19/9/14

Ο πρώτος σας Μαραθώνιος - Μέρος 3ο


ΠΡΟΠΟΝΗΘΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ

Η προπόνηση για Μαραθώνιο θα πρέπει να είναι σκληρή, αλλά δεν πρέπει να είναι βασανιστήριο. Θα πάτε καλά έχοντας τα εξής στο μυαλό σας.

1. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΤΕ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
Αν χρειαστεί να παραλείψετε μια προπόνηση ή πρέπει να κάνετε λιγότερα χιλιόμετρα, μην προσπαθείτε να αναπληρώσετε την απόσταση σε χιλιόμετρα διπλασιάζοντας την επόμενη προπόνησή σας. Λίγα χαμένα χιλιόμετρα δεν πρόκειται να φτιάξουν ή να χαλάσουν τον αγώνα σας ενώ αν προσπαθείτε να στριμώξετε χιλιόμετρα μπορεί να σας βλάψει. Είναι πολύ καλύτερο να πάτε στη γραμμή εκκίνησης με μια μικρή αίσθηση ότι είστε λίγο απροπόνητος αλλά δυνατός και ανυπόμονος, παρά να αισθάνεστε κουρασμένος και στα πρόθυρα τραυματισμού.

2. ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Δεν χρειάζεται να προπονείστε σκληρά επτά ημέρες την εβδομάδα. Πρέπει να προπονείστε έξυπνα τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Μπορεί να αισθάνεστε αρκετά δυνατός ώστε να τρέχετε τις ημέρες που έχετε ρεπό ή να προσθέτετε χιλιόμετρα στις εύκολες προπονήσεις, αλλά είναι καλύτερα να παραμείνετε στα χιλιόμετρα του προγράμματος. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει, ώστε να μπορεί να ξαναχτίσει τους ιστούς και να γίνει δυνατότερο.

3. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΕΞΙΜΟ
Το μεγάλο συνεχόμενο τρέξιμο που έχετε στο πρόγραμμα προπόνησης είναι το θεμέλιο της προετοιμασίας ενός μαραθωνίου. Σας βοηθά να συνηθίσετε να είστε στα πόδια σας για τρεις, τέσσερις ή πέντε ώρες, έτσι ώστε να μην τραυματιστείτε την ημέρα του αγώνα. Τρέχοντας με έναν φίλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα βοηθάει πολύ, κάνοντας τη διαδρομή πιο εύκολη, πιο συναρπαστική και πιο διασκεδαστική. Αλλά ακόμη και με την υποστήριξη από τους φίλους ή την ομάδα προπόνησης, θα πρέπει επιπλέον να είστε ο ίδιος σκληρός με τον εαυτός σας. Αυτό σημαίνει να ακολουθείτε το πρόγραμμα προπόνησης και γενικά να αντιμετωπίζετε τις προπονήσεις ως αυστηρά ραντεβού.

4. ΑΠΣΑ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Όταν έχετε μυϊκούς πόνους ή πόνους στις αρθρώσεις, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από Ανάπαυση, Πάγο, Συμπίεση και Ανύψωση για άμεση θεραπεία. Τα μέτρα αυτά μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο, να μειώσουν το πρήξιμο και να προστατεύσουν τους κατεστραμμένους ιστούς, ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση. Το μόνο πρόβλημα με το ΑΠΣΑ είναι ότι πάρα πολλοί δρομείς επικεντρώνονται στον πάγο, αγνοώντας τα άλλα. Ο πάγος μειώνει τη φλεγμονή, αλλά πάγος-τρέξιμο, πάγος-τρέξιμο, χωρίς να δίνετε στους ιστούς αρκετό χρόνο για να επουλωθούν, είναι λίγο σαν να κάνετε δίαιτα κάθε μέρα μέχρι τις 18:00 και στη συνέχεια να τρώτε υπερβολικά έξω.

5. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ
Μπορεί να υπάρχουν ημέρες που κοιμάστε αντί να κάνετε το πρωινό σας τρέξιμο ή θα υπάρξουν ημέρες με 35 βαθμούς θερμοκρασία ενώ έχετε μεγάλο τρέξιμο. Μην διστάζετε να αλλάζετε μέρες στις προπονήσεις σας. Μην κάνετε δύσκολες προπονήσεις, όπως μεγάλες αποστάσεις, συνεχόμενα.


RUNNER'S WORLD
Μετάφραση: Μελίνα Παππά


Ο πρώτος σας Μαραθώνιος - Μέρος 1ο
Ο πρώτος σας Μαραθώνιος - Μέρος 2ο