12/11/19

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡΟΜΕΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ



     Το σώμα υφίσταται πολλαπλή κόπωση κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου και γι’ αυτό η αποκατάσταση είναι ύψιστης σημασίας.
     Το μυϊκό μας σύστημα υφίσταται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία, με τους σκελετικούς μύες να φλεγμαίνουν, ενώ και τμήματα ινών να νεκρώνονται και για να επανέλθουν πλήρως, χρειάζονται περίπου 14 μέρες.

     Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός αθλητή είναι ευάλωτο για 3-14 μέρες μετά τον αγώνα καθιστώντας τον αθλητή ευάλωτο σε ιώσεις και λοιμώξεις.
     Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται η σημασία της σωστής αποκατάστασης.
     Μετά τον αγώνα, είναι σημαντική η λήψη κατάλληλης τροφής, όπως μπανάνες, ενεργειακές μπάρες, ισοτονικά ποτά, υδατάνθρακες, πηγές πρωτεΐνης, αλλά και ένα δροσερό – κρύο μπάνιο, αλλά και επαρκής ενυδάτωση.
     Τις 3 πρώτες μέρες, δεν είναι απαραίτητη η άσκηση, αλλά πιο σπουδαία κρίνεται η σωστή λήψη τροφής, πρωτεΐνης, υδατανθράκων και ενυδάτωσης. Επίσης, και ήπιο μασάζ των μυών των ποδιών θα χαλαρώσει τους μύες.
     Μεταξύ της 4ης – 7ης μέρας, ο αθλητής μπορεί να επανέλθει στις προπονήσεις, με πολύ ήπιο τρέξιμο μέχρι 5 χιλιόμετρα και σταδιακή ένταξη αναερόβιας γυμναστικής (βάρη) στο προπονητικό πρόγραμμα., ενώ η διατροφή επανέρχεται σε φυσιολογικά πλαίσια.
     Μεταξύ 7ης – 14ης μέρας, μπορούμε να προπονηθούμε 3 – 4 φορές σχετικά ήπια και σταδιακά να αυξάνουμε την ένταση της αναερόβιας άσκησης.
     Μετά την 14η μέρα και μέχρι την 21η μέρα, μπορούμε σταδιακά να επανέλθουμε σε πλήρες προπονητικό πρόγραμμα και σε πλήρη φόρτιση με βάρη.
     Το πλέον σημαντικό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η φυσική κατάσταση του δρομέα δεν πρόκειται να επηρεαστεί αρνητικά στην περίοδο της αποκατάστασης, αλλά η σωστή αποκατάσταση θα επιτρέψει στον αθλητή να προπονηθεί πολύ σύντομα αρκετά δυνατά, χωρίς την πιθανότητα τραυματισμού και υπερφότωσης.

·       Μιχαήλ Μάριος DDS, MSc - Στρατιωτικός Χειρουργός Οδοντίατρος
·       Κιορπελίδης Πολύκαρπος MD, MSc, FEBOT – Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός Ορθοπαιδικός