16/9/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ULTRA URSA TRAIL

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τρίτη φορά το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Αυγούστου με εκκίνηση και τερματισμό το Μέτσοβο με την διαδρομή να περνά από το Μαυροβούνι, τη Βάλια Κάλντα, τη Βοβούσα, το Αβγό, τη Μηλιά, το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου και το Ανήλιο, πραγματοποιήθηκε ορεινός αγώνας τρεξίματος μήκους 100χλμ. και 5.500μ. υψομετρικής διαφοράς. Παράλληλα την ίδια μέρα έγινε και ομαδικός αγώνας με τη συμμετοχή τριών αθλητών να μοιράζονται τη διαδρομή 100χλμ. στα επιμέρους τμήματα: Μέτσοβο-Βοβούσα, Βοβούσα-Μηλιά, Μηλιά-Μέτσοβο, αγώνας που κατά γενική ομολογία κερδισε τις εντυπώσεις. Την επόμενη μέρα η διοργάνωση θέλοντας να εμπλουτίσει το διήμερο και να δώσει την ευκαιρία να τρέξουν αθλητές που δεν ήταν προετοιμασμένοι να τρέξουν μεγάλη απόσταση, πρόσθεσε τους αγώνες των 21χλμ. και 11χλμ. που είχαν ακυρωθεί τον Μάιο.
Ο φετινός αγώνας πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον που από την άνοιξη και μετά οι ακυρώσεις αγώνων διαδεχόταν η μια την άλλη. Ο κορονωϊός έπληξε ανελέητα την ζωή μας αλλάζοντας την καθημερινότητά μας όπως τη γνωρίζαμε. Κατά την προετοιμασία του αγώνα αντιμετωπίζαμε μια συνεχή αβεβαιότητα με αποκορύφωμα την αναστολη εκδηλώσεων 10 μέρες πριν τους αγώνες. Αυτό που μας κράτησε όλο το καλοκαίρι καθημερινά μέσα στα μονοπάτια βελτιώνοντάς τα, ήταν η πίστη και η αγάπη σε αυτό που κάνουμε και ήταν τόσο δυνατό που αγνοούσαμε όλα τα αρνητικά μηνύματα και συμπεριφορές που δεχόμασταν. Παράλληλα παίρναμε δύναμη από τους εθελοντές και τους αθλητές που με αγωνία περίμεναν την πραγματοποίηση των αγώνων, το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας που μας ενθάρρυνε αγνοώντας τις Κασσάνδρες, τα κακόβουλα σχόλια και τη δημιουργία αρνητικού κλίματος από άτομα «δικά μας» που ο ρόλος τους θα έπρεπε να είναι τελείως διαφορετικός. Τελικά, όταν πιστεύεις και αγαπάς κάτι, το μονοπάτι χαράζεται πιο εύκολα και πολλές δυνάμεις συνομωτούν θετικά στην πραγματοποίηση του.
Η διοργάνωση ξεκίνησε την Παρασκευή το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία με τη διανομή του πακέτου συμμετοχής μέσα σε ένα διαφορετικό και λιτό κλίμα σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε τις προηγούμενες χρονιές. Περίπτερα δεν στήθηκαν, μουσική δεν υπήρχε, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν επιφυλακτικοί τηρώντας αποστάσεις, τα κορίτσια της γραμματείας με το χαμόγελο κρυμμένο πίσω από τις μάσκες να καθρεφτίζεται στα μάτια τους. Σημαντική ήταν η απουσία για την αποφυγή συνωστισμού της μικρής γιορτής (pasta party) που στηνόταν τα προηγούμενα χρόνια στο ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ. Ελπίζουμε όλο αυτό που ζούμε να είναι προσωρινό και σύντομα να επανέλθει η κανονικότητα.
Η αγωνιστική δραστηριότητα ξεκίνησε το Σάββατο 29 Αυγούστου 6:00π.μ.με τον ατομικό αγώνα των 100χλμ. όπου 201 αθλητές πήραν εκκίνηση και το Team Race με 47 ομάδες των τριών αθλητών.
Μεγάλος νικητής στον ατομικό αγώνα αναδείχτηκε ο Φώτης Ζησιμόπουλος που με μια ξέφρενη κούρσα έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ διαδρομής κατά μία ώρα περίπου, με χρόνο 10:28΄:27΄΄, δεύτερος ο Φιλάρετος Μπούκης με 12:15΄:23’’ και τρίτος ο Θοδωρής Ζήσης με 12:44΄:01΄΄ που συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον αγώνα.
Στις γυναίκες στην πρώτη θέση τερμάτισαν μαζί η Δέσποινα Σημαντράκου και η Δήμητρα Χαιροπούλου με χρόνο 15:19΄:15΄΄αποδεικνύοντας πως το κυνήγι της διάκρισης υποχωρει μπροστά στη συνεργασία, στη χαρά της συμμετοχής και στην αξία της διαδρομής. Στην τρίτη θέση η Ασημίνα Ιγγλέζου με 15:45΄:58΄΄.
Στο Team Race πρώτη ομάδα Kassimis Training-La Sportiva, αποτελούμενη από τους αθλη-τές Βαγγέλη Νούλα, Ηλία Σαγκριώτη και Δημήτρη Σελέτη με χρόνο 9:30΄:31΄΄, δεύτερη ομά-δα Mad Downhill Trail Runners Δημήτρης Ελευθερίου, Χρήστος Αγνουσιώτης και Αλέξανδρος Καμπουρόπουλος με χρόνο 10:04΄:49΄΄ και τρίτη ομάδα Tecnica Φάνης Αρκουμάνης, Ιωάννης Τσιαμπούλας και Νίκος Ροδόπουλος με χρόνο 10:38΄:40’’.
Στις γυναίκες πρώτη ομάδα DMC αποτελούμενη από τις αθλήτριες Παναγιώτα Δημακάκου, Ζωή Σταμούλη και Κρυσταλία Κουτσιμάνη με χρόνο 13:06΄:53΄΄
Την Κυριακή 30 Αυγούστου στον αγώνα των 21χλμ. ξεκίνησαν 270 αθλητές.
Στους άνδρες πρώτος τερμάτισε ο Γιώργος Λουφέκης με χρόνο 1:53΄:47΄΄, δεύτερος ο Άγγε-λος Ζιάκκας με 1:54΄:54΄΄ και τρίτος ο Άγγελος Φραγκούλης με 1:56΄:12΄΄.
Στις γυναίκες πρώτη η Χριστίνα Γιαζιτζίδου με χρόνο 2:17΄:31΄΄, δεύτερη η Φωτεινή Κολόκα με 2:24΄:43΄΄ και τρίτη η Στεφανία Δελημήτσου με 2:35΄:32΄΄.
Στον αγώνα των 11χλμ. ξεκίνησαν 150 αθλητές.
Στους άνδρες πρώτος τερμάτισε ο Χριστόφορος Πρωτόπαππας με χρόνο 56΄:55΄΄συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ διαδρομής, δεύτερος ο Βασίλης Τσιρώνης με 1:01΄:31΄΄ και τρίτος ο συντοπίτης μας Τριαντάφυλλος Μπούμπας με 1:01΄:58΄΄.
Στις γυναίκες πρώτη η Δήμητρα Ντάσκα με χρόνο 1:17΄:43΄΄, δεύτερη η Νατάσα Σπανού με 1:18΄:10΄΄ και τρίτη η Μαρία Πεκοπούλου με 1:18΄:39΄΄.
Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους αθλητές που συμμετείχαν, τις εθελοντικές ομάδες που για μεγάλο χρονικό διάστημα εργάστηκαν στη διαδρομή για να είναι σε άριστη κατάσταση την ημέρα του αγώνα αλλά και όσους στελέχωσαν τους σταθμούς τροφοδοσίας και κάλυψαν διάφορες ανάγκες του αγώνα. Το Καταφύγιο Βοβούσας όπου στήθηκε σταθμός ανεφοδιασμού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλιάς που παραχώρησε το Πολιτιστικό Κέντρο και ανέλαβε την λειτουργία του σταθμού τροφοδοσίας.
Επίσης όσους με την παρουσία τους εμψύχωσαν τους αθλητές στο δύσκολο έργο τους.
Σημαντική βοήθεια στην ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα πρόσφερε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Τμήμα Εθελοντών, Διασωστών, Σαμαρειτών Παράρτημα Ιωαννίνων.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Μετσόβου, το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και το Πίχτειο Κληροδότημα που είναι δίπλα μας σε ό, τι χρειαστούμε.
Την Ελληνική Αστυνομία για τη βοήθεια της στην ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Το Ξενοδοχείο-Οινοποιείο ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ που ανέλαβε την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του αγώνα.
Το κατάστημα Fifth Element ανέλαβε τη χρονομέτρηση και τον υποδειγματικό σταθμό ανεφοδιασμού του χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου.
Το φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ που κάλυψε την υδροδοσία και VICOS COLA που βοήθησε την τόνωση των αθλητών.
Την εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού Dynafit που στήριξε με Τ-shirts και καπέλα τον αγώνα των 100χλμ.
Τον παραδοσιακό φούρνο Τσίμπα που ετοίμασε είδη άρτου με σύνθεση ειδικά μελετημένη για τους αθλητές στους σταθμούς τροφοδοσίας .
Την Nomad Honey που με το νέο ενεργειακό Bear Strength cocoa έκαναν πιο εύκολο το έργο των αθλητών.
Την Tailwind που κάλυψε όλους τους σταθμούς τροφοδοσίας με κλειστή συσκευασία σε σκόνη μείγματος ηλεκτρολυτών και ενέργειας.
Το ταξιδιωτικό γραφείο KASSAROS Travel που ανέλαβε τη μεταφορά των αθλητών στη Βοβούσα και στη Μηλιά.
Το super market Π.-Θ. ΜΠΛΕΤΣΟΣ που κάλυψε μέρος της τροφοδοσίας.
Την εταιρεία ΒΙΟΛΑΝΤΑ που ενίσχυσε ενεργειακά τους αθλητές με μπισκότα σε ατομικές συσκευασίες.
Το εστιατόριο Τζάκι προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια των τερματισμών των 100χλμ. γεύμα αποκατάστασης.
Τις Μεταφορές Αφοί Δέλφα για την μεταφορά υλικών.
Την Ανάβαση η οποία πρόσφερε χάρτες της περιοχής Μέτσοβο Βάλια Κάλντα -Ζαγόρι που θα μοιραστούν με κλήρωση σε αθλητές των 100χλμ.
Την εταιρεία Gartzonikas off road center που με ειδικά οχήματα εκτός δρόμου έκανε πιο εύκολο το έργο της διοργάνωσης.
Τον Κώστα Πλαχούρα και τον Γιάννη Τσιπούρη που στηρίζουν την ιστοσελίδα του αγώνα.
Τον Νίκο Όκκα που καλύπτει φωτογραφικά τον αγώνα σε όμορφα και δυσπρόσιτα μέρη της διαδρομής.
Η επίσημη φωτογράφηση του αγώνα έγινε από την Go-MRP και οι φωτογραφίες διατίθενται δωρεάν στους αθλητές.
Ελπίζουμε οι καταστάσεις που θα διαμορφωθούν τηννέα χρονιά να μας επιτρέψουν να ανταμώσουμε ξανά στην καθιερωμένη ημερομηνία 29 και 30 Μαϊου 2021 για την πραγματοποίηση του αναβληθέντα αγώνα των 40χλμ. και τους αγώνες των 21χλμ. και 11χλμ.
Όσον αφορά τον αγώνα των 100χλμ. μετά απ’ όλη την δύσκολη κατάσταση που περάσαμε για την πραγματοποίησή του, την πίεση που δεχτήκαμε από μέρος της τοπικής κοινωνίας και μερίδα των αθλητών, τις σημαντικές αρρυθμίες σε κάποια σημεία της διοργάνωσης, καθώς και η μεγάλη σωματική αλλά κυρίως η ψυχική καταπόνηση των βασικών στελεχών που εργάζονται για την πραγματοποίηση του αγώνα, δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό και την διεξαγωγή του τον Αύγουστο του 2021. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ωριμότητα απ’ όλους μας και η στήριξη που χρειάζεται η πραγματοποίηση ενός τόσου απαιτητικού αγώνα.
Αν οι καταστάσεις αλλάξουν και είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα τότε ίσως ξανανταμώσουμε στον ULTRA URSA TRAIL 100KM.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ