2/12/16

3 συμβουλές από την γρηγορότερη γυναίκα μαραθωνοδρόμο όλων των εποχών


Η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μαραθωνίου στις γυναίκες, Paula Radcliffe επισημαίνει τρία βασικά πράγματα που έμαθε κατά την διάρκεια της μακράς καριέρας της.

1. Μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε

«Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθετε κάτι νέο. Είμαι συνεχώς περίεργη. Ακόμα και όταν ήμουν μικρό παιδί ήθελα να ξέρω τα πάντα και πως λειτουργεί το κάθε τι.


«Κάπως έτσι ήταν και ο προπονητής μου Alex Stanton. Αφιέρωνε πολλές ώρες μελετώντας προσπαθώντας να αλιεύσει πληροφορίες και γνώσεις. Αν δεν γνώριζε κάτι, δεν φοβόταν πότε να ζητήσει μια συμβουλή.

«Ένα σημαντικό μάθημα για εμένα σαν αθλήτρια ήταν το 1995, όταν επισκέφτηκα το Font Romeu για να πραγματοποιήσω προετοιμασία σε υψόμετρο. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα για εμένα καθώς κατάλαβα πως είναι να είσαι επαγγελματίας αθλητής αφιερώνοντας όλη σου την μέρα σ’ αυτό. Αντιλήφθηκα την σημασία της ξεκούρασης και της αποκατάστασης μεταξύ «ποιοτικών» προπονήσεων.

« Ένα άλλο σημαντικό μάθημα για εμένα ήταν όταν άρχισα να προπονούμαι παρέα με τον σύζυγο μου Gary Lough στα τέλη της δεκαετίας του 90. Μου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να τρέχω χαλαρά τις μέρες ξεκούρασης κάτι το οποίο προηγουμένως ήταν δύσκολο για εμένα καθώς πάντα ήθελα να τρέχω πραγματικά γρήγορα.»

2. Μην βάζετε όρια


«Είναι πολύ σημαντικό να μην θέτετε όρια που αφορούν την απόδοση σας. Όταν σκέφτομαι τον μαραθώνιο σέβομαι την απόσταση άλλα δεν την φοβόμουν ποτέ. Δεν θα στόχευα ποτέ σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, γιατί τι θα γινόταν αν είχα ένα ταχύτερο ρυθμό κατά την διάρκεια της κούρσας, θα επιβράδυνα; Για μένα, το θέμα ήταν να είμαι όσο καλύτερη μπορώ χωρίς να βάζω όρια σ’ αυτό.

«Τις δύο φορές που έκανα παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου δεν πήγα στον αγώνα με στόχο να κάνω ένα συγκεκριμένο χρόνο. To πλάνο μου ήταν να τρέξω γρηγορότερα το δεύτερο μισό της απόστασης και να δω που θα με βγάλει αυτό. Ήθελα απλά να τρέξω όσο περισσότερα μίλια μπορούσα με ρυθμό κάτω από 5:30.

«Το να έχετε πιο συγκεκριμένους χρόνους στο μυαλό σας μπορεί να επιδράσει αρνητικά. Κάποιες φορές πρέπει κάποιος να περιπλανηθεί στο άγνωστο χωρίς να βάλει όρια στον εαυτό του για να δει για τι είναι ικανός. Αυτό θα σας κάνει να αποδώσετε στο μέγιστο.»

3. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας

«Αν δεν πιστεύετε σε αυτό που κάνετε και δεν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, τότε όλα γίνονται για το τίποτα. Πιστεύω πως ένα άτομο είναι πιο δυνατό αν ζει βάσει των αξιών που το διακατέχουν έτσι κατ’ επέκταση θα είστε πιο δυνατοί και όταν αγωνίζεστε γιατί θα έχετε πίστη στον εαυτό σας. Για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στην ζωή.»

«Η γιαγιά μου συνήθιζε να μου λέει πως κάθε τόσο πρέπει να «κοιτάμε» βαθιά μέσα μας. Αν κάποιος είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του και τα πράγματα που κάνει τότε αυτό τον κάνει πιο δυνατό. Η γιαγιά μου και εγώ ήμασταν πολύ κοντά. Γεννήθηκα την ημέρα των γενεθλίων της. Είχαμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και τους ίδιους τυχερούς αριθμούς…


πηγή:https://spikes.iaaf.org/
http://runnersclub.gr/