3/11/17

Μαραθώνιος Δρόμος - Οδηγίες Συμμετοχής

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα ακόλουθα:
• Τον αριθμό συμμετοχής σας και τις παραμάνες (το chip χρονομέτρησης είναι ενσωματωμένο στον αριθμό συμμετοχής),
• Την ειδική πλαστική τσάντα για τα ρούχα, στην οποία θα πρέπει να έχετε κολλήσει το αυτοκόλλητο με τον αριθμό συμμετοχής σας με τρόπο που αυτός να είναι ευκρινής.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΔΙΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ
Η (απευθείας και χωρίς ενδιάμεσες στάσεις) μεταφορά γίνεται με λεωφορεία της Οργανωτικής Επιτροπής ταυτόχρονα από έξι (6) διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, από τις 5:30πμ έως τις 6:45πμ. Μετά τις 6:45πμ δεν είναι δυνατή η μεταφορά των συμμετεχόντων με μεταφορικά μέσα της Οργανωτικής Επιτροπής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για λόγους οργανωτικούς η τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Συγγρού – Φιξ» θα γίνει στις 06:15
Σημεία επιβίβασης:
▪ Στάση ΜΕΤRO Γραμμή 2 «Συγγρού-Φιξ», κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου (έξοδος «Συγγρού»). Προσοχή: Τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού – Φιξ στις 06:15
▪ Στάση ΜΕΤRO Γραμμή 2 «Πανεπιστήμιο», κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου, επιβίβαση από την πλευρά των Προπυλαίων Πανεπιστημίου (έξοδος «Πανεπιστήμιο»).
▪ Στάση ΜΕΤRO Γραμμή 2 & 3 «Σύνταγμα», κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας (επιβίβαση και από τις δύο πλευρές).
▪ Στάση ΜΕΤRO Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός) & 2 «Ομόνοια», επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου.
▪ Στάση ΜΕΤRO Γραμμή 3 «Ευαγγελισμός», κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου.
▪ Στάση ΜΕΤRO Γραμμή 3 «Κατεχάκη», κατά μήκος της λεωφόρου Μεσογείων, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου των αυτοκινήτων.
Για την ταχύτερη και απρόσκοπτη επιβίβαση των δρομέων στα σημεία επιβίβασής τους συνιστάται στους δρομείς να χρησιμοποιήσουν για επιβίβαση στα λεωφορεία τις παρακάτω στάσεις Μετρό εφόσον προέρχονται από τις παρακάτω περιοχές, αποφεύγοντας τον κεντρικό σταθμό Συντάγματος.
    Σταθμός Μετρό & Ηλεκτρικού «Ομόνοια»: Πειραιάς, Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Πατήσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά
    Σταθμός Μετρό «Πανεπιστήμιο»: Περιστέρι, Ίλιον, Πετρούπολη, Άγ. Ανάργυροι
    Σταθμός Μετρό «Συγγρού Φιξ»: Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Καλλιθέα, Δάφνη, Άγ. Δημήτριος, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα
    Σταθμός Μετρό «Κατεχάκη»: Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργός, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, συνίσταται στους δρομείς να μη χρησιμοποιήσουν δικά τους μέσα μεταφοράς προς την Αφετηρία. Οι δρομείς που θα μεταβούν στην εκκίνηση με δικά τους μέσα πρέπει α) να βρίσκονται στο χώρο της εγκατάστασης (χώρος αφετηρίας, Μαραθώνας) τουλάχιστον μία ώρα πριν από την ώρα εκκίνησης του αγώνα, δηλαδή το αργότερο ως τις 8:00πμ, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν οι δρομείς περπατώντας από το parking αποβίβασής τους ως την αφετηρία (περίπου 800μ), β) να λάβουν υπόψη τους ότι στη  μαραθώνια διαδρομή θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνιος από τις 8:00πμ.
ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΡΟΜΕΩΝ
Οι δρομείς μπορούν να προθερμαίνονται στο Στάδιο του Μαραθώνα, το οποίο βρίσκεται εντός της εγκατάστασης εκκίνησης, καθώς και στην περιοχή πίσω από την ευθεία εκκίνησης.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
Οι δρομείς πρέπει να τοποθετήσουν τα προσωπικά αντικείμενα και τον ιματισμό τους μέσα στην ειδική πλαστική τσάντα, την οποία θα παραλάβουν μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Γήπεδο Τάε Κβον Ντο).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάνω στην πλαστική τσάντα πρέπει να κολληθεί το αυτοκόλλητο με τον αριθμό του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευκρινής. Η πλαστική αυτή τσάντα πρέπει να είναι καλά κλεισμένη και να μην περιέχει ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα δεν παραλαμβάνει άλλα σακίδια, τσάντες κλπ, εκτός από τους ειδικούς σάκους που η ίδια διαθέτει στους δρομείς.
Μέχρι τις 8:20 (το αργότερο 40 λεπτά πριν από την εκκίνηση), οι δρομείς πρέπει να έχουν παραδώσει τις ειδικές πλαστικές τσάντες με τα ρούχα και τα προσωπικά τους αντικείμενα στα φορτηγά με το σήμα της DHL, τα οποία θα βρίσκονται 150 μέτρα μπροστά από την αψίδα εκκίνησης (φανάρι αφετηρίας), για να μεταφερθούν στον τερματισμό.
Η τοποθέτηση των πλαστικών τσαντών μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά γίνεται με βάση τον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα. Τα φορτηγά φέρουν ένδειξη με τους αριθμούς των δρομέων, τις τσάνες των οποίων μεταφέρουν. Εθελοντές της Οργανωτικής Επιτροπής βρίσκονται στη διάθεση των δρομέων για την εξυπηρέτησή τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλοι οι συμμετέχοντες αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο θα πρέπει να παραδώσουν τον πλαστικό σάκο με τα ρούχα τους στα αντίστοιχα φορτηγά σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους.

Λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής στον Μαραθώνιο Αθήνας και τη δυσκολία μετακίνησης των δρομέων προς την έξοδο της εγκατάστασης για την έγκαιρη παράδοση του ρουχισμού τους, η Οργανωτική Επιτροπή προτείνει σε όλους τους δρομείς:
(α) να παραδώσουν στα φορτηγά της DHL σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους αμέσως μετά την αποβίβασή τους την ειδική πλαστική τσάντα με τα στεγνά ρούχα και τα προσωπικά τους αντικείμενα, την οποία θα παραλάβουν μετά τον τερματισμό τους έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο,
(β) να κρατήσουν μαζί τους μόνο τον απολύτως απαραίτητο πρόχειρο και ελαφρύ ρουχισμό (t-shirt, φόρμα) για τη χρονική περίοδο αναμονής μέχρι την εκκινησή τους,
(γ) για λόγους αποφυγής συνωστισμού, δεν επιτρέπεται η αλλαγή ρουχισμού μπροστά στην είσοδο της εγκατάστασης και στο χώρο στάθμευσης των φορτηγών της DHL,
(δ) να φορέσουν την ειδική "σακούλα ζεστασιάς" που θα τους μοιραστεί κατά την αποβίβασή τους στο Μαραθώνα,
(ε) λίγα λεπτά πριν από την είσοδό τους στο block εκκίνησης, να αφήσουν στο ειδικό καλάθι συλλογής ρουχισμού που βρίσκεται στο πλάτωμα δίπλα στην ευθεία της εκκίνησης, τον πρόχειρο και ελαφρύ ρουχισμό τους. Η Οργανωτική Επιτροπή θα συλλέξει τα ρούχα αυτά, και κατόπιν διαλογής, θα τα διαθέσει σε κοινωνικά προγράμματα.
Μετά τον τερματισμό, η παραλαβή των πλαστικών τσαντών γίνεται με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής και με τη βοήθεια των εθελοντών σε προκαθορισμένο χώρο επί της Λ. Βασ. Όλγας στο ύψος που βρίσκεται το σιντριβάνι του Ζαππείου, 200 μέτρα δεξιά μετά την έξοδο από τα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ (BLOCKS ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ)
Όλοι οι δρομείς τοποθετούνται σε blocks στον χώρο της εκκίνησης, σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους και το χρώμα του. Το block αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα.
Πάρτε θέση έγκαιρα στα blocks εκκίνησης με βάση το χρώμα του αριθμού συμμετοχής σας! 15 λεπτά πριν από την εκκίνηση όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν λάβει θέση στο αντίστοιχο block!
Αν το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να φορέσετε την ειδική "σακούλα ζεστασιάς" που θα σας δώσει η Οργανωτική Επιτροπή, όσο αναμένετε την εκκίνηση του δικού σας block. Θα κρατήσει το σώμα σας ζεστό.
Σημείωση: Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά την τελευταία τριετία (2015-2017), όπως δηλώθηκαν από τους ίδιους στην αίτηση συμμετοχής τους και ελέγχθηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή. Τυχόν μη αναγραφή επίδοσης στην αίτηση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων σε ένα από τα τρία τελευταία blocks.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ
Εφαρμόζεται «εκκίνηση κατά κύματα» (wave start). Δίνονται συνολικά δέκα (10) διαδοχικές εκκινήσεις για έντεκα (11) διαφορετικά blocks
ΏραΕκκινήσεις
09:001οblock: Εlite athletes& Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ2οblock: 300 επιδόσεις < 3 ωρών
09:00:303οblock: οι 1.000 καλύτερες επιδόσεις
09:024οblock: οι επόμενες 2.000 επιδόσεις
09:065οblock: οι επόμενες 2.000 επιδόσεις
09:106οblock: οι επόμενες 2.000 επιδόσεις
09:14:307οblock: οι επόμενες 2.000 επιδόσεις
09:198οblock: οι επόμενες 2.000 επιδόσεις
09:249οblock: οι επόμενες 2.000 επιδόσεις & εγγραφές χωρίς επίδοση
09:2910οblock: οι επόμενες 2.500 επιδόσεις & εγγραφές χωρίς επίδοση
09:3411οblock: Υπόλοιποι 2.500 δρομείς & βαδιστές
09:38Ο τελευταίος βαδιστής περνά τη γραμμή της εκκίνησης
Καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν τους κανόνες που διέπουν την εκκίνηση και να ακολουθούν τις οδηγίες των στελεχών και των εθελοντών της Οργανωτικής Επιτροπής.
Η εκκίνηση αθλητών από block στο οποίο δεν ανήκουν ελέγχεται ηλεκτρονικά και επιφέρει την αυτόματη ακύρωσή τους και τη διαγραφή τους από τον πίνακα αποτελεσμάτων.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Σχετική ένδειξη υπάρχει σε κάθε χιλιόμετρο της αγωνιστικής διαδρομής.
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ – WC
Χημικές τουαλέτες υπάρχουν στην εκκίνηση, στον τερματισμό και στους σταθμούς τροφοδοσίας του αγώνα.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η Οργανωτική Επιτροπή καλύπτει υγειονομικά τον αγώνα. Το ΕΚΑΒ είναι ο φορέας της υγειονομικής κάλυψης. Ιατρική βοήθεια παρέχεται στην αγωνιστική διαδρομή και στους χώρους της εκκίνησης και του τερματισμού. Τους τελευταίους δρομείς ακολουθεί ασθενοφόρο. Εθελοντές Σαμαρείτες & Διασώστες βρίσκονται σε ολόκληρη την αγωνιστική διαδρομή, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Εκκίνηση
MED
WC
Νερό







Χρονομέτρηση
5
MED
WC
Νερό







Χρονομέτρηση
7,5

WC
Νερό
Σφουγγάρια







10
MED
WC
Νερό

Ισοτονικά





Χρονομέτρηση
12,5

WC
Νερό
Σφουγγάρια







15
MED
WC
Νερό

Ισοτονικά


Μπανάνες


Χρονομέτρηση
17,5

WC
Νερό
Σφουγγάρια







20
MED
WC
Νερό

Ισοτονικά

Μπάρες

GU Gel


21,1










Χρονομέτρηση
22,5
MED
WC
Νερό
Σφουγγάρια







25
MED
WC
Νερό

Ισοτονικά

Μπάρες
Μπανάνες


Χρονομέτρηση
27,5
MED
WC
Νερό
Σφουγγάρια







30
MED
WC
Νερό

Ισοτονικά
Coca Cola

Μπανάνες


Χρονομέτρηση
32,5
MED
WC
Νερό
Σφουγγάρια







35
MED
WC
Νερό

Ισοτονικά
Coca Cola
Μπάρες



Χρονομέτρηση
37,5
MED
WC
Νερό
Σφουγγάρια







40
MED
WC
Νερό

Ισοτονικά





Χρονομέτρηση
Τερματισμός
MED
WC
Νερό

Ισοτονικά


Μπανάνες

Χυμοί
Χρονομέτρηση
Οι δρομείς παρακαλούνται να πετούν τα άδεια μπουκάλια (νερό - Powerade), τα καπάκια από τα μπουκάλια, τα σφουγγάρια, κλπ, στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και πάντως μόνο στη δεξιά πλευρά του δρόμου για να μην αποβούν επικίνδυνα για τους δρομείς που ακολουθούν. Για τη δική τους καλύτερη εξυπηρέτηση, οι δρομείς καλούνται να μην συνωστίζονται στο πρώτο τραπέζι κάθε σταθμού αλλά να εξυπηρετούνται και από τα άλλα τραπέζια τα οποία εκτείνονται σε μήκος μέχρι και 100μ σε κάθε σταθμό.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΟΤΑ
Υπενθυμίζεται ότι δεν παρέχεται υπηρεσία προσωπικών ποτών στους σταθμούς τροφοδοσίας. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται μόνο στους elite αθλητές, καθώς και στους αθλητές και τις αθλήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.
ΑΡΓΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Για την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου Δρόμου και του Δυναμικού Βαδίσματος έχει καθοριστεί χρονικό όριο 8 ωρών. Σε περίπτωση που ο δρομέας ή βαδιστής δεν ολοκληρώσει την προσπάθειά του μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα (βλέπε παρακάτω: Χρονικό Όριο Ολοκλήρωσης του Αγώνα), τότε πρέπει να διακόψει την προσπάθειά του και να μεταφερθεί στον τερματισμό από τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής. Εάν αποφασίσει να συνεχίσει με δική του ευθύνη, πρέπει να μετακινηθεί υποχρεωτικά στο πεζοδρόμιο και να συνεχίσει εκεί την προσπάθειά του. Το μέτρο επιβάλλεται για την ασφάλεια των δρομέων και την απρόσκοπτη ροή της κυκλοφορίας. Μετά τις αναγραφόμενες ώρες, η Μαραθώνια Διαδρομή παραδίδεται τμηματικά στην κυκλοφορία των τροχοφόρων. Παρακαλούμε τους δρομείς να τηρήσουν τις παραπάνω οδηγίες για τη δική τους ασφάλεια.
ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ
Τους δρομείς ακολουθεί λεωφορείο της Οργανωτικής Επιτροπής, το οποίο μεταφέρει στον τερματισμό όσους δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Εάν κάποιος δρομέας εγκαταλείψει, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τον πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο στέλεχος ή εθελοντή της Οργανωτικής Επιτροπής σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής. Σε περίπτωση που κάποιος δρομέας δεν χρειάζεται ιατρική βοήθεια, μπορεί: α) να παραμείνει στο σημείο όπου σταμάτησε έως ότου τον περισυλλέξει όχημα της διοργάνωσης που θα τον μεταφέρει υποχρεωτικά στον τερματισμό, β) να περιμένει το λεωφορείο που ακολουθεί τους τελευταίους δρομείς, το οποίο περισυλλέγει τους αθλητές που εγκαταλείπουν, γ) να κατευθυνθεί προς τον τερματισμό με δική του ευθύνη.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ο Μαραθώνιος Δρόμος και το Δυναμικό Βάδισμα ολοκληρώνονται στις 17.40, συνυπολογίζοντας τη χρονική καθυστέρηση όλων των διαδοχικών εκκινήσεων.
Χλμ.
Ώρα Κλεισίματος Σταθμού
Χλμ.
Ώρα Κλεισίματος Σταθμού
5
10:33
22,5
13:56
7,5
11:05
25
14:23
10
11:35
27,5
14:52
12,5
12:02
30
15:19
15
12:28
32,5
15:53
17,5
12:58
35
16:17
20
13:27
37,5
16:47
21,1
13:39
40
17:14

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αθλητές που τυχόν συνεχίζουν την προσπάθειά τους πέραν του καθορισμένου χρονικού ορίου, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, πρέπει να γνωρίζουν ότι τρέχουν  ή βαδίζουν με δική τους ευθύνη. Η Τροχαία θα παραδίδει στην κυκλοφορία την αγωνιστική διαδρομή σταδιακά, μετά τη διέλευση και του τελευταίου δρομέα από τους σταθμούς τροφοδοσίας εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ
Όλοι οι δρομείς πρέπει να φέρουν το chip χρονομέτρησης που είναι κολλημένο πίσω από τον  αριθμό συμμετοχής τους, το οποίο παρέλαβαν από το Κέντρο Εγγραφών στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Γήπεδο Τάε Κβον Ντο).
Σε ενδιάμεσα σημεία της Μαραθώνιας Διαδρομής (ανά 5 χιλιόμετρα και στο 21,1 χιλιόμετρο), υπάρχουν ζώνες ελέγχου ηλεκτρονικής χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων, καθώς και κάμερες. Όποιος αθλητής δεν έχει ηλεκτρονική ένδειξη στην εκκίνηση, στους ενδιάμεσους σταθμούς (split timing zones) και στον τερματισμό, ακυρώνεται.
Το chip χρονομέτρησης μαζί με τον αριθμό του δρομέα υποδηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την ταυτότητα του αθλητή και το block εκκίνησής του.
Μόνο οι αθλητές οι οποίοι: α) συμμετέχουν στον αγώνα έγκυρα, β) τοποθετούνται στο σωστό block εκκίνησης, γ) παρουσιάζουν ένδειξη χρόνου στις ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και δ) τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα, θα περιληφθούν στα τελικά αποτελέσματα – όπου ανακοινώνεται η τελική επίδοση και οι ενδιάμεσοι χρόνοι τους – και θα παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και επίδοσης.
ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΑ
Μπροστά από τον προπορευόμενο δρομέα υπάρχει όχημα με μεγάλο ψηφιακό χρονόμετρο στην οροφή. Επίσης, ψηφιακό χρονόμετρο υπάρχει και στον τερματισμό.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Η τήρηση των κανονισμών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Αποστάσεων (AIMS) και του ΣΕΓΑΣ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και ισότιμη συμμετοχή όλων των δρομέων σε αυτό το μαζικό αθλητικό γεγονός. Επιπλέον, απαιτείται η αμοιβαία κατανόηση και βοήθεια μεταξύ των δρομέων,  πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως επιβάλλουν το αθλητικό ήθος και οι αξίες που διαπνέουν τον Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Μεμονωμένοι δρομείς αλλά και ομάδες δρομέων οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην προσπάθειά τους και να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, οι κριτές του αγώνα και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής μπορούν να ακυρώσουν αθλητές και να τους διαγράψουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων μετά τον αγώνα, αξιολογώντας ενστάσεις, ηλεκτρονικό και οπτικό υλικό.
Προσοχή: Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών με αγωνιστικά ή χειρήλατα αμαξίδια. Η Ο.Ε. λόγω της μορφής της διαδρομής, της μεγάλης συμμετοχής δρομέων, των υποδομών – λειτουργιών για την ταυτόχρονη διεξαγωγή 15 αγώνων την ίδια μέρα, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε ολόκληρη τη μαραθώνια διαδρομή, δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των δρομέων.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή δρομέων συνοδεύοντας σκύλο, ούτε η συμμετοχή με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. πατίνι, skates.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ
Για τους αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος ισχύουν όλοι οι κανόνες που ισχύουν και για τους δρομείς, με τις παρακάτω ιδιαιτερότητες:
1. Οι αθλητές που δήλωσαν συμμετοχή στο Δυναμικό Βάδισμα τοποθετούνται υποχρεωτικά στο τελευταίο block, με ώρα εκκίνησης τις 9:34πμ. Τυχόν εκκίνηση βαδιστή από διαφορετικό block επιφέρει την ακύρωσή του.
2. Χρονικό όριο τερματισμού είναι οι οκτώ ώρες (17:40), συνυπολογίζοντας και τη χρονοκαθυστέρηση των διαδοχικών εκκινήσεων.
3. Δεν υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία αποτελεσμάτων για το Δυναμικό Βάδισμα, ούτε νικητές.
4. Οποιαδήποτε αλλαγή αγωνίσματος συνεπάγεται την αλλαγή αριθμού συμμετοχής και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με άδεια της Οργανωτικής Επιτροπής το αργότερο μέχρι το Σάββατο 11 Νοεμβρίου (16.00) στο Κέντρο Εγγραφών της διοργάνωσης.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
Όλες οι αγωνιστικές διαδρομές είναι ελεύθερες από την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο ρεύμα του δρόμου όπου τρέχουν οι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα κίνησης οι μη συμμετέχοντες (θεατές, συνοδοί κ.ά.), με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Το διπλανό ρεύμα από εκείνο των αθλητών παραμένει στη διάθεση της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και των οχημάτων υποστήριξης της διοργάνωσης.
Η παρακολούθηση του αγώνα από θεατές, συνοδούς και φίλους των δρομέων και η μετακίνησή τους επιτρέπεται μόνο με τους τρόπους που υποδεικνύονται στους ειδικούς χάρτες (Μετρό, συγκοινωνίες εκτός αγωνιστικής διαδρομής). Δεν επιτρέπεται η συνοδεία αθλητών με μη μηχανοκίνητο μέσο (π.χ. ποδήλατο).
Η κίνηση συνοδών ανάμεσα σε αθλητές, η μη επίδειξη της ειδικής άδειας (διαπίστευση) και η μη συμμόρφωση στις οδηγίες της Τροχαίας και των υπεύθυνων της διοργάνωσης επιφέρει την άμεση αποβολή των παραβατών από τη διαδρομή και την ακύρωση των συνοδευόμενων αθλητών.

ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

  • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται.
  • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων συνοδεύοντας σκύλο, ούτε η συμμετοχή και ο τερματισμός με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. πατίνι, skates.  Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται.
ΓΡΑΜΜΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Εισερχόμενοι στον χώρο του τερματισμού, οι αθλητές ακολουθούν την πορεία που υποδεικνύεται από κριτές και εθελοντές και οριοθετείται από κώνους. Κατευθύνονται προς τη γραμμή τερματισμού, τρέχοντας τα τελευταία 170 μέτρα επάνω στο ταρτάν του Παναθηναϊκού Σταδίου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ
Αμέσως μετά τον τερματισμό, όλοι οι δρομείς πρέπει να συνεχίσουν να βαδίζουν προς την έξοδο. Εάν χρειαστούν ιατρική βοήθεια θα τους παρασχεθεί από το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή του τερματισμού. Αμέσως μετά τον τερματισμό, οι δρομείς παραλαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και κατευθύνονται προς την έξοδο του Σταδίου, χρησιμοποιώντας την ειδική ράμπα που περνάει πάνω από το αριστερό μαρμάρινο τοιχίο δίπλα στις πόρτες εισόδου και καταλήγει στα προπύλαια του Σταδίου.
Έξω από το Στάδιο παρέχονται στους τερματίσαντες νερό, ισοτονικά ποτά Ρowerade, χυμοί, μπάρες δημητριακών, μπανάνες κ.λπ. Οι δρομείς παραλαμβάνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.  Εάν το επιθυμούν, κατευθύνονται στον χώρο αποκατάστασης που βρίσκεται στο Γυμναστήριο «Ι. Φωκιανός». Στο Γυμναστήριο «Ι. Φωκιανός» υπάρχουν αποδυτήρια ανδρών και γυναικών και παρέχονται υπηρεσίες αποκατάστασης και ευεξίας (ελαφριά χειρομάλαξη / light massage και μυοπεριτονιακό massage / myofascial massage) για όσους δρομείς το επιθυμούν, μετά την παραλαβή του ρουχισμού τους.
Οι δρομείς μπορούν να επιστρέψουν στις κερκίδες του Σταδίου, ακολουθώντας τις υποδείξεις των εθελοντών, για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό των άλλων αγώνων ή των συναθλητών τους.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
Η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου επιτρέπεται μόνο στους δρομείς που έχουν αριθμό συμμετοχής (bib number) και τερματίζουν, καθώς και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που έχουν τη σχετική ένδειξη στη διαπίστευσή τους. Συγγενείς, φίλοι, συνοδοί, προπονητές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την πρόσβαση στην περιοχή αυτή, διότι δυσκολεύουν τόσο τους δρομείς κατά την έξοδό τους όσο και τις προγραμματισμένες λειτουργίες της Οργανωτικής Επιτροπής. Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε θελήσει να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου με άλλα μέσα (π.χ. ποδήλατο, πατίνι κ.λπ.). Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ενημερώσουν τους συνοδούς τους για τους κανονισμούς αυτούς.
ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ
Έπαθλα (μετάλλιο και δίπλωμα) απονέμονται στους τρεις πρώτους νικητές της γενικής κατάταξης Ανδρών και Γυναικών του Μαραθωνίου, καθώς και στους νικητές και τις νικήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου του ΣΕΓΑΣ. Κύπελλο απονέμεται μόνο στον πρώτο αθλητή και την πρώτη αθλήτρια του αγώνα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.athensauthenticmarathon.gr. Με τη λήξη κάθε αγώνα ανακοινώνονται άμεσα τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων δρομέων. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των αγώνων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει έγγραφη ένσταση εντός πέντε ημερολογιακών ημερών. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός δέκα εργάσιμων ημερών.
Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών, οι δρομείς που τερμάτισαν έγκυρα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο ΜΑRATHON-PHOTOS. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα: www.marathon-photos.com
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Ο αγώνας θα μεταδοθεί τηλεοπτικά με ζωντανή μετάδοση από τη Δημόσια Τηλεόραση.