24/3/22

Οδηγίες για τους συμμετέχοντες στον «1ο Μυρμιδόνων Άθλο» των Φαρσάλων

 Οδηγίες για τη διεξαγωγή του 1ου Μυρμιδόνων Άθλου που θα γίνει στα Φάρσαλα την ερχόμενη Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 9 το πρωί, εξέδωσε η οργανωτική επιτροπή του αγώνα.

Αναλυτικά: «Όπως θα έχετε δει από την προκήρυξη του αγώνα μιλάμε για ένα αγώνα 21 χιλ με 850 μ θετική και αρνητική υψομετρική. Ο αγώνας αποτελείται από 3.500 μ περίπου σε άσφαλτο , 9.000 μ σε μονοπάτια και 8.500 μ σε χωματόδρομο. Γενικότερα μιλάμε για ένα αγώνα μέτριας δυσκολίας χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες  και πολλές εναλλαγές στο τερέν.

Η διαδρομή έχει πυκνή σήμανση με ταμπελάκια που έχουν το logo του αγώνα με βελάκια, κορδέλες έργου, κόκκινη μπογιά και αρκετούς εθελοντές σε καίρια σημεία. Γενικότερα εάν κάποιος δεν δει κάτι από τα παραπάνω για περισσότερο από 200-300 μέτρα θα πρέπει να γυρίσει πίσω στο τελευταίο σημάδι.

Η θετική και αρνητική υψομετρική απλώνεται σε όλο το μήκος της διαδρομής με πολλές εναλλαγές. Υπάρχουν 4 μεγάλες και συνεχόμενες ανηφόρες που αντιστοιχούν στα 650 έως 700 μέτρα υψομετρικής περίπου (από τα 850)  και βρίσκονται στο 3ο, 8ο, 12ο και 15ο χιλ.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όσο αφορά τον εξοπλισμό τα Μπατόν δεν είναι απαραίτητα και επομένως απαγορεύονται για λόγους ασφάλειας από ακούσια χτυπήματα. Το γιλέκο δεν θεωρείται απαραίτητο καθώς υπάρχουν 5 σταθμοί τροφοδοσίας. Ο κάθε αθλητής θα πρέπει να φέρει ατομικό υδροδοχείο για την τροφοδότησή του στους σταθμούς. Όσο αφορά τα παπούτσια εφόσον δεν βρέξει τις 2 προηγούμενες ημέρες οι αθλητές μπορούν να φορέσουν και ένα πιο ήπιο trail παπούτσι.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξουν οι αθλητές είναι.

Στην ανηφόρα της Αγίας Κυριακής (3ο έως 4ο χιλ) καθώς είναι ένα κομμάτι με έντονη ανηφόρα σε πετρώδες τερέν και χαμηλή βλάστηση. Χρειάζεται προσοχή από τους αγωνιζόμενους στο να μην χάσουν τα σημάδια, καθώς είναι καινούργια διαδρομή και το μονοπάτι δεν είναι ευδιάκριτο.

Στην θέση Κυρά (9,5 έως 10ο χιλ). Μονοπάτι πετρώδες με φυτευτές πέτρες.

Στην θέση σημαίες (13,5 -14ο χιλ). Κατηφορικό μονοπάτι με βράχους και φυτευτές πέτρες.

Στην θέση προφήτης Ηλίας (16,5 έως 17ο χιλ). Εδώ τρέχουμε για ένα μικρό διάστημα στο χείλος των τειχών της Ακρόπολης και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Σταθμοί τροφοδοσίας υπάρχουν σε 5 σημεία (4ο, 9ο, 13ο, 16ο, 18ο χιλ).

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση καθώς και σημεία ελέγχου από κριτές.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ (CHECK POINTS)

Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα είναι υποχρεωτικά για όλους τους αθλητές. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό

Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.

ΟΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΑΓΩΝΑ

Υπάρχει όριο ολοκλήρωσης  του  αγώνα και αυτό είναι 5 ώρες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σχετικά με την ασφάλεια των αθλητών θα υπάρχει παρουσία γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις Α βοήθειες , εάν χρειαστεί , ενώ  είναι πολύ σημαντικό το ότι επειδή ο αγώνας κινείται κοντά στην Πόλη υπάρχει πολύ γρήγορη πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα σημεία του αγώνα . Επίσης θα υπάρχει και μηχανοκίνητη υποστήριξη με μηχανές enduro από το club των Φαρσάλων.

ΚΑΙΡΟΣ

Με τις έως τώρα πληροφορίες για τον καιρό φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι  πολύ καλός  (συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας) και θερμοκρασίες από 10-17 βαθμούς .

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά για την προσοχή που θα πρέπει να δείξουν οι αγωνιζόμενοι στο κομμάτι της διαδρομής που περνάει μέσα από την Ακρόπολη της πόλης (16ο- 17ο χιλ ). Επειδή στον χώρο αυτό γίνονται εργασίες ανάδειξης της Ακρόπολης από την αρχαιολογία χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση ώστε να διαφυλάξουμε στο ακέραιο πρώτα την σωματική μας ακεραιότητα αλλά και να σεβαστούμε  την αξία και την  δουλειά των ανθρώπων που προσπαθούν να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι αθλητές πρέπει να συμμορφωθούν με τις τεχνικές τροποποιήσεις όπως αυτές έχουν επισημανθεί από την αρχαιολογία.

Καλή επιτυχία σε όλους σας!