21/11/14

5+1 λόγοι που ο Βαρτζάκειος δρόμος ειναι ο πιο lovable αγώνας δρόμου

1. Γίνεται προς τιμήν και εις μνήμην του “πατριάρχη” του μαζικού αθλητισμού Χρήστου Βαρτζάκη
Δεν κέρδισε ποτέ κάποια διάκριση ούτε κατέχει κάποιο ρεκόρ, αποτελεί όμως το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθεί κάθε ερασιτέχνης αθλητής. Δεν πάλεψε ποτέ για το βάθρο ή τα λεφτά, πάλεψε μόνο για την αγάπη του για τον αθλητισμό και για την διάδοση του μαζικού αθλητισμού.
2. Έχει λίγες συμμετοχές
Το 2013 ο (σχεδόν) αντίστοιχος αγώνας δρόμου του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας είχε περίπου 1600 συμμετοχές και ο ΣΔΥ Πειραιά είχε περίπου 750. Το μικρότερο field σημαίνει λιγότερος συνωστισμός, μεγαλύτερη άπλα και λίγο πιο οικογενειακή/παρεΐστικη κατάσταση.
3. Είναι φτηνός, έχει ωραίο μετάλλιο
Έχει μόνο €6 να συμμετέχεις, €1 από τα οποία πάει σε όποια φιλανθρωπική δράση στηρίζει ο αγώνας. Επίσης έχει πανέμορφο semi-custom μετάλλιο, ίδιο (σε στυλ) με αυτό που δίνει ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας (πολύ πιο ακριβή διοργάνωση)
4. Στηρίζει έμπρακτα
Το 2013 ήταν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ”, ενώ φέτος με σύνθημα “όχι στο ρατσισμό” στηρίζεται η Κοινωνική Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού Πειραιά που προσφέρει εθελοντικά καθημερινό εκπαιδευτικό έργο σε παιδιά οικονομικών μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων. Οι αντίστοιχες δράσεις έχουν την τιμητική τους και στην αφίσα, τα ΒΙΒs, και στο πίσω μέρος του μεταλλίου Η προσφορά είναι συνυφασμένη στην ιδέα του αγώνα και όχι μια μετέπειτα σκέψη.
5. Λειτουργεί καταγγελτικά για τα προβλήματα της περιοχής
Οι άνθρωποι πίσω από τον αγώνα δεν στρέφουν το βλέμμα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δεν ξεχνάνε την εγκατάλειψη που γνωρίζουν οι χώροι άθλησης του ΣΕΦ και ο παράδρομος της παραλιακής, δεν μασάνε τα λόγια τους όταν μιλάνε για τέτοια προβλήματα και ούτε διαλέγουν να κρύβονται πίσω από πομπώδεις δηλώσεις και γενικόλογα. Καταγγέλλουν και απαιτούν λύσεις. Από το περσινό δελτίο τύπου: 

[…]Εμείς σαν Δ.Σ. εισπράξαμε περίσσευμα αγάπης και εκτίμησης σχεδόν απ’ όλους σας για την κοπιώδη προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε ένα τόσο δύσκολο αγώνα δρόμου με αφάνταστα εμπόδια στο Φαληρικό Δέλτα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της διαδρομής στο συγκεκριμένο χώρο καθώς και την εγκατάλειψη απ’ όλους σχεδόν τους φορείς της παραλιακής ζώνης, μιας περιοχής που δεν παραδόθηκε ποτέ στους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλου του λεκανοπεδίου. Η επιλογή μας να μεταφέρουμε τον ΒΑΡΤΖΑΚΕΙΟ ΔΡΟΜΟ στο Σ.Ε.Φ. απ’ το 2012 είχε να κάνει με την ιστορία, αφού εκεί ξεκίνησε και ο 1ος αγώνας, αλλά και η απόφασή μας να συμβάλλουμε κι εμείς στη δυναμική που αναπτύσσεται για την ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου για αναψυχή και άθληση. Το ίδιο ακριβώς σκεπτικό υπήρχε στο Δ.Σ. όταν το 2007 αποφασίσαμε να συνδέσουμε τον Άγιο Κοσμά με το παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού για να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Μητροπολιτικού πάρκου σαν χώρου άθλησης και αναψυχής για όλους τους έλληνες.
Η δυναμική σας παρουσία χθες έδωσε ένα έναυσμα αλλά και μια υπενθύμιση σε όσους αποστρέφουν το βλέμμα τους στην απαίτηση για διάθεση χώρων άθλησης αλλά και αναψυχής για δρομείς και περιπατητές, μέσα σε συνθήκες πολιτισμένες και όχι φυσικά εγκατάλειψης όπως διαπιστώνουμε όλοι μας. Τα ποτάμια και οι απέραντοι χώροι του Δέλτα Φαλήρου, αντί να αναδεικνύουν τις ομορφιές του τοπίου, με την εγκατάλειψη όλων των φορέων τους καθιστούν εστίες μόλυνσης και σκουπιδότοπους. Οι δρομείς του παράδρομου της παραλιακής που ενδημούν στην περιοχή τρέχουν σε συνθήκες φόβου και αισθητικής αηδίας απ’ τους σκουπιδότοπους που δημιουργούνται κατά καιρούς. Όλοι γνωρίζουν τι φταίει, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να λύσει το γρίφο.
Έτσι κι αλλιώς οι δρομείς με τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει με το σπαθί τους την εκτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και την αποδοχή των φορέων που κάποτε έστεκαν εμπόδιο στην προστασία και φύλαξη των δρομέων σε δημόσιους χώρους.
Χθες με την παρουσία σας εδραιώσατε κατά κάποιο τρόπο την πεποίθησή μας ότι στο εξής θα έχουμε περισσότερο σεβασμό απ’ τους θεσμικούς φορείς της πόλης αλλά και των άλλων όμορων δήμων. Ότι και να δημιουργηθεί στο μέλλον σ’ αυτό το χώρο, είναι λιγάκι δύσκολο να αγνοήσουν πλέον το τεράστιο κύμα των ερασιτεχνών δρομέων και περιπατητών που αναζητούν και διεκδικούν ζωτικό χώρο για να απολαμβάνουν αυτό που δικαιούνται σαν πολίτες του λεκανοπεδίου και των παράκτιων δήμων.
Σαν Δ.Σ. οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από όλους σας για τις τυχόν παραλείψεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αλλά και πριν τον αγώνα και να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλη η προσπάθειά μας ήταν αποτέλεσμα του εθελοντισμού των μελών του Δ.Σ. καθώς και μελών του συλλόγου, που δούλεψαν με περίσσευμα αγάπης για να αναδειχθεί το έργο της συλλογικής δράσης του Σ.Δ.Υ.Πειραιά.”

Στον παράδρομο έχω κάνει το μεγαλύτερο μέρος των προπονήσεων μου πριν μετακομίσω πιο βόρεια και μπορώ να επιβεβαιώσω 100% όσα ισχυρίζονται. Αν δεν είναι αυτό λόγος να στηρίξεις τον συγκεκριμένο αγώνα, δεν ξέρω τι είναι.

+1. ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΡΔΟΥΛΑ <3 ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ;;;;;
image