30/12/15

8 Βήματα για να ξεκινήσει κάποιος το τρέξιμο


Εάν έχετε ασχοληθεί με το τρέξιμο για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, χωρίς αμφιβολία σας έχουν κάνει τουλάχιστον το ένα από τα δύο ερωτήματα (ίσως και τα δύο)
  1. Γιατί τρέχετε;
  2. Πώς μπορώ να ξεκινήσω;
Και ενώ η απάντηση που δίνει ο κάθε δρομέας στο πρώτο ερώτημα  ποικίλει, η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι πιο συγκεκριμένη. Αυτός ο «βήμα-προς-βήμα» οδηγός που θα σας παρουσιάσουμε θα βοηθήσει τον οποιονδήποτε είτε είναι αθλητικός ή όχι – να ξεκινήσει με το δεξί πόδι.

Βήμα 1

Η μετάβαση από το περπάτημα στο τρέξιμο δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάτε βήμα-βήμα και να επιταχύνετε λίγο το ρυθμό.
Για αυτό το λόγο προτείνουμε μια μίξη τρέξιμο με περπάτημα και σταδιακή αύξηση του τρεξίματος μέχρι να γίνετε δρομέας.

Βήμα 2
Η κύρια διαφορά μεταξύ περπατήματος και τρεξίματος είναι ο τρόπος με τον οποίο τα πόδια εγκαταλείπουν το έδαφος και προσγειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία που πρέπει να έχετε μεταξύ του σώματός σας και του εδάφους είναι αρκετά σημαντική και η διαδικασία εύρεσης του σωστού ζευγαριού παπουτσιών είναι ζωτικής σημασίας.
Τα πόδια σας δεν είναι τόσο μοναδικά όσο και τα δακτυλικά αποτυπώματά σας, αλλά είναι μοναδικά για εσάς. Για αυτό πρέπει να διαλέξετε το ιδανικό ζευγάρι παπουτσιών για εσάς.

Βήμα 3
Τι να φορέσω; Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που εκτελείται, την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο και συνήθως τρέχουμε έξω στη φύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχετε όλα τα ρούχα που χρειάζεστε για να αρχίσετε να τρέχετε, στη ντουλάπα σας. Τα χαλαρά και άνετα ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει είναι το κλειδί.
Η μεταφορά αέρα πάνω στο δέρμα σας επιτρέπει στο σώμα σας να κρυώσει, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνεση.

Βήμα 4
Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε το χρόνο να πραγματοποιήσετε το νέο προπονητικό σας πλάνο, αλλά να βρείτε και να αφιερώσετε 30 έως 45 λεπτά για τον εαυτό σας και το τρέξιμο, τρεις φορές την εβδομάδα  είναι κάτι το οποίο θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατάτε προπονητικό αρχείο. Μπορείτε να το κάνετε στο ημερολόγιό σας, στο smartphone σας, στον Η/Υ σας κ.α. Αντιμετωπίστε το σαν να είναι ένα ραντεβού γιατρού  μην ξεφεύγετε από αυτό. Μόλις αποκτήσετε αυτή τη νέα συνήθεια, ακόμη και για τους γύρω σας θα είναι κατανοητή η ρουτίνα σας.

Βήμα 5
Σεβαστείτε το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζεται τον καιρό και το έδαφος και το πώς θα σας επηρεάσει.
Τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι πιο ζεστά από τις 10 π.μ. έως τις 15:00. Αυτό σημαίνει ότι τις κρύες ημέρες, θα είναι ωραίο να τρέχετε σε εκείνες τις ώρες. Στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, θα πρέπει να αποφύγετε εκείνες τις ώρες. Προπονήσεις νωρίς το πρωί ή και αργά τη νύχτα μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή σας μόνο και μόνο επειδή έχετε λιγότερες υποχρεώσεις στην πολυάσχολη ζωή σας.

Βήμα 6
Η διατροφή πριν και μετά το τρέξιμο δεν είναι ένας τεράστιος παράγοντας σε αυτό το στάδιο εκτός και αν τρώτε πάρα πολύ. Προσπαθήστε να μην τρώτε τίποτα μία έως δύο ώρες πριν από την προπόνηση, και απλά πιείτε λίγο νερό. Εάν προπονηθείτε νωρίς το πρωί, μπορείτε να φάτε ελαφρά – μια μπανάνα ή μια φέτα ψωμί με μέλι και  νερό αρκούν.

Βήμα 7
Περπατήστε αργά, τρέξτε αργά. Σημειώσετε στο ημερολόγιό σας χωριστά το χρόνο περπατήματος και το χρόνο τρεξίματος. Μην κάνετε καμία αναφορά της απόστασης ή του ρυθμού. Όλες οι προπονήσεις θα πρέπει να είναι στην ίδια ταχύτητα.
Εάν επιχειρήσετε να καλύψετε την απόσταση με δυναμικό βάδισμα στα κενά από το τρέξιμο, τότε δεν θα επιτρέψετε στο σώμα σας να αποκατασταθεί, καθιστώντας τη διαδικασία προπόνηση – αποκατάσταση πιο δύσκολη λόγω της κόπωσης που προστίθεται. Αν περπατάτε αργά και τρέχετε αργά στην αρχή, θα προχωρήσετε χωρίς τραυματισμό από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Βήμα 8
Για να παραμείνει κανείς χωρίς τραυματισμό, πρέπει να σέβεται τις μέρες χωρίς τρέξιμο. Η νέα δραστηριότητά σας θα προσθέσει κούραση στα πόδια σας, κάντε τους ένα διάλειμμα. Αν επιλέξετε να κάνετε άλλη άσκηση μεταξύ των ημερών προπόνησης, βεβαιωθείτε ότι η άσκηση που επιλέξατε δεν κουράζει τα πόδια σας σε μεγάλο βαθμό.

Μετάφραση: Απόστολος Γούλας
Πηγή: Runner's World