9/1/17

23ος Αγώνας Δρόμου Κουδουμά (Στέρνες-Κόφινας-Μονή Κουδουμά)

Απόσταση 22,5 χλμ. (9χλμ ανηφόρα, 13,5 κατηφόρα)
Κυριακή 2 Απριλίου 2017, Ώρα 10:00
Λαϊκός αγώνας δρόμου και πεζοπορίας επί ανωμάλου εδάφους 22,5 χλμ με χαρακτηριστικό τα 9χλμ ανηφόρα από την εκκίνηση στο χωριό Στέρνες στα 310μ. υψόμετρο, μέχρι την ορεινή περιοχή Σώπατα στα 1100μ. και την κατηφόρα 13,5 χλμ με τερματισμό την Ι.Μ. Κουδουμά δίπλα στη θάλασσα.
Τους συμμετέχοντες καλωσορίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στερνών και εκπρόσωποι του Δήμου Γόρτυνας στο γραφείο της πρώην Κοινότητας, προσφέροντας καφέ και πρωινά εδέσματα. Παράλληλα ξεκινούν οι εγγραφές ενώ οι πεζοπόροι επισπεύδουν την αναχώρησή τους καθώς οι ώρες πορείας εκτιμώνται από 4 έως 6. Οι δρομείς ολοκληρώνουν την προθέρμανση και στις 10:00 αμέσως μετά τη Κυριακάτικη πρωινή Θεία Λειτουργία, ο πάτερ του Ι.Ν. Εισοδίων δίνει την εκκίνηση με το χτύπημα της καμπάνας. Την άγρια ομορφιά της διαδρομής διαδέχεται η γαλήνη του τερματισμού στο προαύλιο του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κουδουμά.
Η διαδρομή είναι σε όλο το μήκος της χωματόδρομος και έχει μετρηθεί με χειροκίνητη ρόδα. Στα αξιοθέατά της και κατά την ανωφέρεια, περιλαμβάνονται ο κάμπος της Μεσαράς, τα Λασιθιώτικα βουνά (Αφέντης Χριστός 2.141μ. και Σπαθί 2.148μ.), ο Ψηλορείτης (2.456), ο Κέδρος (1.776μ.),  ο Γιούχτας (811μ.), κατά το υψηλότερο σημείο της διακρίνεται η κορυφή των Αστερουσίων Όρεων Κόφινας στα 1231μ. (στην αρχαιότητα μινωϊκό ιερό κορυφής), και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατηφόρας κυριαρχεί το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος με τις δαντελοντές νότιες παραλίες, ανατολικά οι Τρεις Εκκλησιές, δυτικά ο Αγ. Ιωάννης, Σαλαμιάς, Λέντας, Καλοί Λιμένες και στο βάθος το ακρωτήριο Λίθινο. Από το 10° χλμ ο δρομέας κατηφορίζει στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων με το μοναδικό πευκοδάσος του Κουδουμά που καλύπτει έκτασης 15.000 στρεμμάτων, ενώ ολόκληρη η περιοχή που έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natoura 2000, συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πολλά ενδημικά και προστατευόμενα είδη και αρπακτικά πουλιά με πιο χαρακτηριστικό τον γυπαετό.
Σήμανση ανά 1χλμ με μπλέ πινακίδα και κίτρινο αριθμό. Σταθμοί τροφοδοσίας νερού, πορτοκαλάδας ανά 3 χλμ.
Ο Δρόμος Κουδουμά ξεκίνησε ως τάμα στην Παναγία από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης, την κοινότητα Στερνών και την Ιερά Μονή Κουδουμά και εμπνευστής ήταν ο μαραθωνοδρόμος και ορειβάτης από την Καλλονή Πεδιάδος, Παντατοσάκης Γιάννης, έφορος αθλ. Εκδηλώσεων Ο.Υ.Κρήτης. Κάθε χρόνο γίνεται κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, μεταξύ Κυριακής της Ορθοδοξίας και Κυριακής των Βαΐων. Οι συμμετοχές κυμαίνονται περί τους 100 δρομείς και 150-200 πεζοπόρους από όλη την Κρήτη και διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ δεκάδες είναι και οι προσκυνητές που παρευρίσκονται στο μοναστήρι.
Σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού, πρωταθλητές Ελλάδας των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, έχουν τιμήσει στο παρελθόν με την παρουσία τους το Δρόμο του Κουδουμά όπως ο Δήμος Μαγγίνας από την Αλεξανδρούπολη, ο Γεράσιμος Κόκοτος από το Αγρίνιο, ο Χρήστος Καλλίας από την Άμφισσα, ο Παύλος Τζαναβάρας από τα Αθίκια Κορινθίας, η Σοφία Ρήγα από την Πάτρα που συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, ο Αλέξανδρος Λίτσι από την Αλβανία, ο Γιώργος Αφορδακός από την Κριτσά Λασιθίου, κάτοχος παγκρητίου ρεκόρ μαραθωνίου με 2:17:08 ενώ το ρεκόρ διαδρομής Κουδουμά κατέχει ο Μοχάμεντ Μπενσαλάμ από το Μαρόκο ο οποίος ζει στα Χανιά, με 1:25:10.
Κατηγορίες Επάθλων: 1) Ανδρών Γενικής, 2) Γυναικών Γενικής, 3) Βετεράνων 40-49 ετών, 4) Βετεράνων 50 ετών και άνω, 5) Βετεράνισσες 40 ετών και άνω, 6) Εφήβων 17-19 ετών.
Κύπελλο, μετάλλιο, δίπλωμα στους τρεις πρώτους-πρώτες κάθε κατηγορίας και αναμνηστικός σταυρός στους πρώτους-ες των κατηγοριών.
Οι δρομείς που τερματίζουν λαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα με την εικόνα της Παναγίας, οι πεζοπόροι λαμβάνουν δίπλωμα ενώ όλοι κατά την εγγραφή τους το πρωί, λαμβάνουν αναμνηστικό καπέλο και μπλουζάκι.
Μετά τον τερματισμό παρατίθεται υπαίθριο νηστίσιμο γεύμα με φασολάδα, σουπιές, πατάτες, ταραμοσαλάτα, ελιές, ψωμί, κρασί και αναψυκτικά, προσφορά του μοναστηριού,  του Πολιτιστικού Συλλόγου Στερνών, του Δήμου Γόρτυνας και των χορηγών.
Οι πεζοπόροι πρέπει να φέρουν απαραιτήτως σακίδιο με τα απαραίτητα εφόδια (αντιανεμικό αδιάβροχο κλπ).
Για τη μετάβαση από Ηράκλειο προς Στέρνες αναχωρεί πούλμαν από Στάδιο Κόρακα, Χανιώπορτα στις 07:30 το πρωί και από Στέρνες η ώρα αναχώρησης για επιστροφή είναι στις 16:30. Η επιστροφή από τη Μ. Κουδουμά προς τις Στέρνες γίνεται με τη βοήθεια των ΙΧ αυτοκινήτων, αγροτικών των δεκάδων επισκεπτών.
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: 6972865015 Παντατοσάκης Ιωάννης (έφορος Αθλ. Εκδηλώσεων Ο.Υ.Κρήτης) και 6974666450 Βεϊσάκης Αρτέμης (Αντιδήμαρχος Γόρτυνας). Οι εγγραφές θα γίνονται την ημέρα του αγώνα, από το πρωί, στο γραφείο της κοινότητας Στερνών.
Σε περίπτωση έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, Πειραιάς-Ηράκλειο-Πειραιάς, για τους δρομείς εκτός Κρήτης, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση