6/11/19

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ο Μπάνιστερ και ο Kipchoge


Στην πρόσφατη ημερίδα ΑΣΚΗΣΗ και ΥΓΕΙΑ VII που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική και το ΠΜΣ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΟΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ο αντιπρύτανης Θεοδωράκης Γιάννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Του ζητήσαμε να γράψει δύο σχόλια σχετικά με αυτό.

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ο Μπάνιστερ και ο Kipchoge

Το 1954 κανένας δεν πίστευε ότι μπορεί να τρέξει το μίλι, σε χρόνο κάτω από 4 λεπτά. Μόνο ο Μπάνιστερ το πίστευε και τότε το 1954 έσπασε το ρεκόρ αυτό. Το εντυπωσιακό είναι ότι την αμέσως επόμενη χρόνια το πίστεψαν περισσότεροι και περίπου 12 άτομα έσπασαν το ρεκόρ αυτό. Στην ψυχολογία αυτό το λένε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αυτές τις μέρες με τον μαραθώνιο ένα αθλητής ο Eliud Kipchoge, και βέβαια οι σπόνσορες πίσω από τον αθλητή αυτόν, πίστεψαν ότι το ρεκόρ των 2 ωρών στο μαραθώνιο μπορεί να σπάσει. Τώρα περιμένουμε σε έναν επίσημο αγώνα το ρεκόρ να σπάσει είτε από τον ίδιο αθλητή είτε από άλλους. Σίγουρα πολλοί αθλητές το πιστεύουν πλέον και η προφητεία περιμένει να επαληθευτεί. Δεν υπάρχει κάτι μαγικό πίσω από αυτό, απλά οι αθλητές πρέπει να το πιστεύουν πολύ, και οι προπονητές να αναπροσαρμόζουν τις προπονήσεις τους. Μια δεύτερη ψυχολογική θεωρία αποθεώθηκε με βάση την επίδοση αυτή του Kipchoge. Είναι η θεωρία των στόχων. Όπως θα είδατε στον αγώνα, ένα αυτοκίνητο με ακτίνες laser μπροστά από τον αθλητή και τους συνοδούς του, καθόριζε το ρυθμό, που ήταν 2 λεπτά και 50’’ ανά χιλιόμετρο. Για τους φίλους δρομείς που επιδιώκουν επιδόσεις, οι στόχοι τους δεν πρέπει να είναι ένας συγκεκριμένος χρόνος απλά, αλλά ένας συγκεκριμένος χρόνος ανά χιλιόμετρο.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο:
Θεοδωράκης, Γ., Χατζηγεωργιάδης, Α., Ζουρμπάνος, Ν. (2016).Ψυχολογική Υποστήριξη στον Αθλητισμό και την Άσκηση για Υγεία. Ελληνικά Ηλεκτρονικά Ακαδημαϊκά συγγράμματα και Βοηθήματα. Kallipos.gr. http://lab.pe.uth.gr/psych/index.php?option=com_content&view=article&id=235&Itemid=302&lang=el. http://repository.kallipos.gr/handle/11419/1254.

Θεοδωράκης Γιάννης
Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας