25/11/14

Οι ερωτήσεις ενός «πρωτάρη»


Το «ψήνετε» καιρό τώρα να ξεκινήσετε το τρέξιμο όμως οι απορίες ξεπηδάνε η μια πίσω από την άλλη. Κι αν δεν βρίσκετε κάποιον να σας τις λύσει ή ντρέπεστε  να ρωτήσετε τους πιο «έμπειρους» δρομείς, το RUNNER και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του είναι εδώ για να σας τις λύσουν. Το μόνο που μένει τώρα είναι να βγείτε για να τρέξετε.
Να φάω πριν να τρέξω;
Να θυμάστε πάντα πως για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα καλό θα είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα. Αν πάλι δεν έχετε φάει τίποτα όλη μέρα και θέλετε να τρέξετε, τότε καλύτερα θα ήταν να το αφήσετε για την επόμενη μέρα γιατί ο οργανισμός σας μην έχοντας την απαιτούμενη ενέργεια θα καταπονηθεί αρκετά. Αν πάλι δε θέλετε να το χάσετε με τίποτα, δοκιμάστε μια ενεργειακή μπάρα και τρέξτε μετά από μισή με μία ώρα. Όσον αφορά το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το γεύμα πριν την προπόνηση, εδώ δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός περιορισμός, μπορείτε να επιλέξετε ότι θέλετε σε λογική πάντα ποσότητα. Καλό θα είναι πάντως να αποφύγετε τα πολύ λιπαρά γεύματα (τηγανητά, σάλτσες κλπ.) και την κατανάλωση αλκοόλ πριν από κάθε προπόνηση.
Πού να τρέξω;
Το στάδιο είναι πάντα πιο φιλόξενο για τους «επίδοξους» δρομείς. Το έδαφος είναι ομαλό και επίπεδο ενώ αν αισθανθείτε κουρασμένοι θα μπορέσετε να κάνετε ένα διάλειμμα. Αν, ωστόσο, δε σας «κρατάει» τίποτα από το να πάρετε… τους δρόμους, αποφύγετε τα μέρη με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες και μην απομακρυνθείτε πολύ από τη βάση σας ή τις κατοικημένες περιοχές. Μην ξεχνάτε, είναι αρχή ακόμα και δε γνωρίζετε καλά τα όρια σας και την αντίδραση του οργανισμού σας οπότε θα πρέπει να είστε λίγο συγκρατημένοι. 
Πόσο να τρέξω;
Αν δεν τρέχατε ποτέ μέχρι τώρα και αποφασίσατε πως ήρθε η στιγμή για να μπείτε στο κλαμπ των δρομέων, ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι τα 30 λεπτά. Αν καταφέρετε (εύκολα ή δύσκολα δεν έχει σημασία) να φτάσετε ως εκεί πρέπει να κινηθείτε προς τον επόμενο σταθμό της προσπάθειάς σας που είναι τα 50 λεπτά ή η μία ώρα τρεξίματος. Οι στόχοι αυτοί δε χρειάζεται να σας αγχώσουν, ούτε έχουν σκοπό να σας κάνουν ανταγωνιστικούς απλά θα σας βοηθήσουν να δουλέψετε αποδοτικότερα και θα αποτελέσουν ένα επιπλέον κίνητρο στην προσπάθειά σας. 
Πώς να αναπνέω;
Η αναπνοή αποτελεί τη μοναδική λειτουργία για την πρόσληψη οξυγόνου αλλά και για την αποβολή του παραγόμενου διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με τον παλιό πρωταθλητή και νυν ομοσπονδιακό προπονητή του τριάθλου, Βασίλη Κρομμύδα, η αναπνοή θα πρέπει να είναι μεγάλη και να γίνεται πλήρης εκπνοή πριν την εισπνοή. Θα πρέπει να αισθάνεστε το διάφραγμα να δουλεύει καθώς αναπνέετε ενώ καλό είναι να αποφεύγετε τις «κοφτές» αναπνοές καθώς κουράζουν ενώ έτσι δεν αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα.
Να ακούω μουσική;
Όταν η ένταση της άσκησης είναι χαμηλή (περίπου στο 75%) η μουσική μειώνει την αντίληψη της κόπωσης ενώ βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει τη ζωντάνια,  την έξαψη και τον ενθουσιασμό μας λέει ο Δρ Κώστας Καραγιώργης, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Brunel που ερευνά την επίδραση της μουσικής της αθλητικές επιδόσεις. Από την άλλη όταν το τρέξιμο γίνεταιστο δρόμο καλό είναι να αποφεύγετε να ακούτε δυνατά μουσική καθώς έτσι χάνετε την επαφή με τους κινδύνους που μπορούν να παρουσιαστούν (αυτοκίνητα, ποδήλατα κτλ.)
Τι να φορέσω;
Το βασικότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ότι πρέπει να αισθάνεστε άνετα ώστε να μείνετε συγκεντρωμένοι μόνο στο στόχο σας και να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την προπόνησή σας. Γι’ αυτό ξεχάστε τα ρούχα που μπορεί να σας καταπιέζουν όσο και αν πιστεύετε ότι σας «κολακεύουν». Το ιδανικότερο θα ήταν για να συνδυάσετε την εμφάνιση με την άνεσή σας να επενδύσετε από την αρχή σε ένα t-shirt και ένα κολάν ή σορτσάκι ειδικά για τρέξιμο. Μπορεί αρχικά να σας φανεί «άσκοπη» αγορά όμως μόλις αρχίσετε να τρέχετε θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά. Εναλλακτικά ψάξτε στην ντουλάπα σας για t-shirt και σορτς (την άνοιξη και το καλοκαίρι) ή κάποια άνετη και ελαφριά φόρμα (το χειμώνα) έχοντας στο μυαλό σας εκτός από τη θερμοκρασία που επικρατεί το γεγονός ότι θα ζεσταθείτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης οπότε θα πρέπει να μπορείτε να τα βγάζετε εύκολα.