25/4/20

Δρομικό κίνημα και Κρίση COVID19 - Η επόμενη μέρα των αγώνων δρόμου και βουνού


Τα τελευταία χρόνια το δρομικό κίνημα γνώρισε τεράστια άνθηση στη χώρα μας, με τους αγώνες δρόμου και βουνού να πολλαπλασιάζονται. Παράλληλα αυξήθηκαν οι συμμετοχές στους αγώνες, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας έβαζαν αθλητικά και έβγαιναν από το σπίτι τους για να τρέξουν τα πρώτα τους χιλιόμετρα, να λάβουν μέρος στον πρώτο τους αγώνα, να κατακτήσουν το πρώτο τους μετάλλιο, να κερδίσουν το πρώτο τους προσωπικό στοίχημα μέχρι το επόμενο. Οι σύλλογοι δρομέων στη χώρα μας ακολούθησαν αυτή την πορεία, με να αυξάνονται τα μέλη τους, να δημιουργούνται νέοι σύλλογοι σε πόλεις και μικρότερες κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Μέχρι που εδώ και μερικούς μήνες, εμφανίστηκε ο COVID 19 και έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά μας, στη ζωή μας. Το τρέξιμο, που για άλλους είναι τρόπος εκτόνωσης από την καθημερινότητα και χόμπι και για άλλους είναι κάτι παραπάνω, όπως ήταν επόμενο επηρεάστηκε και άλλαξε. Είδαμε τους αγώνες δρόμου και βουνού να ακυρώνονται ο ένας μετά τον άλλο. Αρχικά βλέπαμε και διαβάζαμε για διοργανώσεις που ακυρώνονται στο εξωτερικό, σε χώρες που ο COVID 19 έκανε την εμφάνισή του νωρίτερα από τη χώρα μας. Μας ξένιζε. Μας φαινόταν περίεργο και τόσο μακρινό. Πιστεύαμε ότι εμάς δε θα μας επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να ακυρωθούν ή να αναβληθούν αγώνες και στη χώρα μας, δίπλα μας, στην πόλη μας. Κληθήκαμε όλοι μας, πολιτεία, αθλητές, διοργανωτές, σύλλογοι δρομέων, να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια κατάσταση που κανείς μας δε μπορούσε να φανταστεί. Μέχρι στιγμής, η κατάσταση δείχνει να έχουμε πετύχει τον πρώτο στόχο, να μη καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας και να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα, όπως αυτή που βλέπουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, να συμβαίνει σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία. Κοινή ανησυχία και αγωνία όλων μας όμως, αυτή τη στιγμή, είναι μια, ποια είναι η επόμενη μέρα των αγώνων δρόμου και βουνού στη χώρα μας? Ήδη βλέπουμε χώρες του εξωτερικού να ανακοινώνουν περιοριστικά μέτρα μέχρι και τέλη Οκτωβρίου, με συνέπεια την ακύρωση μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού, ενώ όλο και πιο συχνά ακούμε και διαβάζουμε για ένα δεύτερο κύμα του COVID19 από το Φθινόπωρο.
Σίγουρα, θα αλλάξουν πολλά, αρχικά στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά μας, στη ζωή μας. Συνεπώς οι αγώνες δρόμου και βουνού δε μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση, ειδικά μέχρι να βρεθεί μια αντιμετώπιση του ιού.
Για το λόγο αυτό, καλέσαμε σε διάλογο, ανθρώπους του αθλητισμού, σχετικά με την άποψή τους για το δρομικό κίνημα και την κρίση του COVID19 αλλά και την επόμενη ημέρα των αγώνων δρόμου και βουνού.
Ξεκινάμε σήμερα να δημοσιεύουμε τις απόψεις των ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τη ροή με νέες απόψεις που θα έρχονται σε αυτό το δημόσιο διάλογο.
Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να μας στέλνετε την άποψη σας στο larisarunnersclub@gmail.com ή στο Facebook.
Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση.

Γούλας Απόστολος - πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γιώργος Διαμαντής - Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων - τ. πρόεδρος Αθηναίοι Δρομείς
Από το 2006 το δρομικό κίνημα έχεα μια εκρηκτική αύξηση. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι το 2006 ιδρύθηκε και η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων.

Υπολογίζεται ότι έως σήμερα περίπου 100.000 άτομα-αθλούμενοι έχουν λάβει μέρος έστω και  σ’ έναν αγώνα.

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι στους αγώνες Μαζικού Αθλητισμού δεν υπάρχει τηλεοπτική ή άλλη προβολή ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον του κοινού.
Είναι επίσης σαφές ότι δεν διακινούνται εκατομμύρια όπως στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ ούτε τα χρήματα των επιδοτήσεων του στίβου. Ο στίβος έχεα βέβαια Άπι πλέον προβολή λόγων Διεθνών-Ολυμπιακών αγώνων.

Εμείς όμως όπως προείπαμε είμαστε από μόνοι μας ένα σημαντικό κοινό και αξίζει κάποιος να ασχοληθεί μαζί μας.

Με το ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων σταμάτησαν να γίνονται αγώνες.

Στην συνέχεα έκλεισαν οι αθλητικού χώροι και τα πάρκα, μέρη όπου γυμναζόμαστε. Έκλεισαν και κάποιοι υπαίθριοι χώροι στους οποίους συνηθίζαμε να κάνουμε την προπόνηση μας όπως Παραλία Θεσσαλονίκης Βόλου Πάτρας καθώς παρατηρήθηκε κάποιος συνωστισμός.

Ο συνωστισμός βέβαια είχε τα αίτια του.
Στην διάρκεια της  υγειονομικής κρίσης αυξήθηκε ο αριθμός των αθλουμένων καθώς ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει κάποιος για να ξεσκάσει. Ο όποιος συνωστισμός λοιπόν ήταν αποτέλεσμα μεγαλύτερου αριθμού αθλουμένων με παράλληλο περιορισμό των χώρων άθλησης.

Να σημειώσουμε εδώ την εκτίμηση ότι στο σημαντικό κοινό που προαναφέραμε θα προστεθεί ένα μεγάλο μέρος των νέων αθλουμένων που ξεκίνησαν μέσα στην κρίση και λόγω της κρίσης.

Ο μαζικός αθλητισμός με τον οποίο ασχολούμαστε εμείς είναι το μεγαλύτερο «φάρμακο» που έχουμε στα χέρια μας:
·        Σωματικά:
o   Η άσκηση βελτιώνει την υγεία του πληθυσμού απέναντι στις παθήσεις της εποχής μας (καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία κ.λ.π. 
o   Θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να ανταποκριθεί τόσο στον συγκεκριμένο ιό όσο και σε πολλούς άλλους και είναι βέβαιο ότι οι αθλούμενοι θα επιβαρύνουν λιγότερο το υγειονομικό σύστημα της χώρας.
·        Ψυχικά
o   Ήταν πάντα το καλύτερο αγχολυτικό. Πόσο μάλλον την εποχή της καραντίνας.
o   Δημιουργεί ισορροπημένες αντιδράσεις και ισορροπημένες σκέψεις,
o   Δημιουργεί ευχαρίστηση με την παραγωγή ενδορφινών κ.λ.π.
       
 Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σε διαδικτυακή συζήτηση με αθλητές που έχουν πρωτεύσει στα αθλήματα τους, να υπόσχεται ότι ο αθλητισμός θα έχει προτεραιότητα στην άρση των μέτρων και χαρήκαμε ιδιαίτερα.  

Γνωρίζουμε καλά ότι οι αθλούμενοι στον κλάδο του μαζικού αθλητισμού είναι άνθρωπου σε μεγάλο βαθμό μορφωμένοι, υπεύθυνοι, πειθαρχημένοι και άνθρωποι με ευαισθησίες κοινωνικές και οικολογικές.
Είμαι απόλυτα βέβαιος λοιπόν, ότι είναι σε θέση να εξασκήσουν την δραστηριότητα τους και, παράλληλα, να διαφυλάξουν την υγεία τους αλλά και την υγεία των γύρω τους.

Για τον λόγο αυτό, έχω την άποψη ότι απαιτείται άμεσα να ανοίξουν όλοι οι χώροι όπου μπορεί ο κόσμος να τρέξει (Παραλιακές που έχουν κλείσει, πάρκα, αθλητικοί χώροι).

Να επιτραπεί άμεσα το κολύμπι με κανόνες αποφυγής συνωστισμού.

Όσο αφορά τους αγώνες θεωρώ ότι μπορούν να σχεδιαστούν, λαμβάνοντας τ' απαραίτητα μέτρα πρόληψης και να ξεκινήσουν σύντομα.

Είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες απόστασης κυρίως στην παλαβή των αριθμών συμμετοχής (μάλλον την προηγούμενη ημέρα) και στην εκκίνηση.

Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος απόδειξης ελέγχου πριν την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής:
·        Θα προβαίνει σε  κάποιο γρήγορο test με μηχάνημα που θα προκύψει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
·        Θερμομέτρηση.
·        Με έγγραφο θετικού αντισωματικού ελέγχου (προτείνουμε ισχύ με τα σημερινά δεδομένα 6 μηνών).
·        Με έγγραφο αρνητικού μοριακού ελέγχου έως (προτείνουμε ισχύ με τα σημερινά δεδομένα 6 μηνών 7 ημερών.


Φυσικά, θα αναγράφεται στην προκήρυξη αυστηρά ότι απαγορεύεται η συμμετοχή εκτός συναγωνισμού και ο διοργανωτής πρέπει να το διασφαλίζει.


Κώστας Παλάντζας - Πρόεδρος ΣΔΥ Βόλου
Στο προσεχές διάστημα οι περισσότερες δραστηριότητες που διακόπηκαν λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του covid, θα επαναρχίσουν και θα γίνονται με όρους που θα αποκλείουν τον συνωστισμό και τις κοντινές αποστάσεις.

Οι αγώνες δρόμου αποτελούν μία από τις πιο δύσκολες κατηγορίες, καθώς πάντα έχουν τόσο συνωστισμό, όσο και πολύ κοντινές αποστάσεις για τους συμμετέχοντες. Έτσι θα είναι μάλλον αδύνατο να πάρουν το οκ να διεξάγονται με τον τρόπο που γίνονταν ως τώρα, ενώ είναι πολύ πιθανό να μη γίνονται με κανέναν τρόπο μέχρι νεοτέρας.

Εμείς ως δρομείς σίγουρα θα θέλαμε να γίνονται αγώνες. Ακόμη περισσότερο προτάσσουμε βέβαια το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Συνεπώς περιμένουμε την Πολιτεία να κρίνει αν και τι θα μπορεί να διεξάγεται, με ποιους όρους και με ποιο όριο συμμετοχών. Θα σεβαστούμε κάθε απόφαση που θα πάρει το Κράτος, καθώς θα είναι για το καλό όλων μας.



Δημήτρης Λαμπρινίδης - Πρόεδρος ΣΔΥ ΘεσσαλονίκηςΑυτή την στιγμή όλα είναι αβέβαια, αφού δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι αγώνες. Υπάρχει όμως μεγάλη δίψα από τους δρομείς για να συμμετέχουν σε κάποιον αγώνα, έστω και τον Ιούνιο.
Ο Σύλλογος μας (ΣΔΥ Θεσσαλονίκης) πάντως προτίμησε να μην ακυρώσει τον "9ος Δρόμος Σέϊχ Σου", αλλά να περιμένουμε για κάποια διαθέσιμη ημερομηνία μέσα στο Φθινόπωρο, ώστε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη των δρομέων για έναν αγώνα στο δάσος της πόλης μας.
Εύχομαι υγεία και καλή δύναμη σε όλους τους δρομείς για να συνεχίσουν να δίνουν το παράδειγμα της "δια βίου άθλησης"!


Κωνσταντίνος Σάμιος - τ. πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων, τ. πρόεδρος ΑΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Είναι αυτονόητο ότι η Πλανητική ΠΑΝΔΗΜΙΑ με τις γνωστές και άγνωστες παραμέτρους της , θα έπληττε και τον ΜΑΖΙΚΟ -ΛΑΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ... Δεκάδες χιλιάδες λαϊκοι αγώνες σε κάθε μεριά του πλανήτη ακυρώθηκαν, αναβλήθηκαν, και με την εξέλιξη του φαινόμενου η επικρατούσα άποψη είναι ότι θα συνεχισθεί αυτή η κατάσταση για πολλους ακόμα μήνες η και για 1-2 χρόνια μέχρι την ανακάλυψη-κυκλοφορία αποτελεσματικων εμβολίων-φαρμάκων που θα αντιμετωπιζουν την θανάσιμη απειλή του ιού...Με αυτά τα δεδομένα είναι τουλάχιστον πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για μια κανονικοποιηση της αγωνιστικής περιόδου για τους επόμενους μήνες με βάση τα όσα ξέραμε μέχρι την αρχή της πανδημίας. στις αρχές ΜΑΡΤΗ 2020...Αν και τονίζω το ΑΝ , ανοίξουν οι οργανωμένοι αθλητικοί χώροι θα υπάρξουν σίγουρα αρκετοί περιορισμοί που θα αφορούν τον αριθμό και την διαδικασία των προπονήσεων και σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθουν πολλά προβλήματα και προστριβές που μάλλον θα αναγκάσουν πολλούς από ΕΜΑΣ είτε να συνεχίσουμε την κατά μονας προπόνηση είτε με ελάχιστους φίλους-φίλες σε χώρους έξω από τα αθλητικά κέντρα, σε πάρκα -όπου υπάρχουν- σε άλση, σε βουνά, σε δρόμους σε πεζόδρομους, γενικά σε κάθε πρόσφορο προπονητικό χώρο, έξω από τα στάδια και τα αθλητικά κέντρα..Για τους αγώνες και την μαζική συμμετοχή , ΑΝ η πολιτεία το επιτρέψει και ΑΝ Η πορεία της ασθένειας είναι τέτοια που μπορεί να θεωρηθεί ότι ελέγχεται , τότε μια λογική πρόταση και όσο επιτρέπουν οι κλιματολογικες συνθήκες είναι ότι από τα μέσα ΙΟΥΛΗ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΒΡΗ ΜΠΟΡΟΥΝ να διεξαχθούν λαϊκοι μαζικοί αγώνες υπό αυστηρές προϋποθέσεις όπως.... Πρώτον περιορισμένο αριθμό συμμετοχών π.χ μέχρι 400-500 δρομείς. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΥΣΤΗΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΥΤΟ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ οι αγώνες θα γίνουν με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας που θα συμπεριλαβουν την τήρηση αποστάσεων 2 τουλάχιστον μέτρων δεξιά-αριστερά , μπρος πίσω από τον κάθε συμμετέχοντα, διαδοχικές εκκινήσεις ανά 10 η 15 δευτερόλεπτα, αποφυγή επαφών-χαιρετισμών και φιλάθλων κατά την εκκίνηση-τερματισμό, και φυσικά την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΥΠΑΡΞΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ-ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ Ο ΣΥΜΜΕΤΕΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΗΣ.. ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ .Μόνον έτσι θα μπορέσουν να διεξαχθούν αγώνες στο εγγύς μελλον ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΗ-ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ - ΦΟΡΕΑ να εφαρμόσει απαρέγκλιτα και χωρίς καμμια έκπτωση τους όρους αυτούς που θα επιτρέψουν σε κάποιους -λίγους έστω να συνεχίσουν την αγωνιστική δραστηριοτητα τους ...ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥς ΠΡΟΣΤΑΣΙΑς θα υπάρχει μεριμνά για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού συμπεριλαμβανομενων-δυστυχώς- για όσους ανήκουν στην ομάδα των 65 και ανω η 70 και άνω...ΤΩΡΑ αν με ρωτήσετε για το τι θα συμβεί με τους μαζικότερους αγώνες ΟΠΩς ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ-ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 5 ΚΑΙ 10 ΧΛΜ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ χιλιαδες συμμετεχοντες η αλλους αγωνες αρκετα μαζικους -ΑΝΩ ΤΩΝ 2000 ΑΤΟΜΩΝ ΟΠΩς ΠΧ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ , RUN THE LAKE ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ,ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,, η απάντηση ειναι δύσκολη και πρόωρη.. Ολα φαντάζομαι θα εξαρτηθούν απο την πορεία της πανδημίας τους μήνες ΣΕΠΤΕΒΡΗ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΗ τοσο στην πατρίδα μας όσο και διεθνώς..Μια λύση ακριβώς είναι να γραφτούν οι ενδιαφερομενοι σε μια λίστα και να υπάρξει δημόσια κλήρωση από τις οργανωτικές επιτροπές και να τρέξουν -εκτός των ελίτ στο πανελλήνιο μαραθώνιο- περί των 500 αθλητών στον μαραθώνιο, άλλοι τόσοι στα 10 χλμ και άλλοι τόσοι στα 5 χλμ, με τις ίδιες προϋποθέσεις που προαναφερθηκαν, και το ίδιο να συμβεί και στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥς ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 800-1000 ΣΥΜΕΤΑΣΧΟΝΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,παντα με την προϋπόθεση οτι δεν θα έχει ξαναφουντωσει η πανδημική ασθένεια..Μια άλλη θα ήταν ίσως η διαδικασία της εκκίνησης να συμπεριλάβει περισσότερα μπλοκ φερ ειπείν 40 ΜΠΛΟΚ με 30 μόνο αθλητές σε κάθε μπλοκ και εκκίνηση κάθε 2 λεπτά για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η άμεση επαφή.. έτσι ίσως να αυξανετο λίγο βέβαια ο αριθμός των συμμετοχών και να έφτανε τους 1000-1200.... Αγαπητοί φίλοι ζούμε πράγματι πρωτόγνωρες ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥεπιβαλλουν πρωτόγνωρες λύσεις αλλά και αντοχές αφου η ΣΚΛΗΡΗ πραγματικοτητα μας αναγκάζει σε τέτοιες λύσεις ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ στοιχειώδη έλεγχο της πανδημίας , αλλα και την ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ...Είναι πρόδηλο ότι αυτές οι προτάσεις μου ειναι σε συνάρτηση με την κατάσταση που θα προκύψει τους επόμενους κρίσιμους μήνες- εβδομαδες.... και ως εκ τουτου ΟΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ...ΓΙΑΤΙ ΑΝ δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στον έλεγχο της πανδημίας παγκόσμια τότε όλο το οικοδόμημα του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ παγκόσμια θα βρεθεί στον αέρα τουλάχιστον μέχρι την ανακάλυψη αποτελεσματικης θεραπείας-προφύλαξης...Κατι που θα σημάνει βέβαια και την ανάλογη προσαρμογή ΟΛΩΝ στις συνθήκες αυτές...Με λιγα λόγια λοιπόν, και συνοψίζοντας ΘΕΩΡΩ , ΠΡΩΤΟΝ ΑΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ , ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ πραγματα ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΣΤΑ, ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗ ..ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ με την μορφή ΠΟΥ είχαν μέχρι τον περασμενο Φλεβάρη-Μάρτη ΔΕΝ μπορούν να διεξαχθούν παρά μόνο με ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ..ΑΝ υπάρξει τέτοια αδειοδότηση θα έχει σίγουρα πολλά προαπαιτουμενα και το μόνο σίγουρο θα είναι η ύπαρξη ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ -ΠΙΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΥ θα αποτελεί και τον απαραίτητο όρο συμμετοχής στον περιορισμένο αριθμό-σίγουρα-των συμμετοχών σε κάποιον αγώνα ανά την ΕΛΛΑΔΑ... στους ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΙς ΑΓΩΝΕς ΟΠΩς ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΝΑΥΠΛΙΟΥ. , ΠΟΥ Ο ΣΕΓΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΕΒΡΗ , ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΕΩΣ ΑΔΥΝΑΤΗ...Διότι αν υπάρξει -όπως πολλοί ειδικοί προβλέπουν- δεύτερο κύμα από ΟΚΤΩΒΡΗ-ΝΟΕΒΡΗ ΜΕ νέα κρούσματα διεθνώς αλλά και στην πατρίδα μας όλοι καταλαβαινουν τι θα σημάνει αυτό γι αυτούς τους αγώνες..Μόνον αν όλα πάνε καλά και με περιορισμένο αριθμό -με κληρώσεις κλπ θα μπορεσουν ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΕΙΞΑΧΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ... ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΕΜΕΙς ΟΙ ΔΡΟΜΕΙς μεγάλων αποστάσεων , διακρινομαστε για ένα πράγμα..Για την αντοχή και την υπομονή μας.ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.. Η ΕΥΧΗ , ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΛΗΞΟΥΝ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝΑΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ...ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.. ΜΕ ΑΓΑΠΗ ..



Νίκος Τσικούρας - Μαραθωνοδρόμος
Η επόμενη μέρα θα μας βρει με το καλό με πολύ κόσμο στις εκκινήσεις κάθε μέρα έρχεται και περισσότερος κόσμος σε επαφή με το τρέξιμο ... όσο για το 2020 οι αγώνες όταν ξεκινήσουν με το καλό θα μαζεμένοι σε μικρό χρονικό διάστημα και η κορύφωση θα είναι τον Νοέμβριο με τους μαραθώνιους της Αθήνας, Θεσσαλονίκη και Ναύπλιο μαζί ... υγεία να έχουμε και θα τα πούμε σύντομα σε κάποια εκκίνηση ...