21/12/20

Τρεις λόγοι για να μην ξαναπάρετε ποτέ το ασανσέρ

 Καμιά φορά, βαριέστε να περιμένετε το ασανσέρ και επιλέγετε την οδό των σκαλοπατιών. Ίσως λαχανιάζετε λίγο, αλλά αμέσως μετά, κατακλύζεστε από ένα ευχάριστο συναίσθημα ζωντάνιας και ευεξίας. Δεν είναι τυχαίο: το να ανεβαίνετε από τις σκάλες συστηματικά αποτελεί άριστη και σχετικά ήπια μορφή γυμναστικής, που όμως έχει αποτελέσματα στο σώμα και στην ψυχολογία σας.

Καλύτρη οξυγόνωση

Σύμφωνα λοιπόν με την ιατρική επιθεώρηση της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, Διατροφής και Μεταβολισμού, το ανέβασμα της σκάλας- το οποίο αποδίδετα με τον ορισμό «σνακ άσκησης», γιατί μπορεί να γίνεται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, για σύντομο χρονικό διάστημα- σχετίζεται με τη βελτίωση της καρδιοναπνευστικής ικανότητας του οργανισμού. Πρόκειται για την ικανότητα του σώματος να παίρνει συστηματικά και σωστά οξυγόνο κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, η οποία βελτιώνεται ακριβώς από τις επαναλαμβανόμενες, σύντομες κι έντονες δραστηριότητες.

Κάψιμο θερμίδων
Όπως αναφέρουν οι Νew York Times στο σχετικό τους άρθρο, οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους σ’ ένα γκρουπ 24 υγιών, αλλά μη δραστήριων σωματικά φοιτητών κολλεγίου. Τους ζήτησαν να ανεβαίνουν 3 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, 60 σκαλοπάτια, μέσα σε διάστημα 1-4 ωρών. Συνολικά οι συμμετέχοντες ανεβοκατέβαιναν σκαλιά για 6 εβδομάδες. Κατόπιν συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα ατόμων που πάνε με τα ασανσέρ, τα οποία ήταν θεαματικά. Η σκάλα του σπιτιού μας καίει περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι το τρέξιμο σε ευθεία διαδρομή, προφανώς γιατί η ανηφόρα πάντα είναι πιο δύσκολη. Ας πούμε ότι 400 σκαλιά ανέβασμα ισοδυναμούν με τρέξιμο 15 λεπτών σε γρήγορη ταχύτητα.

Τέλεια πόδια και γλουτοί

Το ελλειπτικό και το step είναι γνωστά όργανα γυμναστικής που «χτίζουν» τους μύες των ποδιών, με έμφαση στους γλουτούς και τους μηρούς. Όσο κι αυτό καθιστά το ανέβασμα της σκάλας ως ένα πρώτης τάξεως αντίδοτο στις αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής- πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχετε κάποια ευαισθησία στα γόνατα, στη μέση ή στους αστραγάλους.

Πηγή: https://www.in.gr/2020/12/15/life/fit-run/treis-logoi-gia-na-min-ksanaparete-pote-asanser/