19/8/19

Τρέχοντας για ένα περιβάλλον χωρίς πλαστικά



Τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό από τα Μ.Μ.Ε. ένα περιστατικό με τον γνωστό ηθοποιό Di Caprio, και τα σχόλιά του για τα σκουπίδια που συνάντησε στο βυθό κάποιου ελληνικού νησιού. Ωστόσο, την ίδια περίοδο, ένας Ιταλός αθλητής υπεραποστάσεων, o Alberto Mereghetti, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο νησί της Ρόδου, έκανε κάτι διαφορετικό, το οποίο δεν έτυχε της αντίστοιχης προσοχής! Όπως διαβάζει κανείς στο σχετικό αφιέρωμα της Ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, ο μιλανέζος μαραθωνοδρόμος, έτρεξε στις παραλίες του νησιού, μαζεύοντας σκουπίδια. Ο ίδιος είχε εκφράσει πριν λίγο καιρό την επιθυμία του να τρέξει έναν ιδιαίτερο μαραθώνιο, ενάντια στα πλαστικά και αυτό ακριβώς έκανε στη Ρόδο. Έτρεξε 42,195, την επίσημη απόσταση του μαραθωνίου, από τη χώρα της Λίνδου μέχρι τον Αρχάγγελο και επιστροφή. Καθώς έτρεχε, σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ της La Repubblica, προσπαθούσε να βάζει στο σακίδιο που είχε στην πλάτη του, αλλά και σε ένα σακίδιο που είχε στα χέρια του, το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών που συναντούσε στη διαδρομή του. Θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο θα ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και κυρίως για την αλόγιστη χρήση πλαστικών. Μάλιστα ο ίδιος δηλώνει έκπληκτος από τα σκουπίδια που αντίκρισε στον άτυπο αγώνα του, αναφέροντας χαρακτηριστικά μια κασέτα μαγνητοφώνου που βρήκε, ένα αντικείμενο το οποίο όπως δηλώνει ο ίδιος είχε ξεχάσει και ο ίδιος.


Ο Mereghetti, έχοντας στα πόδια του τη συμμετοχή σε πολλούς μαραθώνιους, αγώνες τριάθλου, αλλά και συμμετοχή στην έρημο του Μαρόκο καθώς και στη ζούγκλα του Βόρνεο, ονόμασε αυτή του τη δράση Plasticless Marathon – μαραθώνιο χωρίς πλαστικά. Ακόμα δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη δράση του ενάντια στα πλαστικά και για αυτό το λόγο και για όσο διάστημα θα παραμείνει στη Ρόδο για διακοπές κάθε μέρα θα μαζεύει 42 σκουπίδια από την παραλία που θα βρίσκεται. Ένα σκουπίδι για κάθε χιλιόμετρο που έτρεξε.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας τον περασμένο Οκτώβριο σε συνεργασία με τη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος ανέλαβαν πρωτοβουλία καθαρισμού των δύο όχθεων του Πηνειού στη Λάρισα, κάνοντας Plogging. Η συγκεκριμένη μέθοδος υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε δράση του είδους, ενώ η παρόχθια απόσταση που καλύφθηκε είναι συνολικά 8 km. Δράση η οποία προγραμματίζεται να επαναληφθεί και φέτος το Φθινόπωρο!
Εμείς οι δρομείς έχουμε αποδείξει μέσα από τις δράσεις μας την ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά και σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στα πλαστικά!


Άρθρο: Γούλας Απόστολος