14/12/16

Συζήτηση με το Λαρισαίο Σπαρταθλητή Νίκο Κόντη


Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ένας ακόμη αγώνας υπεραπόστασης στη χώρα μας με την ονομασία 'Δρόμος Μικράς Ασίας'. Στο συγκεκριμένο αγώνα έλαβαν μέρος και τερμάτισαν επιτυχώς και τρεις αθλητές του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, και συγκεκριμένα οι Κόντης Νίκος, Παρλαπάνος Δημήτρης και Μπαρμπούτης Αχιλλέας. Και οι τρεις τους έμπειροι υπερμαραθωνοδρόμοι με πολλά χιλιόμετρα στα πόδια. Μάλιστα ο Κόντης Νίκος κατέκτησε και τη 2η θέση σε αυτό τον αγώνα, μετά και από τις επιτυχίες της χρονιάς όπως ο τερματισμός του στο Σπάρταθλον. Με αυτόν τον τερματισμό του έγινε ο πρώτος, και ο μοναδικός μέχρι στιγμής, Λαρισαίος μαραθωνοδρόμος που το πετυχαίνει αυτό. Έτσι λοιπόν μιλήσαμε μαζί του. 


 Πες μας για τον πρόσφατο αγώνα που έλαβες μέρος (1ος Δρόμος Μικράς Ασίας) και διακρίθηκες κατακτώντας τη 2η θέση;

Νίκος: Για να φτάσεις στην επιτυχία δε φτάνουν μόνο τα σωματικά προσόντα που μπορεί να έχει κάποιος. Πρέπει να είσαι λιγάκι ονειροπόλος και να κυνηγήσεις αυτό που ονειρεύτηκες και εάν τελικά το κατορθώσεις, θα πρέπει να επιβληθείς στον μεγαλύτερο αντίπαλό σου. Που δεν είναι άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό. Μόνο τότε θα πετύχεις την μεγαλύτερη νίκη. 

 Τι είναι αυτό που σε κέρδισε στις υπεραποστάσεις;

Νίκος: Οι αγώνες δρόμου και κυρίως οι αγώνες υπεραποστάσεων είναι αγώνες και δρόμοι γεμάτοι περιπέτειες. Και μάλιστα σκέψου πόσο γεμάτος γνώσεις μπορεί να είναι ένας δρόμος όπως ο δρόμος προς τον τερματισμό ενός υπερμαραθωνίου μέσα στο βράδυ όπου είσαι μόνος σου ή στο ξημέρωμα. Σκέψου ότι αγωνίζεσαι με κάθε καιρό, σε κάθε μέρος, ενώ ο καιρός μπορεί να αλλάξει ακόμα και μέσα στον ίδιο τον αγώνα. Με αυτό τον τρόπο, μαθαίνει ο υπερμαραθωνοδρόμος να βρίσκει τον εαυτό του, μαθαίνει τον πραγματικό του χαρακτήρα, τον χαρακτήρα των συναθλητών σου με τους οποίους γίνεσαι φίλος αφού μοιράζεσαι τόσα πράγματα για τόσες ώρες. Μαθαίνεις το σώμα και το μυαλό σου. Μέσα από τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων μαθαίνεις ότι τα πάντα είναι δυνατά. Μαθαίνεις ότι ο στόχος δεν είναι τα πάντα.

 Το 2016 έκλεισε με ένα άκρως επιτυχημένο τρόπο για εσένα. Ποιοι οι στόχοι σου για το 2017;

Νίκος: Τώρα όσο για το 2017 ο στόχος μου είναι να είμαι καλά από υγεία για να μπορώ να τρέχω στους αγώνες που θέλω και να τιμάω το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας και το νομό Λάρισας παντού. Θέλω να βοηθήσω και εγώ με τον τρόπο μου το Σύλλογο μας και να ξεσηκώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε και να τους βάλουμε στον αθλητισμό. Θέλω να περάσω το μήνυμα με αυτή την ευκαιρία ότι ο κόσμος πρέπει να αφήσει τη 'σκλαβιά' της καθημερινότητας του facebook και των like και να πάψουν να κρύβονται πίσω από το κινητό τους προβάλλοντας διαρκώς ψευτοφωτογραφίες και να βγει να αγωνισθεί, να παλέψει για τα όνειρά του και ας μη τα καταφέρουν όλα με την πρώτη. Να έχουν υπομονή γιατί όπως ξέρουμε όλοι οι Έλληνες από την κούνια μας σχεδόν, σημασία δεν έχει το τέρμα αλλά το ταξίδι στη ζωή. Αυτό μας δίδαξε και ο Όμηρος με την Οδύσσεια, αυτό μας έμαθαν όλοι οι πρόγονοί μας.

Νίκο σε ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια.

Νίκος: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Συνέντευξη που δόθηκε στον Απόστολο Γούλα



.