1/6/18

Κεράσι: ένα φρούτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά


Τα κεράσια αποτελούν ένα πολύ αγαπητό και υγιεινό καλοκαιρινό φρούτο. Έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν μελατονίνη για έναν καλό ύπνο και καταπολεμούν τη φλεγμονή και τον πόνο που συνδέονται με την αρθρίτιδα.
Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των καρπών του κερασιού
Τα κεράσια είναι ένα από τα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες φρούτα. Παρόλα αυτά, αποτελούν πλούσια πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων.
Τα κεράσια είναι φρούτα πλούσια σε χρωστικές ουσίες. Αυτές οι χρωστικές ουσίες, στην πραγματικότητα είναι πολυφαινολικές φλαβονοειδείς ενώσεις γνωστές ως ανθοκυανινικές γλυκοσίδες. Οι ανθοκυανίνες χρωστικές βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, ειδικά συγκεντρωμένα στην φλούδα τους και είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυάνες στα κεράσια έχουν βρεθεί ότι δρουν σαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα παρεμποδίζοντας τις δράσεις των ενζύμων κυκλοοξυγενάση-1 και 2. Έτσι, η κατανάλωση κερασιών δρά κατά των χρόνιων επώδυνων επεισοδίων όπως αρθρίτιδα, ινομυαλγία (οδυνηρή μυϊκή πάθηση) και αθλητικά τραύματα.
Ερευνητικές μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κερασιά μπορεί να βοηθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο, τη γήρανση, τις νευρολογικές παθήσεις και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η κατανάλωση κερασιών συμβάλει στην σύνθεση μελατονίνης. Η μελατονίνη μπορεί εύκολα να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχει καταπραϋντικές επιδράσεις στους εγκεφαλικούς νευρώνες, ελαττώνοντας την ευερεθιστότητα του νευρικού συστήματος. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της νεύρωσης, της αϋπνίας και των πονοκεφάλων.
Επιπλέον αποτελεί μια μικρή πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου, καλίου, μαγγανίου και μια καλή πηγή χαλκού. Το κάλιο είναι ένας ευεργετικός ηλεκτρολύτης που αποτελεί σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
Τα κερασιά, είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που προάγουν την υγεία, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η β-καροτένιο. Αυτές οι ενώσεις δρουν ως προστατευτικοί καθαριστές έναντι βλαβερών ελεύθερων ριζών που παίζουν ρόλο στη γήρανση, την δημιουργία καρκίνου και τις διάφορες ασθένειες.
Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα των κερασιών είναι αποτελεσματική στη μείωση των παραγόντων κινδύνου της καρδιακής νόσου μέσω της δράσης απομάκρυνσης από τις ελεύθερες ρίζες.


Τρόποι συντήρησης των κερασιών
Η περίοδος κατανάλωσης των κερασιών αρχίζει από τα μέσα Μαΐου. Τα ώριμα κεράσια έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Επιλέξτε κεράσια που έχουν λαμπερό, γυαλιστερό δέρμα.
Διατηρήστε τα φρέσκα στο ψυγείο. Όποτε θέλετε να τα φάτε, απλώς ξεπλύνετε τα κεράσια με άφθονο νερό.
Προσθέστε λοιπόν, στη διατροφή σας, αυτό το μικρό, αλλά ταυτόχρονα και πλούσιο σε διαθρεπτική αξία φρούτο και εξοπλίστε τον οργανισμό σας με τα πλούσια οφέλη του!


Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr