4/8/14

Ξεπερνώντας τα ψυχολογικά φράγματα

Ανησυχείτε για τους πρώτους αγώνες σας, τις δύσκολες διαδρομές και τους γρήγορους δρομείς; Δείτε πως θα το ξεπεράσετε.

Κάθε δρομέας έχει στιγμές αμφιβολίας - και αυτό δεν είναι πάντα κακό. Το να αναρωτιέστε αν είστε έτοιμοι για την πρόκληση ενός πρώτου μαραθώνιου είναι μια υγιής σκέψη. Και αν δεν έχετε προπονηθεί κατάλληλα, οι ανησυχίες σας είναι βάσιμες. Αλλά και άλλες ανησυχίες, ιδίως εκείνες που προκαλούνται από εξωτερικές επιρροές, μπορεί να δημιουργήσουν έναν αυτοκαταστροφικό φόβο. Αυτές οι αμφιβολίες είναι βαθύτερες και έχουν τις ρίζες τους σε αρνητικά συναισθήματα, λέει ο Windee Weiss, Ph.D., ένας αθλητικός ψυχολόγος ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Άϊοβα της Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Φυσικής Αγωγής. "Ο ρεαλισμός αποδέχεται ότι ο αγώνας μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά δεν παίρνει απόφαση επ' αυτού", λέει. "Ο φόβος υποθέτει ότι δεν έχετε τα προσόντα να αντεπεξέλθετε στον αγώνα".

Το άγχος από το φόβο της αποτυχίας, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων. Μπορεί να κάνει τους μυς να κουράζονται πιο γρήγορα, δημιουργεί προβλήματα συντονισμού ώστε να μην μπορείτε να βρείτε το διασκελισμό σας, αποσπά την προσοχή από τους στόχους σας και υπονομεύει την ψυχική αντοχή. Δείτε πως μπορείτε να ξεπεράσετε κοινές πηγές φόβου και τρέξτε όσο καλύτερα μπορείτε, χωρίς αμφιβολίες.

Ταχύτεροι δρομείς
Είναι παντού - στη γραμμή εκκίνησης, στο δρόμο, ανάμεσα στους φίλους σας. Μην βράζετε για τους χρόνους τους, εμπνευστείτε από τα επιτεύγματά τους. Η Catherine Andrews της Washington DC ήταν γρήγορη μεταξύ των φίλων της αλλά πρόσφατα εντάχθηκε σε μια προπονητική ομάδα με ρυθμό κάτω από 4:00 γνωρίζοντας ότι θα είναι τελευταία. "Μπήκα για να έχω περισσότερα κίνητρα", λέει. Η Andrews σύντομα αντεπεξήλθε στο ρυθμό και στην ταχύτητα τους. "Έκανε τη διαφορά μέσα σε λίγες εβδομάδες", λέει. Εάν δεν μπορείτε να μπείτε σε μια πιο γρήγορη ομάδα, τουλάχιστον σταματήστε τη σύγκριση. "Δώστε έμφαση στην αληθινή ικανοποίηση να τρέχετε με τον τρόπο που θέλετε να τρέχετε," λέει ο Weiss.

Μια δύσκολη διαδρομή
Όταν η Beth Strickland του Μπρούκλιν ολοκλήρωσε τον πρώτο της μαραθώνιο στο Walt Disney World σe 6:33, οι φίλοι της προσπάθησαν να την πείσουν να τρέξει το μαραθώνιο του Σαν Φρανσίσκο, "έχει όριο έξι ωρών και πολλούς λόφους", λέει. "Αν προσπαθούσα και δεν τα κατάφερνα, δεν είμαι σίγουρη ότι θα επιχειρούσα ξανά". Η αθλητική ψυχολόγος Cindra Kamphoff Ph.D., προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μπερδευτείτε από κάποιες γενικές εντυπώσεις. Αντίθετα, προετοιμαστείτε. Χρησιμοποιήστε χάρτες για να εξετάσετε τη γεωγραφία μιας διαδρομής. Αν οι λόφοι είναι το πρόβλημα, πρέπει να αποτελέσουν μέρος της εβδομαδιαίας προπόνησης.

Αθλητές  που προπονούνται περισσότερο
Διώξτε τις ενοχές για την υποτιθέμενη έλλειψη αφοσίωσής σας αναγνωρίζοντας ότι η προπόνησή σας αντανακλά τη δική σας ζωή και όχι κάποιου άλλου. Επιπλέον, οι ανάγκες προπόνησης είναι διαφορετικές ανάλογα με τους στόχους. Εάν δεν είστε πραγματικά ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, θα πρέπει να αλλάξετε την προπόνησή σας. "Η αυτοπεποίθηση δε θα βελτιώσει την απόδοσή σας περισσότερο από ότι η προπόνηση", λέει ο Doug Hankes Ph.D., ψυχολόγος στο αθλητικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Auburn.

Η ιδέα ενός πρώτου αγώνα
"Ένας αγώνας 5 χλμ μπορεί να είναι πιο τρομακτικός για έναν αρχάριο από ότι ένας μαραθώνιος για έναν έμπειρο δρομέα", λέει ο Hankes. "Υπάρχουν πολλά περισσότερα άγνωστα". Έτσι, πάρτε κουράγιο για να γραφτείτε στον πρώτο σας αγώνα. Μιλήστε με έμπειρους δρομείς για τις εμπειρίες τους. "Ρωτήστε τι πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμο", λέει ο Hankes. Να έχετε χαμηλούς στόχους και να επικεντρωθείτε στο να περάσετε καλά. Την ημέρα του αγώνα, δοκιμάστε να τρέξετε με ένα φίλο. "Αν κολλήσετε τον ρυθμό σας με κάποιον άλλον, θα χαλαρώσετε", λέει ο Weiss.

Η είσοδος σε μεγάλο αγώνα
Οι τηλεοπτικές κάμερες, οι ελίτ αθλητές, οι όχλοι ανθρώπων, ο online εντοπισμός - είναι όλα περισπασμοί. "Η ουσία της προπόνησης του μυαλού είναι να απομακρύνετε τη σκέψη σας από το δρόμο και να αφήσετε το σώμα σας να κάνει ότι είναι προπονημένο να κάνει", λέει ο Hankes. Φτιάξτε μια ρουτίνα που θα κάνει κάθε αγώνα να είναι οικείος, στοιχεία όπως η κοινωνικοποίηση πριν από τον αγώνα, η μουσική σας λίστα και συγκεκριμένες φράσεις για διαφορετικά κομμάτια της διαδρομής. Εκτονώστε την πίεση να αποδώσετε με το να φαντάζεστε τη ζωή μια εβδομάδα μετά. "Μην μεγαλοποιείτε τον αγώνα", λέει.

Πείτε "είμαι δρομέας"
Ακόμη και μετά τον πρώτο της ημιμαραθώνιο το περασμένο φθινόπωρο, η Beth Probst από το Iron River του Wisconsin, λέει ότι αισθάνεται άβολα αποκαλώντας τον εαυτό της δρομέα. "Μου αρέσει να είμαι καλή σε αυτό που κάνω", λέει. "Αν δεν προσπαθώ να γίνω δρομέας, δεν μπορώ να δικαιολογώ ότι είμαι μέτρια σ' αυτό". Οι δρομείς όλων των επιπέδων εξισώνουν συχνά τη φράση με την ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, οι λέξεις αντιπροσωπεύουν έναν τρόπο ζωής. Η Probst πρέπει να αγκαλιάσει τη νέα ταυτότητα της, λέει η Kamphoff από το The Runner's Edge στο Mankato της Minnesota. Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια σας έχει οφέλη: "Θα αρχίσετε να τρώτε καλύτερα ενισχύοντας την δύναμη σας", λένε οι άνθρωποι για το τρέξιμο. Αυτό είναι ότι κάνει μια "πραγματική" δρομέας.

Μηδενίστε το μυαλό σας

Τα σωστά βήματα που πρέπει να κάνετε όταν ανησυχείτε πάρα πολύ

Οι φόβοι και οι αμφιβολίες είναι φυσικοί. Όταν όμως κολλάτε σε αυτούς ή τους αγνοείτε, θα σας εμποδίσει να βελτιωθείτε, λέει ο αθλητικός ψυχολόγος Doug Hankes. Να είστε στην επιφυλακή για τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια ότι οι φόβοι σας σας κρατάνε πίσω.

1.  Επικεντρώνεστε στα πιθανά αποτελέσματα του αγώνα και όχι η διαδικασία της βελτίωσης. Σίγουρα, υπάρχει μια πιθανότητα να μην κάνετε προσωπικό ρεκόρ σε έναν αγώνα δρόμου. Όμως, είναι καλύτερα να δαπανήσετε το χρόνο προπόνησης επικεντρώνοντας σε προπονήσεις που χτίζουν σιγουριά όπως τα tempo και τα long runs, αντί να ανησυχείτε για το "τι θα γίνει αν".

2.  Τρώγεστε με την πηγή του φόβου σας.
Η αγωνία για επιδόσεις πρέπει να εξεταστεί πριν από την ημέρα του αγώνα. Αναγνωρίστε το πρόβλημά σας και δουλέψτε τρόπους για να διαλύσετε τις αμφιβολίες. Για παράδειγμα, εάν σε περασμένους αγώνες έχετε τερματίσει αργά, να τελειώνετε τα τελευταία 1-2 χιλιόμετρα κάθε προπόνησης γρήγορα.

3.  Αμφισβητείτε τη δέσμευσή σας στο τρέξιμο
Φαίνεται πως έχετε χάσει τη χαρά του τρεξίματος που κάποτε σας κινούσε. Αφήστε προσωρινά στην άκρη τους στόχους σας και κάντε τις επόμενες προπονήσεις σας για διασκέδαση. Κάντε ότι μπορείτε για να ξεφορτωθείτε το άγχος της απόδοσης.


RUNNER'S WORLD, By Richard Laliberte
Μετάφραση: Μελίνα Παππά