9/12/19

Abebe Bikila - ο ξυπόλητος βασιλιάς της Ρώμης



Ο Abebe Bikila, αποτελεί θρυλική μορφή του παγκόσμιου αθλητισμού, γνωστός μαραθωνοδρόμος με καταγωγή την Αιθιοπία. Κατέκτησε δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο αγώνισμα του μαραθωνίου, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης το 1960 και τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο το 1964.
Η ολυμπιακή νίκη στον ολυμπιακό μαραθώνιο της Ρώμης έχει περάσει στην ιστορία από το γεγονός ότι έτρεξε το μαραθώνιο, στο πλακόστρωτο της Ιταλικής πρωτεύουσας, ξυπόλητος, εξαιτίας ενός ατυχούς γεγονότος. Μια νίκη, η οποία τον έκανε παγκοσμίως γνωστό για τη δύναμη και την αφοσίωσή του στο μαραθώνιο δρόμο. Μάλιστα στους αγώνες του Τόκιο, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του μαραθωνίου με χρόνο 2 ώρες 12 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. 
Εξελίχθηκε σε εμβληματική μορφή του αθλητισμού παγκοσμίως, ενώ στην χώρα του υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής με τεράστια απήχηση στο λαό.
Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα, υπάρχει στάδιο που φέρει τιμητικά το όνομά του. Ενώ πρόσφατα, ανακοινώθηκε, ότι και στη Ρώμη, την πόλη όπου έγινε παγκόσμιο σύμβολο, κερδίζοντας ξυπόλητος τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο, θα δοθεί το όνομά του σε ένα δρόμο στην περιοχή Cecchignola, μια χρόνια προσπάθεια και αίτημα των ανθρώπων του αθλητισμού της Ρώμης και όχι μόνο.

Γούλας Απόστολος