδα των 40 γρ. καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες. Επίσης, όταν καταναλωθεί με προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους καθώς δημιουργεί έντονο αίσθημα κορεσμού.
  5. Είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που σε συνδυασμό με τις βιταμίνες τονώνουν τον οργανισμό.
  6. Έχει ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε σχέση με άλλα δημητριακά όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αβενανθραμίδες (πολυφαινόλες).
  7. Η βρώμη είναι ένα δημητριακό γνωστό για την υποχοληστερολαιμική του δράση. H β- γλυκάνη που περιέχεται στη σύστασή της έχει την ιδιότητα να δημιουργεί μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, που δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.

Tip: Συνδυάστε τη βρώμη με αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μαύρη σοκολάτα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φτιάξτε ένα θρεπτικό σνακ για το γραφείο ή το σχολείο –για όσους έχουν παιδιά– που θα σας αποζημιώσει σε γεύση και ενέργεια.