21/10/15

Κατανοώντας γιατί "χτυπάς τοίχο"


Ο φόβος που έχουν όλοι οι δρομείς οι οποίοι ετοιμάζονται να τρέξουν σε κάποιο μαραθώνιο είναι να χτυπήσουν τοίχο. Και πολλές φορές αυτός ο φόβος είναι χειρότερος από την πραγματικότητα. 

Η πραγματικότητα είναι πως δε θα χτυπήσει τοίχο όποιος τρέχει ένα μαραθώνιο. Αλλά το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο, μερικοί από αυτούς είναι υπό τον έλεγχό σας, ενώ μερικοί μπορεί να μην είναι. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι είναι πιθανό η γενετική να παίζει κάποιο ρόλο σε αυτό, και η καθημερινή διατροφή μπορεί να είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας.

Σε γενικές γραμμές, το χτύπημα στον τοίχο αναφέρεται όταν τελειώνουν τα αποθέματα γλυκογόνου στον οργανισμό και αυξάνονται τα συναισθήματα κούρασης και  αρνητικότητας που συνήθως τα συνοδεύουν. Το γλυκογόνο είναι υδατάνθρακας και είναι αποθηκευμένο στους μύες και το συκώτι για ενέργεια. Είναι η ευκολότερη και πιο άμεσα διαθέσιμη πηγή καυσίμων για να κάψει κανείς κατά την άσκηση, και για αυτό το λόγο το σώμα το προτιμά. Όταν εξαντληθεί το γλυκογόνο, ακόμη και το μυαλό σας θέλει να κλείσει κάθε δραστηριότητα, ως μέθοδο συντήρησης, η οποία οδηγεί στην αρνητική σκέψη που έρχεται μαζί με το χτύπημα στον τοίχο. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καίτε ένα μείγμα αποθηκευμένων υδατανθράκων και λίπους για καύσιμα συνέχεια. Ωστόσο, η αναλογία των δύο αυτών καυσίμων αλλάζει με την ένταση της δραστηριότητας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας προπόνηση ταχύτητας θα χρησιμοποιηθεί ένα υψηλότερο ποσοστό του γλυκογόνου στο μείγμα καυσίμων σας. Σε μια βαθιά και αργή κίνηση, θα καεί ένα υψηλότερο ποσοστό λίπους και ένα χαμηλότερο ποσοστό των υδατανθράκων.

Αν κάνετε τις πράξεις, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί πολλοί δρομείς χτύπησαν τον τοίχο γύρω στα 30 με 32 χλμ.. Ο οργανισμός μας αποθηκεύει περίπου 1.800 έως 2.000 θερμίδες σε αξία γλυκογόνου στους μυς και το συκώτι μας. Κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούμε περίπου 100 θερμίδες ανά χιλιόμετρο όταν τρέχουμε, ανάλογα με το ρυθμό και βάρος μας.

Ωστόσο, η κατάλληλη προπόνηση για μαραθώνιο με χιλιόμετρα δίνει στο σώμα και το μυαλό σας χρόνο για να προσαρμοστούν σε αυτές τις σκληρές συνθήκες. Από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά υδατάνθρακες σαν καύσιμο, έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε με τα αποθέματα λίπους.

Το θέμα με την ενέργεια, είναι λοιπόν να καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πηγές καυσίμων. Για να χρησιμοποιήσει το σώμα τα αποθέματα λίπους, θα πρέπει να έχετε κάποια αποθέματα υδατανθράκων που θα διευκολύνουν αυτό το μεταβολικό τρόπο. Όταν στερέψουν οι αποθήκες γλυκογόνου, είναι δύσκολο να έχει το σώμα σας πρόσβαση στο λίπος ως πηγή καυσίμου, διότι η καύση του λίπους για ενέργεια είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία. Οι μεγάλες διαδρομές βοηθάνε στο να εκπαιδευτεί το σώμα σας να χρησιμοποιεί το λίπος πιο αποτελεσματικά.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας θα πρέπει επίσης να πειραματιστείτε με τη λήψη των ενεργειακών πηγών στην προπόνηση ως μια γρήγορη πηγή υδατανθράκων. Μέχρι τη στιγμή που θα έχετε διανύσει 32 χλμ, θα πρέπει να έχετε μια αρκετά καλή ιδέα για τα καύσιμα που θα συντηρήσουν το σώμα σας γι 'αυτή την απόσταση.

Εάν χτυπήσουμε τον τοίχο στην προπόνηση δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβήσει.

Η προετοιμασία για ένα μαραθώνιο είναι κάτι περισσότερο από την καταγραφή των χιλιομέτρων. Είναι μια συνολική διαδικασία του σώματος, και μέχρι το τέλος της προετοιμασίας, αυτό θα πρέπει να έχει μετατραπεί στο σώμα ενός δρομέα που είναι διατεθειμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις του μαραθωνίου. Με τα αποθέματα γλυκογόνου και το αποθηκευμένο λίπος που υπάρχει στο σώμα, έχετε πραγματικά τη δυνατότητα να τρέξετε πολλά, πολλά χιλιόμετρα.

πηγή: www.runnersworld.com

μετάφραση: Απόστολος Γούλας