24/3/23

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στον 2ο «Μυρμιδόνων Άθλο» στα Φάρσαλα – Τεχνική ενημέρωση

 

 

Τεχνική ενημέρωση σχετικά με σημαντικές παραμέτρους για τη διεξαγωγή του 2ου «Μυρμιδόνων Άθλου» στα Φάρσαλα μεθαύριο Κυριακή, 26 Μαρτίου, εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα.

Αναλυτικά: Όπως θα έχετε δει από την προκήρυξη του αγώνα μιλάμε για ένα αγώνα 21,2 χιλ με 1000 μ θετική και αρνητική υψομετρική. Ο αγώνας αποτελείται από 3.500 μ περίπου σε άσφαλτο , 9.800 μ σε μονοπάτια και 7.700 μ σε χωματόδρομο. Γενικότερα μιλάμε για ένα αγώνα μέτριας δυσκολίας χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες  αλλά με πολλές εναλλαγές στο τερέν .

Η διαδρομή έχει πυκνή σήμανση με ταμπελάκια που έχουν το logo του αγώνα με βελάκια   , κορδέλες έργου , κόκκινη μπογιά , και αρκετούς εθελοντές σε καίρια σημεία . Γενικότερα εάν κάποιος δεν δει κάτι από τα παραπάνω για περισσότερο από 200 μέτρα θα πρέπει να γυρίσει πίσω στο τελευταίο σημάδι .

Η θετική και αρνητική υψομετρική απλώνεται σε όλο το μήκος της διαδρομής με πολλές εναλλαγές . Υπάρχουν  5 μεγάλες και συνεχόμενες ανηφόρες που αντιστοιχούν στα 750 έως 800 μέτρα υψομετρικής περίπου ( από τα 1000 )   και βρίσκονται στο        3ο ,  8ο , 12ο ,15ο  , 18ο χιλ.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όσο αφορά τον εξοπλισμό τα Μπατόν δεν είναι απαραίτητα και επομένως απαγορεύονται για λόγους  ασφάλειας από ακούσια χτυπήματα . Το γιλέκο δεν θεωρείται απαραίτητο καθώς υπάρχουν 5 σταθμοί τροφοδοσίας . Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να φέρει ατομικό υδροδοχείο για την τροφοδότησή του στους   σταθμούς . Όσο αφορά τα παπούτσια εφόσον δεν βρέξει τις  2 προηγούμενες ημέρες οι αθλητές μπορούν να φορέσουν και ένα πιο ήπιο trail παπούτσι.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουν οι αθλητές είναι.

Στην ανηφόρα της Αγίας Κυριακής ( 3ο έως 4ο χιλ ) καθώς είναι ένα κομμάτι με έντονη ανηφόρα σε πετρώδες τερέν και χαμηλή βλάστηση.

Στην θέση Κυρά ( 9,5 έως 10ο χιλ ) . Μονοπάτι πετρώδες με φυτευτές πέτρες .

Στην θέση σημαίες ( 13,5 -14ο χιλ ). Κατηφορικό μονοπάτι με βράχους και φυτευτές πέτρες .

Στην θέση προφήτης Ηλίας ( 16 έως 16,5 χιλ ) . Εδώ τρέχουμε για ένα μικρό διάστημα στο χείλος των τειχών της Ακρόπολης και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Στο 17,5 χιλ . Έντονα κατηφορικό χωμάτινο μονοπάτι που γλιστράει . Έχουν τοποθετηθεί σχοινιά για βοήθεια σε όσους δεν αισθάνονται ασφάλεια ή είναι πολύ κουρασμένοι .

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Σταθμοί τροφοδοσίας υπάρχουν σε 5 σημεία ( 4ο , 9ο , 13ο , 16ο , 18,5ο χιλ ) .  

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση καθώς και 2 σημεία  ελέγχου ( chekpoint ) από κριτές .

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ (CHECK POINTS)

Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα είναι υποχρεωτικά για όλους τους αθλητές. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό

 Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.

ΟΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΑΓΩΝΑ

Υπάρχει όριο ολοκλήρωσης  του  αγώνα και αυτό είναι 5 ώρες .

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σχετικά με την ασφάλεια των αθλητών θα υπάρχει παρουσία γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις Α βοήθειες , εάν χρειαστεί , ενώ  είναι πολύ σημαντικό το ότι επειδή ο αγώνας κινείται κοντά στην Πόλη υπάρχει πολύ γρήγορη πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα σημεία του αγώνα . Επίσης θα υπάρχει και μηχανοκίνητη υποστήριξη με μηχανές enduro από το club των Φαρσάλων.

ΚΑΙΡΟΣ

 Με τις έως τώρα πληροφορίες  (23.3.23) για τον καιρό φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι  πολύ καλός  (συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας) και θερμοκρασίες από 14-22 βαθμούς .

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά για την προσοχή που θα πρέπει να δείξουν οι αγωνιζόμενοι στο κομμάτι της διαδρομής που περνάει μέσα από την Ακρόπολη της πόλης (16ο- 17ο χιλ ) . Επειδή στον χώρο αυτό γίνονται εργασίες ανάδειξης της Ακρόπολης από την αρχαιολογία χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση ώστε να διαφυλάξουμε στο ακέραιο πρώτα την σωματική μας ακεραιότητα αλλά και να σεβαστούμε  την αξία και την  δουλειά των ανθρώπων που προσπαθούν να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Καλή επιτυχία σε όλους σας!»