19/12/22

Ενημέρωση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων

Ο ΣΕΓΑΣ την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 στο κτίριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) διοργάνωσε εξειδικευμένο ενημερωτικό – επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Σχεδιασμός, κατασκευή και ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εποικοδομητικές συστάσεις της World Athletics».

Με αφορμή την τοποθέτηση της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Σοφίας Σακοράφα, ενημερωτικό site με βαρύγδουπους τίτλους και χωρίς να διασταυρώσει τα γραφόμενά του, προχώρησε σε σχόλια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας θα ήθελα να ενημερώσω – διευκρινίσω τα παρακάτω:

 

Πιστοποιημένα στάδια στη χώρα μας:

Σύμφωνα με το Certification System Procedures (14.11.2022) της World Athletics και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 2.4 αναφέρεται ότι από 01.01.2019 η ισχύς της πιστοποίησης θα είναι για 5 έτη και με κάποιες πρόσθετες διαδικασίες και προϋποθέσεις, αυτή μπορεί να παραταθεί μέχρι 12 έτη το ανώτερο.

Επίσης, στην παράγραφο 2.4.5 αναφέρεται ότι σε όποιες εγκαταστάσεις τα πιστοποιητικά των συνθετικών ταπήτων έχουν λήξει, αυτά θα αφαιρούνται από τη λίστα της World Athletics χωρίς προειδοποίηση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, από τη λίστα της World Athletics θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί όλα τα στάδια, εκτός από αυτό των Σερρών, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα και διαθέτει εν ισχύ πιστοποιητικό, αλλά μόνο για τους 7 διαδρόμους.

Το γιατί δεν έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα της World Athletics, εμείς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Το ότι τα στάδια αυτά είναι «λειτουργικά» (εκτός από το κεντρικό του ΟΑΚΑ), και ευτυχώς που είναι και σε κάποια από αυτά μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνες, δεν σημαίνει ότι πλέον πληρούν τις προδιαγραφές της World Athletics.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πιστοποίηση για το Καυτανζόγλειο Στάδιο που αναφέρεται στη λίστα της World Athletics αφορά τον παλαιό τάπητα και όχι τον τάπητα που τοποθετήθηκε τελευταία.

Τώρα, όσον αφορά το αν ένας πολίτης χρειάζεται πιστοποιημένο στάδιο για να αθληθεί, ασφαλώς και όχι. Αλλά στη χώρα μας δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια να υπάρχουν ξεχωριστά στάδια για μαζικό αθλητισμό και ξεχωριστά για πρωταθλητισμό, οπότε ένα στάδιο που ο συνθετικός του τάπητας πληροί τις προδιαγραφές της World Athletics, σίγουρα είναι ασφαλέστερο για όλους τους χρήστες.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι όλοι οι συνθετικοί τάπητες στη Δανία είναι υποχρεωτικό να έχουν πιστοποίηση Class 1, είτε πρόκειται για σχολικά συγκροτήματα είτε πρόκειται για μεγάλα στάδια.

Ευθύνη πιστοποίησης:

Την ευθύνη της πιστοποίησης ασφαλώς και την έχει ο ιδιοκτήτης του σταδίου. Μην ξεχνάμε όμως ότι τα στάδια που αναφέρονται στο δημοσίευμα, Παμπελοποννησιακό και Πανθεσσαλικό, καθώς και πολλά άλλα, παραδόθηκαν από την Πολιτεία στους Δήμους.

Η συζήτηση όμως αυτή θεωρείται άκυρη, για τον λόγο ότι έτσι και αλλιώς και πιστοποίηση να είχαν τα στάδια αυτά, θα είχε λήξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται ανακατασκευή προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη για τα ελληνικά δεδομένα πιστοποίηση.

 

Αναγνώριση επιδόσεων προκειμένου να συμπεριληφθούν στο ranking:

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου με επιστολές της έχει καταστήσει σαφές ότι για να μετρούν οι επιδόσεις στο παγκόσμιο ranking θα πρέπει μια διοργάνωση να τελείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στους Κανονισμούς Αγώνων, καθώς και στους Τεχνικούς Κανονισμούς.

Αυτό ίσχυε και παλαιότερα, αλλά λόγω του ranking αυτό έχει γίνει πιο επιτακτικό, προκειμένου οι συνθήκες που αγωνίζονται να είναι ίδιες για όλους τους αθλητές (βλέπε και λίστα Competition Manipulation Watch List / Λίστα Παρακολούθησης Χειραγώγησης Διοργανώσεων).

Στην επιστολή της World Athletics Μ51/22-17.10.22, στην παράγραφο 3.1 μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

«Όλοι οι αγώνες θα πρέπει να τελούνται σε εγκαταστάσεις που περιγράφονται στο άρθρο 2 των Τεχνικών Κανονισμών (πρώην 140): Αθλητικές εγκαταστάσεις».

Επίσης, στην παράγραφο 5 -Σύνοψη βασικών αρχών- αναφέρει ότι για τις διοργανώσεις που κάθε χώρα δηλώνει για αναβάθμιση από την κατηγορία F σε Ε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη πιστοποιητικού του συνθετικού τάπητα είτε πρόκειται για διοργανώσεις ανοικτού είτε για κλειστού στίβου. Η χώρα μας έχει το δικαίωμα να δηλώσει 4 διοργανώσεις προκειμένου να τύχουν της εν λόγω αναβάθμισης.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι οι διοργανώσεις που ανήκουν στη σειρά «World Athletics Continental Tour Challenger series», όπως τα Παπαφλέσσεια και τα Βεργώτεια, δίνουν βαθμολογία της κατηγορίας D στο ranking της World Athletics.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω για ακόμη μια φορά ότι το προσωπικό και οι Τεχνικοί της Ομοσπονδίας είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να υποβάλλει κάποιο ερώτημα ή διευκρίνιση, προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοιες αναφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Γκόγκας

Διευθυντής Αγώνων ΣΕΓΑΣ